Slovenija
Philippe Van Parijs, profesor ekonomske in socialne etike z Univerze v Louvainu
Philippe Van Parijs meni, da ni neumnost, dati vsem enak dohodek, ne glede na socialni položaj. Foto: MMC RTV SLO
Guy Standing, profesor ekonomske varnosti z univerze v Bathu
Guy Standing opozarja, da veliko dela ni zajetega v statistikah. Foto: MMC RTV SLO
Lousewies Van der Laar, podpredsednica stranke ELDR
"Politikom moramo postreči ideje za svet, kakršen želimo, da postane," je v nagovoru povedala Lousewies Van der Laar, podpredsednica stranke ELDR in sorganizatorka konference. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Univerzalni temeljni dohodek: podpora lenuhom ali pot do večje svobode?

Težav se moramo lotiti s povsem novim prijemom, pravijo zagovorniki
11. oktober 2012 ob 12:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Začela se je mednarodna konferenca o univerzalnem temeljnem dohodku, kjer udeleženci razpravljajo o smiselnosti in možnosti uvedbe tovrstnega dohodka.

Univerzalni temeljni dohodek (UTD), je dohodek, ki se izplača vsakemu posamezniku na individualni podlagi, brez potrebnega dela in brez preverjanja sredstev preživetja, je pojasnil Philippe Van Parijs, profesor ekonomske in socialne etike z Univerze v Louvainu.

Sprva bi se morda zdelo, da je neumno dajati denar ljudem, ki ga ne potrebujejo, je uvodoma dejal Parjis. A bogati bi prek porabe financirali lastni UTD, univerzalnost dohodka pa bi bila po njegovem mnenju dobra tudi za revne.

UTD lahko preseka tudi past revščine, meni profesor. Na vprašanje, ali bi podelitev UTD-ja oslabila gospodarstvo, je odgovoril nikalno. Pojasnil je, da so zdravstveni stroški pretiranega dela veliki, tudi ljudje, ki so brez dela in iščejo službo, so zaradi stresa breme na zdravstveni blagajni.

Ne lenuštvo, večja svoboda
Z UTD-jem bi se nekateri ljudje lahko, ki delajo preveč, ločili od svojega dela, v smislu kariernega predaha, in ga prepustili iskalcem zaposlitve, s čimer bi se uredil tudi položaj na trgu delovne sile. UTD po njegovem mnenju spodbuja tudi večjo fleksibilnost trga dela in prehode med delom in zasebnim življenjem, podjetništvom, učenjem in izpopolnjevanjem. To bi ublažilo tudi zastaranje veščin posameznikov in pritisk na pokojninsko blagajno.

Opozoril je, da nasprotniki menijo, da je UTD nemoralen, saj da omogoča zlorabe lenuhov. A Van Parijs je prepričan, da UTD pravzaprav vsem omogoča pravo svobodo, da počnejo to, kar res radi počnejo, in je zaradi tega pravičen. Krizo evra vidi kot priložnost za UTD. Tega ne bi bilo mogoče financirati prek dohodnine, ampak le prek dovolj visokega evropskega DDV-ja, uveden pa bi moral biti na evropski ravni, je še dejal.

Naraščajoča masa prekernosti
V 80. letih se je močno spremenila porazdelitev dohodka v korist kapitala in močno povečala neenakost, je ozadje ideje podal Guy Standing, profesor ekonomske varnosti z univerze v Bathu. Najbolj izrazita izguba je bila na Kitajskem, kjer se je odstotek dohodka, namenjenega delavcem, zmanjšal za 20 odstotkov.

"Osnovno dejstvo je, da je neenakost precej večja, kot se nam zdi. Dejstvo je tudi, da sta se pojavili kronična negotovost in svetovna elita. Ta predstavlja 0,01 odstotka vseh ljudi, in vemo, kdo so," je poudaril.

Pojavile so se nove skupine, delavski razred se krči, pod njim pa raste prekariat, je pojasnil Standing. Ta dobiva plače le prek slabo plačanega dela in nima nikakršne delovne identitete, kot jo imenuje. Prekariat je poimenoval »novi nevarni razred«, saj jih slab položaj sili v jezo in obup in so zato lahka tarča novih populistov, med njimi je tudi veliko previsoko kvalificiranih mladih, politika pa zanje nima nikakršne vizije.

