Slovenija

Poudarki

  • Dekleta in fantje so enako izpostavljeni ustrahovanju, vendar so dekleta pogosteje žrtve psiholoških oblik ustrahovanja, fantje pa so bolj izpostavljeni fizičnemu nasilju in grožnjam
Unicef
Poročilo Unicefa zajema podatke o medvrstniškem nasilju v šoli in okolici za 122 držav iz raziskav Global School-based Student Health Surveys (GSHS) in Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC). Foto: BoBo
Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je opozorila, da splet prek družbenih omrežij omogoča storilcem široko in sorazmerno dostopno področje, kjer lahko delujejo pod izmišljeno podobo. Foto: AP
VIDEO
Polovica najstnikov že iz...

Dodaj v

Unicef: Medvrstniško nasilje v Sloveniji izkusilo 44 odstotkov učencev

Začetek kampanje Odklikni
6. september 2018 ob 14:55,
zadnji poseg: 6. september 2018 ob 18:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Polovica oziroma okoli 150 milijonov vseh mladostnikov na svetu, starih od 13 do 15 let, je vpletenih v medvrstniško nasilje v šoli ali njeni okolici. V Sloveniji je bilo v šoli ali njeni okolici vsaj enkrat ustrahovanih skoraj polovica oziroma 44 odstotkov učencev, opozarja Unicef v mednarodnem poročilu o nasilju v šolah.

Poročilo Unicefa zajema podatke o medvrstniškem nasilju v šoli in okolici za 122 držav iz raziskav Global School-based Student Health Surveys (GSHS) in Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC). Izsledki druge iz leta 2014 kažejo, da je bilo v Sloveniji 44 odstotkov učencev, starih od 13 do 15 let, v šoli vsaj enkrat ustrahovanih in/ali vpletenih v pretep.

Poročilo so predstavili v okviru Unicefove svetovne kampanje proti nasilju #ENDviolence. Opozarja, da nasilje v šolah z uporabo orožja, kot so noži in pištole, še naprej zahtevajo življenja ter da se v vse bolj digitalnem svetu ustrahovanje seli na splet in družbena omrežja, so sporočili z Unicefa. Medvrstniško nasilje se kaže v različnih oblikah. Podatki tako razkrivajo, da je približno eden od treh mladostnikov, starih od 13 do 15 let, deležen ustrahovanja in pretepanja, trije od desetih šolarjev v 39 državah Evrope in Severne Amerike pa priznavajo, da ustrahujejo svoje vrstnike.

Dekleta pogosteje izpostavljena psihološkemu nasilju
Dekleta in fantje so enako izpostavljeni ustrahovanju, vendar so dekleta pogosteje žrtve psiholoških oblik ustrahovanja, fantje pa so bolj izpostavljeni fizičnemu nasilju in grožnjam. Otroci, ki se znajdejo v stiski, lahko pomoč poiščejo v več kot 700 Unicefovih Varnih točkah po vsej Sloveniji, vse dni v letu, so sporočili z Unicefa. Skoraj 750 milijonov šoloobveznih otrok živi v državah, kjer telesno kaznovanje v šoli ni popolnoma prepovedano. V letu 2017 je bilo 396 vojaških napadov na šole v DR Kongo, 26 v Južnem Sudanu, 67 v Siriji in 20 v Jemnu.

Poročilo "Vsak dan na urniku: odpravimo nasilje v šolah" opozarja, da je nasilje pogost spremljevalec izobraževanja mladih po vsem svetu in negativno vpliva na učenje in blaginjo učencev tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju. "Učenci so vsak dan izpostavljeni nevarnostim, kot so pretepanja, ustrahovanje med vrstniki in na spletu, telesno kaznovanje, spolno nadlegovanje, nasilje z orožjem in pritiski, da se pridružijo tolpam. Kratkoročno ima to uničujoč vpliv na njihovo učenje, dolgoročno pa lahko vodi v depresije, tesnobe in celo samomore. Nasilje je lekcija, ki je ne bi smel izkusiti noben otrok, saj za vedno zaznamuje njegovo življenje," je ob objavi poročila poudarila izvršna direktorica Unicefa Henrietta H. Fore.

