Umrl je policist. Foto: BoBo
Umrl je policist. Foto: BoBo

Policist, ustreljen med opravljanjem službe v Litiji, je danes izgubil bitko za življenje. Na ministrstvu za notranje zadeve smo pretreseni zaradi izgube sodelavca in zaradi brutalnosti dejanja, ki se je končalo na tako tragičen način. Svojcem bomo nudili vso pomoč in podporo, čeprav se zavedamo, da jim Damijana nihče ne more vrniti.

MNZ

Noben ukrep, nobena akcija ali dana navodila niso pomembnejša od življenja naših sodelavcev. Vsaka napotitev na kraj dogodka naj bo temeljito pretehtana in dobro organizirana.

Policijski sindikat Slovenije
Tragedija razgalila sistemsko razsulo
Ustreljeni policist umrl
Osumljenec je imel zdravstvene težave
Strelec v več disciplinskih postopkih

"Globoko pretreseni in prizadeti sporočamo, da je danes, 25. avgusta 2014, v Ljubljanskem kliničnem centru v Ljubljani za posledicami petkovega streljanja v Litiji mnogo prezgodaj ugasnilo življenje policista in našega sodelavca Damijana Kukoviča," so sporočili s policije.

Vse želje in upanje celotne policije in slovenske javnosti, da bi ranjeni policist le okreval in se vrnil v krog družine in sodelavcev, se tokrat žal niso uresničile, so dodali.

Sožalje predsednika republike in MNZ-ja
Sožalje družini policista Damijana Kukoviča pa je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve so pretreseni zaradi smrti policista Damijana Kukoviča po petkovem streljanju v Litiji. V imenu ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta so svojcem izrekli globoko sožalje, ob tem pa jim obljubljajo vso pomoč in podporo.

"Policist, ustreljen med opravljanjem službe v Litiji, je danes izgubil bitko za življenje. Na ministrstvu za notranje zadeve smo pretreseni zaradi izgube sodelavca in zaradi brutalnosti dejanja, ki se je končalo na tako tragičen način. Svojcem bomo nudili vso pomoč in podporo, čeprav se zavedamo, da jim Damijana nihče ne more vrniti," so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Veniger: Ob tako tragičnih dogodkih ne sme nihče ostati sam
Sožalje je ob smrti policista izrekel tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger. Zagotovil je, da bodo policistovi družini stali ob strani. "Ob tako tragičnih dogodkih ne sme nihče ostati sam," je dodal.
Poudaril je, da so do danes upali, da bo policist preživel, vendar pa so bile po njegovih besedah kljub trudu UKC-ja Ljubljana poškodbe prehude. "Tisti, ki so ga poznali, njegovi sodelavci, prijatelji, vedo, da je bil korekten, profesionalen, pošten, čustven sodelavec in prijatelj," je povedal.

Po Venigerjevih besedah so del poklica policista tudi grožnje, napadi, zmerjanja, včasih tudi streljanje. "Policisti se s tem dnevno ubadajo in s tem tudi živijo, kljub temu da policija zagotavlja 24-urno psihološko pomoč, protistresne programe, pravno pomoč, posebne programe za ogrožene delavce," je dejal.

Vse več nasilja, vse manj denarja
Pojasnil je, da ga, tudi če bi imel umrli policist najboljšo opremo, to ne bi rešilo pred strelom. "Nasilje narašča, še posebej v družini, in lahko se zgodi, da človek v takšni psihični situaciji uperi orožje proti policistu," je pojasnil.

Zaradi tega Veniger želi, da imajo policisti najboljšo zaščitno opremo, najboljša vozila, boljše pogoje za delo, predvsem pa si po njegovem mnenju zagotovo zaslužijo boljšo plačo za svoje delo. A kljub opozorilom je bil proračun policije v zadnjih dveh letih, kar se tiče materialnih stroškov in naložb, prepolovljen, je povedal. Po njegovih besedah se je to zgodilo zaradi tistih, ki so pred leti izčrpali podjetja in državo.