Na nevarnem razpotju
A hkrati ti ljudje po njegovem mnenju predstavljajo tudi podporo za UTD in odpirajo dve možnosti: podporo za vzpon neofašizma in avtoritarne vlade ali pa ponovno vizijo in redefinicijo vrednot francoske revolucije. UTD bi ljudem omogočil, da prevzamejo nadzor nad svojim časom in se preusmerijo v delo in iskanje novega znanja, je prepričan.

Poudaril je, da UTD ne more stati kot samostojen ukrep, ampak mora biti del svežnja ukrepov. Trenutno sicer zadnji dve leti že izvajajo pilotni projekt v indijskih vaseh. Povečalo se je obiskovanje šol, učni uspeh, zmanjšala se je podhranjenost, povečal se je prihodek, ne zgolj UTD, in zmanjšala neenakost. Dosežki so bili boljši v vaseh, kjer imajo ženske svoje predstavništvo, je še dodal.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
if
# 11.10.2012 ob 13:00
Dejstvo je, da rast neenakosti, generira jo sedanji ekonomski planetarni model, uničuje korenine družbe celega planeta.

UTD je lahko osnova drugačnega modela, modela, ki vsaj na osnovni ravni daje prednost in priznanje človeku, ki je planetarni prišlek po nedemokratičnem načelu. Namreč, v človekovem življenju sta njegovo spočetje in rojstvo najbolj nedemokratična dogodka, ker nista, tudi ne moreta biti, prej podprta z DA spočetega/rojenega.
Prav to dejstvo daje človeku pravico, da mu družba zagotovi univerzalne pogoje za bivanje, mu da priznanje in ga tako povabi naj svoj potencial razvija v korist vseh, ne le svojo, kar je sicer značilno za današnji ekonomski model.

Kdor je egoistično visoko sposoben uporablja svoje talente za krepitev svojega premoženja in hkrati ne upošteva, da so mu bili talenti dani in niso njegova zasluga.
Ivo Lola
# 11.10.2012 ob 13:04
UTD je pametna rešitev. Vedno večja nezaposlenost ni posledica "lenobe", ampak je posledica vedno večje avtomatizacije proizvodnje, ki nadomešča človeško delovno silo.
Stern4president
# 11.10.2012 ob 13:44
@if: bravo, sem mislil da v Sloveniji ni tako mislecih... Vsi zaplankani ob omembi cesa podobnega zgolj vpijejo: lenuhi delat pejte, ne pomislijo pa da nimajo vsi moznost delati za normalno placo in ta UTD bi pomenil vecjo svobodo, ker delodajalec ne bi mogel tako pritiskati na delavca in izkoriscati njegovo nicelno financno stanje.

p.s. cetudi bojo lenuhi boljse ziveli, pa kaj zato ... Tudi oni so ljudje z drugacnimi cilji v zivljenju, ce vas pa boli to da vi delate oni pa ne, pa pomislite na to da boste vi delali za konkreten denar, medtem ko bodo oni prejemali denar zgolj za poloznice in nekaj hrane. Ce je to vase idealno zivljenje izvolite ...
bhcohn
# 11.10.2012 ob 13:22
UTD je odlična ideja, ki bi precej pocenila vso birokracijo raznih socialnih zavodov pa tudi nasploh zavodov ki urejajo razne ocene upravičenosti posameznikov do različnih davčnih in finančnih ugodnosti. Vendar ne le za polnolrtne, biti mora vezan na vse starostne skupine - tudi novorojen otrok mora biti finančno preskrbljen in sicer tako, da mu UTD omogoča vsaj plačan vrtec (izobrazbo), zdravje (osnovno in didatno zavarovanje) in hrano (cca 5€/dan, recimo). Od te točke dalje pa naj se delajo razlike vezane na pridnost in sposobnost - if ima sicer prav, da za lastne talente na nek način nimaš sam zaslug, pa vendar stvar postane hitro nekoliko nevarna, da se v smislu dorce far-niente sprevrže v izgovor na lastno nespozsobnost in na šlepanje. V določeni meri mora biti zato sistem vendarle orientiran tako, da nagradi vrline, ki svetu najbolj 'dodajajo vrednost' in ki imajo na odprtem trgu svojo ceno...
ateistek
# 11.10.2012 ob 14:05
Tudi biti len je moja pravica. Ravno tako kot biti hiper dejaven. Družba preprosto mora imeti postavljen nek življenjski minimum pod katerega še tako len ali nesposoben posameznik ne sme iti. V ta svet se pač ne rojevamo prostovoljno.