Projekt Odklikni proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti
Danes so predstavili kampanjo Odklikni, katere namen je dvigniti ozaveščenost glede spletnega nasilja nad ženskami in dekleti. Po najnovejši raziskavi je namreč pri nas vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja že doživelo 56 odstotkov učenk od 7. do 9. razreda in kar 65 odstotkov dijakinj. Glavni cilj projekta je prek ozaveščanja preprečiti spletno nasilje in nadlegovanje nad ženskami in dekleti.

Fantje pogostejši spletni nadlegovalci
V okviru projekta Odklikni so v centru za družboslovno informatiko ljubljanske fakultete za družbene vede izvedli raziskavo o razširjenosti in prepoznavanju spletnega nadlegovanja med mladimi v Sloveniji. "Raziskava je pokazala, da so fantje najpogostejši spletni nadlegovalci tako deklet kot fantov. Fantje spletno nadlegovanje najpogosteje doživljajo od oseb z njihove šole, dekleta pa od tistih zunaj šolskega prostora. Fantje spletno nadlegovanje pogosteje dojemajo kot smešno, kot zabavo, in se nanj ne odzovejo, dekleta pa zaradi spletnega nadlegovanja pogosteje zaznavajo resne posledice, kot so nemoč, depresija, stres, strah," je povedala raziskovalka Barbara Brečko.

Splet prek družbenih omrežij omogoča storilcem široko in sorazmerno dostopno področje, kjer lahko delujejo pod izmišljeno podobo, je poudarila namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar. Med žrtvami so najpogosteje mladoletne osebe, a tudi odrasli niso izvzeti. Zato apelira na vse žrtve, da spletno nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepajo in ustavijo nasilje. Kot je še poudarila, je javna objava posnetkov ali sporočil druge osebe s spolno vsebino brez njene privolitve v primeru hujše prizadetosti njene zasebnosti od junija 2017 kaznivo dejanje, zaradi katerega lahko storilcu sodišče prisodi od treh mesecev do treh let zapora. Gre namreč za nedopustno zlorabo osebnih podatkov.

Za otroke in mlade so v okviru kampanje pripravili priročne brošure, plakate, interaktivno spletno mesto odklikni.si, ozaveščajo in izobražujejo tudi prek družbenih omrežij. Pripravili so tudi mobilno aplikacijo Odklikni, ozaveščanje pa bo potekalo tudi s televizijskimi oglasi in promocijskimi spoti.

L. L., K. T.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 06.09.2018 ob 15:43
Unicef: Medvrstniško nasilje v Sloveniji izkusilo 44 odstotkov učencev

Izjava nekega profesorja iz Ljubljane. Povedal je da je na hodniku med odmorom videl kako sta se pretepala dva iz višjih razredov. Seveda ni interveniral, ker si je tako prihranil tožbo staršev in disciplinski postopek v šoli.

Če prifesor ne sme razdvojiti ''petelinčkov'' je nekaj hudo narobe s poslantvom šole in z vrednotami ki naj bi jih imeli pri nas.
WaZpeX47
# 06.09.2018 ob 16:06
44%? Ha! Kakšna laž. 100% bo bolj točna številka. Nasilneži se znašajo nad šibkimi in en nad drugim, vsak pride na vrsto, vprašanje je samo, kako pogosto.
firtoh
# 06.09.2018 ob 15:55
Seveda, niso naši otroci krivi ampak oni drugi, drugačni...Ja itak in svizec zavije čokolado.
Živim poleg osnovne šole in je nesramnost enakomerno porazdeljena,sploh ko je potrebno dražiti pse za ograjo in metanja smeti preko nje na vrt.
Punce so pa sploh poglavje za sebe,se posebej 8 in 9 razred.Kaj takega,kot je tale generacija,se nisem videl.Kot da bi tolpo otrok,ki so jih vzgojile hijene,poslali v šolo
grenadir
# 06.09.2018 ob 15:39
Medvrstniško nasilje.... Vedno bilo in vedno bo.... Del odraščanja in del človekove psihe, pa če je še tako politično nekorektno.....
pr_holistar
# 06.09.2018 ob 17:20
Če odrasli dvigne roko nad odraslim, je to kaznivo dejanje, če pa otrok nad otrokom, je pa to del odraščanja. Oksimoron. To področje je zelo problematično in ga bo treba urediti. Odgovornost je na odraslih. Na tistih, ki vzgajajo. Naj šola oz, ravnatelj, učitelj pravno kazensko odgovarja za nasilje v šoli, starš pa nasilje svojega otroka nasploh, pa bo problem hitro r
Adder
# 06.09.2018 ob 16:30
Sadovi permisivne vzgoje...
Antipsihotik
# 06.09.2018 ob 16:22
Odstotek izgleda kar realen. Meni osebno je bila osnovno šola težko obdobje zaradi vsega norčevanja in tudi nekaj fizičnega naslija. Da je otroštvo lahko velja samo za redke.
NzA
# 06.09.2018 ob 15:57
Učitelji tudi vidijo, kako jih nadlegujejo sovrstniki pa nič ne naredijo, to so moje osebne izkušnje iz osnovne in srednje šole... pa tako kot so mnogi že rekli, veliko je teh "preko Kolpe", ki so največji hujskači, obenem pa imaš tudi Janeze, ki se obnašajo kot tile preko...