Pri tem je dejal, da je morebiten napad na policista ali pa inšpektorja oziroma delavca centra za socialno delo pogosto odvisen tudi od višine kazni. "Tu imajo nekateri dvojna merila. Če je policist ogrožen ali pa kdo od teh, ne bo nikoli tako hitro ukrepov s strani pravosodnih organov, kot če bo nekdo grozil sodniku ali pa tožilcu," je še pristavil.

Pretreseni v obeh sindikatih
V obeh policijskih sindikatih - Policijskem sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije - so pretreseni nad smrtjo policista Damijana Kukoviča in prijateljem pokojnega izrekajo sožalje.

V Policijskem sindikatu Slovenije so napovedali, da bodo takoj pristopili k urejanju vseh formalnosti, da bodo pomagali družini pokojnega. Policiste in vse zaposlene v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve pa pozivajo, naj pri svojem delu najprej poskrbijo za lastno varnost in varnost sodelavcev. "Noben ukrep, nobena akcija ali dana navodila niso pomembnejša od življenja naših sodelavcev. Vsaka napotitev na kraj dogodka naj bo temeljito pretehtana in dobro organizirana," so zapisali v sporočilu medijem.

Od pristojnih zahtevajo, naj storijo vse, da bodo okoliščine tega kaznivega dejanja raziskane, vsi odgovorni pa, glede na težo kaznivega dejanja, ustrezno kaznovani.

Neustrezni ukrepi
Dejstvo, da je storilec petkovega streljanja na policista, pripadnik Slovenske vojske (SV), je po mnenju Sindikata vojske obrambe in zaščite dokaz, da je v sistemu nadzora nekaj hudo narobe in bi zato moral nekdo prevzeti odgovornost. "Stvari v SV-ju očitno niso pod nadzorom, od kadrovanja, izvajanja rednih psiholoških testiranj," so zapisali.

Zaradi pritiska sindikatov ali redkih posameznikov, ki so se pripravljeni izpostaviti v sistemu, da bi opozorili na odkrite kršitve, odgovorni v SV-ju ustanavljajo le različne pristranske, naključne, neustrezne in nestrokovne komisije, so prepričani v sindikatu.

V disciplinskih postopkih zoper odgovorne osebe, v kolikor že so imenovane, z naključnimi člani komisije, se nikoli ne ugotovijo nikakršne napake ali kršitve, še manj pa je izrečenih disciplinskih ukrepov. To, da "vojska nadzira sama sebe, nikogar ne skrbi", so zapisali.

Raje pometanje pod preprogo, kot ukvarjanje s težavo
Prepričani so, da nastali položaj odkriva temeljno problematiko v SV-ju, da pripadnika raje odpustijo, kot, da bi se z njegovimi težavami ukvarjali. "Vse po vrsti je zatajilo," so zapisali v sindikatu. Organizacija je v njegovem primeru očitno spregledala hudo duševno motnjo.

Kljub nenehnim opozorilom vseh pristojnih, se po besedah sindikata nič ne spremeni, zato pričakujejo, da "bodo institucije upravičile svoj obstoj in izvedle dolžnost ter ustrezne neodvisne postopke preiskave, pri čemer nikakor ne opravičujemo dejanja, ki ga je storil pripadnik," so sklenili v sindikatu.

Pričakujejo ustrezno ukrepanje
Tudi v Sindikatu policistov Slovenije pričakujejo, da bodo pravosodni organi zoper storilca ustrezno ukrepali. Ob tem so pojasnili, da so v nedeljo na ministrstvo za notranje zadeve poslali nujno zahtevo, da se vendarle sprejme pravilnik, ki bo družini in otrokom omogočil pravice iz zakona o organiziranosti in delu v policiji. "Prav je, da se v takih primerih sistemsko poskrbi za minimalne pravice za prizadete družine, ker izgube človeka ni mogoče nadomestiti," so zapisali v sporočilu.