Kdo bo to plačal? Uspešen. Druge ni. In če so vsi neuspešni? Utopija, ki je podobna ideji, da bi bilo vsi uspešni.

Ljudje smo potrošniki. Takoj, ko kupiš nek izdelek, pristaneš na dogovor, da ga plačaš več kot je zanj dal tisti, ki ti ga prodaja. Zato je prav, da se nekaj te razlike vrne nazaj v dobrobit celotne družbe tudi lenim, nesposobnim ali nezmožnim.
GORILA
# 11.10.2012 ob 14:30
Ekstremi se potem vidijo v državah kot je Kuba, ki mora uvažati sladkor!!!

In državah kot je Slovenija, ki uvaža les, krompir, vodo v plastenkah,...
Rodoljub
# 11.10.2012 ob 14:05
UTD je že stara ideja o tem, da bi vsak državljan že od rojstva prejemal tisto osnovno plačo s strani družbe, za osnovno preživetje. Na posamezniku pa je ali bi rad imel več denarja in ali se bo zaradi tega zaposlil.
To je bila ideologija anarhistov v Kataloniji, Kastiliji in v Italiji.
Problem pri tem je samo, kako prepričati pretirano bogate, da prispevajo družbi za UTD.
Kajti danes vemo kako je s penzijami po svetu. Bogati bi lahko komot vsako leto veliko prispevali družbi, s svojimi prispevki ter z omogočanjem delitve zaslužka.
zurich
# 11.10.2012 ob 14:02
Ideja zagotovo ne more biti slabša od sedanjega "popolnega" ekonomskega sistema, ki protežira grabežljivost, vase zagledanost in bolano tekmovalnost. Ljudje kot da ne opazimo več sočloveka. Ta denar bi po moje pomenil povrnitev dostojanstva in povečanje samozavesti, da bi lahko posameznik pri sebi premislil, kaj ga v resnici veseli in nekoč to tudi počel, ne pa da za vsako ceno (seveda zaradi nujnosti preživetja) gara za mizerno plačo oz. je nanjo pripravljen ponižno čakati tudi par mesecev.
gorc27
# 11.10.2012 ob 14:24
zgodovinar666
Kubanski ekstrem ima tudi politično naravo - ameriški embargo
Binder Dandet
# 11.10.2012 ob 13:27
@bhcohn:
"Vendar ne le za polnolrtne, biti mora vezan na vse starostne skupine "

Mislim, da si mi ti 3 minus stisnu. Mislim, da si zaslužim odgovor, če se že z minusi opredeljuješ do mojega komentarja.

Če uporabimo tvoj predlog (2 MIO upravičencev), potem 300 € UTD pomeni:
-600 MIO € mesečno
-7,2 MLRD € letno

To pa je 90% prihodkov Slovenije. Zdaj pa prosim, če bi mi kdo pojasnil, kako se to financira.
Ivo Lola
# 12.10.2012 ob 08:36
@Ulikses,
"to pa je nebuloza na kvadrat!!! te zadeve, da avtomatizacija dela pomeni večjjo brezposelnost, ste si izmislili samo futuristični SCI FI tehnofobi. Tega nikjer na tem planetu."

Kaj res? Ob tako visoki avtomatizaciji ostanejo na voljo samo še visoko intelektualno zahtevna dela, ki pa jih, če upoštevamo Gaussovo krivuljo, zmore manjšina ljudi. Po drugi strani pa prav avtomatizacija omogoča uvedbo UTD, saj nosi enormne dobičke. Seveda pod pogojem, da se vse velike avtomatizirane procese nacionalizira in postanejo družbena lastnina.