Zaradi tega sem tudi zasovražil šolo na koncu, predvsem v srednji, bilo je neznosno, ne predstavljam, kako je to danes, ker takrat spletno nadlegovanje ni bilo razširjeno!
Boschce
# 06.09.2018 ob 15:18
hja... v osnovni in srednji šoli so nas VEDNO maltretirali teli preko kolpe. Ne vem kaj je v teh ljudeh tok sovraštva... Isto so rekli kolegi iz švice, oni so celo naredili raziskavo na to temo
mb17
# 06.09.2018 ob 18:35
nope, medvrstniško nasilje je izkusilo 99% učencev. seveda ga niso vsi izkusili v enaki meri - in ravno to je edino, čemur bi morali posvečati pozornost. vsi smo že bili prizadeti in vsi smo že koga prizadeli, s tem ni nič natobe. narobe je to, da nekoga trajno poškodujemo, a to najlažje naredimo tako, da nekoga zavijemo v vato in živčno čakamo moment, ko ne bomo mogli konttolirati vsega.
pejtevennazrak
# 06.09.2018 ob 17:20
@FDVjevec
Mislim, da je cifra kar realna. Med nasilje se ne šteje le fizični pretep, ampak tudi izključevanje, zafrkavanje, grožnje in ustrahovanje, hujskanje drugih proti tebi, izsiljevanje, nagovarjanje za kakšno kaznivo stvar, "nedolžne" potegavščine itd. itd. Otroci so eksperti za te stvari, učitelji pa večinoma raje mižijo.
hehet
# 06.09.2018 ob 16:51
Liberalizem predpostavlja krivdo žrtve in nedolžnost oz. žrtveni status krivca, to je nasilneža.
Nasilnež je namreč stereotipno iz "socialno šibkega okolja", ima neke kvazi probleme s katerimi se baje da nihče ne ukvarja in je nasploh nedolžno jagnje.

Zato je medvrstniškega nasilja več in ne manj.

Če bi nasilneže dejansko kaznovali (npr. s takojšnjo izključitvijo iz šolskega sistem, začasno ali permanentno, nasilja ne bi bilo.

Ti ljudje odrastejo in postanejo vaši prodajalci, mehaniki, trenerji in podobno, potem pa se pritožujete nad njimi. Zatreti v kali, ali pa nič.
Kekec99
# 06.09.2018 ob 16:26
Zakaj župniki lahko fizično kaznujejo, vzgojitelji pa ne? Upam da bo administrator tega ne bo brisal, če že, pa zakaj?
Bivši uporabnik
# 06.09.2018 ob 15:57
Unicef je organizacija katere namen je zahotavljati dobre place njenim clanom.
Samybox5
# 07.09.2018 ob 06:47
Mene ni nihče ustrahoval ne s te strani ne z one strani Kolpe. Sem pa opazila da nekateri ki izhajajo iz nasilnih družin kjer je nasilje nekaj normalnega hitreje poskušajo s silo uredit težave. Otroci naj se ukvarjajo s športom ali kakšno drugo dejavnostjo, da si pridobijo samozavest in potem bodo deležni manj nasilja.
Gepard007
# 07.09.2018 ob 06:40
A niso uvedli nenasilne risanke ter nasilne ukinili ravno zato, da otroci ne bi bili tako nasilni? Men se zdi ta generacija bistveno slabša od prejšnjih.
TinTin
# 07.09.2018 ob 00:29
Agenda21 in Kekec...Kje zupniki pizicno kaznujejo? Zupnisce, kraj, ime!? Prej dokazi, potem pa kvasi!
Binder Dandet
# 06.09.2018 ob 23:35
Ni prav, sploh ko gre preko neke meje in taksni primeri lahko res koga pokopljejo, ampak je del odrascanja. Pozitivna stvar je, da ce je prav dozirajo, razvijes trdo kozo. Posvecat bi se morali prekomernemu nasilju nad nekom, ne posameznim incidentom.
agenda21
# 06.09.2018 ob 20:34
Kekec99
Zakaj župniki lahko fizično kaznujejo, vzgojitelji pa ne? Upam da bo administrator tega ne bo brisal, če že, pa zakaj?