Ponovno so poudarili, da taki primeri dokazujejo, da policijski poklic ni uradniški, pač pa je bolj izpostavljen kot drugi poklici. Prav tako izpostavljajo, da policisti z osebnim doprinosom pod vedno slabšimi pogoji zastavljajo vse, da državljani živijo varno.

Kaj se je zgodilo?
V petek je mlajši voznik ustrelil v glavo policista, ki ga je ustavil. Policista so nato s helikopterjem pripeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer so ga operirali. V isti bolnišnici okreva tudi strelec, saj je nanj streljal drugi policist, ki je bil prav tako na kraju dogodka. Njegove poškodbe naj ne bi bile hujše. V bolnišnici ga policisti varujejo 24 ur na dan.

Vojak je imel psihične težave
Izkazalo se je, da je storilec pripadnik Slovenske vojske, iz njegovega zapisa na spletnem blogu pa izhaja, da ima psihične težave. Potožil je tudi o šikaniranju v Slovenski vojski, ki pa te navedbe zanika. So pa potrdili, da je bil omenjeni vojak že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil dalj časa odstoten in ni imel dostopa do orožja. A predpisi ne omogočajo, da bi vojaka odpustili zaradi psihičnih težav, so navedli.

Vojska suspendirala vojaka
Vojaka so v soboto začasno suspendirali. Uvedli so tudi disciplinski postopek in mu do konca prepovedali opravljanje vojaške službe. Kdaj bo disciplinski postopek končan, še ne morejo povedati, okvirno v 15 dneh. Grozi mu prenehanje delovnega razmerja.

Na to, da je strelec kljub psihičnim težavam še vedno pripadnik Slovenske vojske, se je usulo kar nekaj kritik. Strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je na Twitterju zapisala, da v Slovenski vojski ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka.

Skupnost spregledala hudo duševno motnjo
O psihičnih težavah vojaka je za STA spregovorila tudi psihiatrinja Vesna Švab in dejala, da je skupnost očitno znova spregledala eno izmed hudih duševnih motenj. Po njenem mnenju je očitno, da avtor bloga trpi. Poskušal si je pomagati z vojsko in se zaščititi z izvrstno telesno kondicijo, kljub klicu na pomoč pa te ni dobil pravočasno.

Sicer pa tako družini ustreljenega policista kot njegovemu policijskemu partnerju, ki je streljal na storilca, policija omogoča psihosocialno pomoč.

Streljanja so se že dogajala
Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, a niso bila pogosta. Se je pa že zgodil podoben dogodek: leta 1997 je na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista in nato storil samomor.

Zadnja letna poročila o delu policije kažejo, da policiste najpogosteje napadejo z nevarnimi predmeti, pogosto jih tudi udarijo, odrivajo, grabijo, davijo ali grizejo. Število napadov na policiste v zadnjih letih je sicer dokaj nespremenljivo. Letno naštejejo okoli 250 napadov, v prvi polovici letošnjega leta pa so bili 103 napadi na policiste, kaže statistika policije.

Policist, ustreljen med opravljanjem službe v Litiji, je danes izgubil bitko za življenje. Na ministrstvu za notranje zadeve smo pretreseni zaradi izgube sodelavca in zaradi brutalnosti dejanja, ki se je končalo na tako tragičen način. Svojcem bomo nudili vso pomoč in podporo, čeprav se zavedamo, da jim Damijana nihče ne more vrniti.

MNZ

Noben ukrep, nobena akcija ali dana navodila niso pomembnejša od življenja naših sodelavcev. Vsaka napotitev na kraj dogodka naj bo temeljito pretehtana in dobro organizirana.

Policijski sindikat Slovenije
Tragedija razgalila sistemsko razsulo
Ustreljeni policist umrl
Osumljenec je imel zdravstvene težave
Strelec v več disciplinskih postopkih