Avtomatizacija je torej škodljiva le dokler bo v rokah zasebnega kapitala, ki mu je vseeno za usodo ljudi.
mdural.
# 11.10.2012 ob 19:15
To, da nekdo sedaj dela po UTD pa ne bi je po moje bedarija. Tudi nekdo ki ima 4000€ plače ali dohodkov na mesec še kako dela in mu verjetno niti na misel ne pade da bi vse skupaj pustil in šel delat za 1000. Mora se vedeti da bi teh recimo 300e na mesec bistveno bolje krožilo kot pa nakopičen denar bogatašev, ki večinoma ne kroži v državi ampak se steka v davčne oaze. Če dobiš 300e na mesec jih bo povprečen državljan tudi zapravil v državi, od tega bo država dobila svojih 20% zaradi višje porabe se bo dvignila tudi prodaja in proizvodnja in tukaj imamo tisti začarani pozitivni krog. Zaradi višjega standarda bi se živelo bolj kvalitetno in tisti, ki imajo službe jih verjetno ne bi izgubljali zaradi upada strank itd. Ker bi ta dohodek dobival vsak pa imamo tu varovalko, ki bi malce preprečevala novi beg denarja tistim, ki ga imajo ogromno.
Pa kaj je bolje, da se država stalno zadolžuje bo 500€ na glavo in od tega praktično noben nima nič ampak gre zgolj za krpanje fiktivnih številk v bankah ali realen denar, od katerega bo imelo 100% ljudi nekaj.
Vse skupaj pa ne bo šlo skozi saj je za to potreben ogromen mentalni preskok predvsem bogatejšega sloja, ki pozablja, da je njegovo bogastvo odvisno od tiste množice z minimalci.
maggic
# 11.10.2012 ob 18:32
Normalno, da je tvoja vrsta nezaposlenosti posledica lenobe, ker si ne predstavljam, da avtomatizacija proizvodnje nadomeščala izobražene delavce.

Avtomatizacija ogroža številne poklice, ne samo nizko izobražene delavce. Pravzaprav so kakšna "preprosta" dela, npr snažilk ali hišnikov, itd. zelo zapletena za robote. Po drugi strani pa obstajajo računalniški programi, ki lahko trgujejo na borzi ali postavljajo medicinske diagnoze, upravljajo letala, dokaj solidno prevajajo...
DREADLORD
# 11.10.2012 ob 14:36
frgo

tako je. zasluži se. povej to še našim menedžerjem. tudi tujim to lahko poveš, da služiti na ta način da totalno izkoriščaš ljudi pod sabo ni služenje, ampak izkoriščanje.
sicer pa lahko povem takole. ko poslušam svojega šefa, ki mi z najnovejšim iphoneom5, prelepi novi obleki, nekajkratnik moje plače operativca, službenim audijem all in stroški vključeni, itd. luksuzom poslušam, kako moramo stisniti, ker firma trenutno posluje z minusom, obenem opa ne ponudi neke strateške usmeritve kako in kaj, kar bi od njega kot menedžerja pričakoval, ga enostavno ne morem jemati resno. pa kolikor vidim in se pogovarjam, je takih po sloveniji kar lepo število. denar se zasluži ja. luksuz tudi in ni kar dan s pozicijo.
črnavest
# 11.10.2012 ob 14:25
z UTD bi se ukinili vsi socialni prispevki - državne pokojnine, socialne pomoči, otroški dodatki, štipendije, nadomestila za brezposelnost ... ljudje tudi ne bi nehali delati kot nekateri natolcujejo - kdo bo pa preživel z npr. 300€ dohodka? človek bi le živel človeka vredno življenje in ne bi bil nenehno v strahu, da mora delati pod nemogočimi pogoji
DREADLORD
# 11.10.2012 ob 14:20
frgo

ni res, da bi omogočil lenarjenje. UTD ni dodatek pri celotni socialni politiki, ampak jo nadomešča in v bistvu zamenja. kdor lahko živi s 300 400 eur na mesec, potem naj ostali bomo hodili v službo. s tem da moraš upoštevati to, da bi za marsikoga postale na podlagi tega celoslabše plačane službe znosne za življenje. recimo take s 500 eur plače. potem pregovorno pridni in delovni slovenci morda ne bi več vihali nosov nad slabše plačanim delom. da ne govorimo da ne bi bilo več uvoza delovne sile za taka dela. nacionalisti bi morali skakati v luft ob tem.
bhcohn
# 11.10.2012 ob 14:08
@binder dandet