Nimajo vsi vzgojitelji podpisan konkordat.
Audy
# 06.09.2018 ob 18:47
Na srečo ali žalost nimamo dostopa do izenačevalcev karakterja, tako kot v ZDA.
pr_holistar
# 06.09.2018 ob 17:21
ešen.
agenda21
# 07.09.2018 ob 20:52
Kraja energije je nasilje. Kdor se postavlja nad drugega in mu izčrpava energijo,
mu naredi tudi fizično zlo in posledično uničuje zdravje.
Ljudje se tega nikdar ne vprašajo. Kdo koga v sistemu ustrahuje, se pa lahko samo vprašamo.
Odgovarja pa noben oz. nobena inštitucija.
Mogoče je to bolj znano pod imenom "energijski vampirizem".
pejtevennazrak
# 07.09.2018 ob 13:14
@amigo
Boks je šport. Ne mešat jabolk in hrušk.
Za nasilje pa ni razloga, da bi se kogarkoli navajalo. Ker tukaj gre iz slabega stanja pridemo le do še slabšega stanja. Če nasilnež danes od nekoga zahteva 10 evrov, in mu ta ustreže, bo moral ziher jutri nasilnežu dati 20 evrov. Tako to gre. Ne vem, kaj točno podajaš s tistimi primeri - z nasiljem najbrž nimajo veze.
mojo
# 07.09.2018 ob 12:53
@Boschce

Se 100% strinjam s tvojim komentarjem. Ljudje z južne strani omenjene reke so VEDNO morali poslušati žaljivke, zbadljivke, včasih je šlo tudi dlje - le zato, ker so druge narodnosti ali pa niso znali tekoče slovensko.
amigo
# 07.09.2018 ob 12:06
&pejtevennazrak

V življenju moraš marsikaj požreti in to skoraj vsak dan. Lahko te maltretira močnejši sošolec, učitelj, oficir pri vojski, šef, žena, tašča, policaj, davčni inšpetor in bogvekdo še. Zato je najboljše da se tega že v otroštvu navadiš. Tudi boksar mora znati kako se prejemajo udarci, drugače pač ni uspešen. Zavijanje otrok v vato je zgrešeno, saj bodo prej ali slej padli na realna tla.
pejtevennazrak
# 07.09.2018 ob 11:07
@amigo
Ne razumeš: nasilje je definirano s pozicijo moči.
Torej, če eden zmerja nekoga s piflarjem, drugi mu pa nazaj z odvrne butelj neumen - tukaj ne gre za nasilje, ampak za navaden prepir.Problem pa je, če devetošolec zafrkava petošolca s piflarjem, ta pa mu ne upa nič reči nazaj. Ali pa če cel razred vedno enemu in istemu sošolcu skriva kapo.
agenda21
# 06.09.2018 ob 20:29
Pa te organizacije niso poceni.
agenda21
# 06.09.2018 ob 20:27
uf, dobro da so procente navzdol zaokrožili
HakmeD
# 06.09.2018 ob 16:27
Kaljenje in krepljenje karakterja...
amigo
# 07.09.2018 ob 06:39
Med nasilje se ne šteje le fizični pretep, ampak tudi izključevanje, zafrkavanje, grožnje in ustrahovanje, hujskanje drugih proti tebi, izsiljevanje, nagovarjanje za kakšno kaznivo stvar, "nedolžne" potegavščine itd. itd.

Neverjetno, kakšne bedarije. Zafrkavanje se šteje kot nasilje. Pa otroci smo se vedno zafrkavali, to je del folklore. Nedolžne potegavščine. Sošolcu si skril kapo to je nasilje. Drugič je on tebi pa sva si bila bot.
FDVjevec
# 06.09.2018 ob 17:07
44% se mi zdi bistveno previsoka cifra, nerealna
Na moji šoli niti približno ni bila skoraj polovica otrok podvržena nasilju
Kazalo