Minuse dajem bolj ali manj zgolj primitivnim ali pa izrazito nastrojenim komentarjem, tako da ne, nisi dobil mojega minusa. Tvoje vprašanje je zelo utemeljeno. Finančne konstrukcije svojega razmišljanja sicer nisem naredil, priznam, ampak v osnovi temelji na logiki, da gre vendarle le za redistribucijo prihodkov in to bi pač pomenilo, da bi morali biti davki pač visoki in plačne mase precej manj. Ampak ob tem se izgubi sleherna skrb z minimalno plačo in podobnim. BDP slovenije je, kolikor vem, reda 20000€/preb oziroma 20 miljard evrov. Neto plače bi bile zato vsekakor manjše, ampak če jim prišteješ UTD, ki bi ustrezal kriterijem minimalnega standarda / preb., bi vsak od plače zaslužen evro pomenil večanje nadstandarda. Če imaš danes bruto plačo cca 2000€ in od nje cca 1300€ neto izplačila, bi imel po novem le npr 1100 izplačila, zraven pa še 300utd-ja. skupaj 1400 torej. si bolj ali manj na istem, le distribucija je drugačna. Ob tem pa se poenostavi toliko stvari - ni nekih nadomestil za brezposelne, ni socialnih transferjev, enostavnejši davčni izračuni, ... ni več služb, vezaneih na zagotavljanje socialne države, tako da bi se administracija na tem področju občutno pocenila. Država torej postane cenejša in enostavnejša. Za moje pojme tudi pravičnejša. Država bi se v smislu subvencij in socialnih dodatkov pocenila za ene 3 milijarde, od davkov na plače bi bilo potrebno pobrati cca 4 miliarde več, pa imaš 7 miliard za UTD. To seveda niso prave številke, ampak recimo... Gre torej za redistribucijo, ki na najbolj enostaven način zagotovi osnovne eksistenčne pravice do hrane, zdravja in izobrazbe in vseeno omogoča tržno vrednotenje sposobnosti... Pa še anomalij tipa večje nadomestilo za brezposelnost kot pa plača ne bi bilo, ker bi 'nadomestilo' prejemali svi, plačo pa bi - četudi majhno - k temu dodali...
if
# 11.10.2012 ob 15:02
Sedanja ekonomija živi od potrošnika. Če in ko ta pade, pade sedanja ekonomija. Iz tega logično sledi, da sedanji ekonomski model živi od potrošnika in ne od kapitala.
V sedanji ekonomski modelu je vgrajena sistemska napaka. Kapital išče dobiček po načelu "čim več zaslužiti, zato hiperproducirati (sprega kapitala in tehnologije pridobiva na moči), hkrati sebi ohraniti čim več oziroma čim manj dati potrošniku, čeprav je to zaposleni pri lastniku kapitala".

Problem sedanje oblike potrošništva?
Zaradi omenjenega dejstva simbioza med kapitalom in potrošnikom ni mogoča.

Povedano drugače.
Kapital v vseh pojavnih oblikah ni generator napredka, pač pa zaviralo, ker ne zagotavlja trajno močnega potrošnika prisotnega na vseh zemljepisnih točkah planeta.

UTD torej je način enakomernejše porazdelitve blaginje planeta, ki je načeloma last vseh.
Zemljani, ki imajo danes večino planetarne blaginje v svojih rokah, načeloma niso visoko duhovno razvita bitja, če svoje sposobnosti izkoriščajo le za večanje svojega premoženja in preko medijev hladno opazujejo trpljenje svojih Sozemljanov.

Žal je takih ljudi zelo mnogo, sicer na planetu ne bi bilo toliko trpljenja, kot ga je. .
črnavest
# 11.10.2012 ob 14:18
eden izmed ukrepov, ki bi streznil požrešne delodajalce - danes se vsak boji za svoje delo in ljudje garajo za 400€ ali celo brez plačila, ker jim delodajalec grozi, da pred vrati čaka nov delavec ... če imaš npr. zagotovljenih 300€ vsak mesec pa bi lahko zaloputnil vrata izkoriščevalcem in šel tja, kjer bi bili boljši pogoji, ne da bi se bal, da ti bodo otroci med iskanjem rešitve lačni
Alcarin
# 11.10.2012 ob 14:07
Malce računam in potrebujem pomoč, ker ne najdem podatkov.

300€ UTD za 2 MIO prebivalcev pomeni 7,2 MLRD € letno.

Ideja je, da prihodki ljudi ostanejo enaki. Zato odštevam:
-583.000 upokojencem s povprečno penzijo 568 € je potrebno izplačati 2,1 MLRD € manj pokojnin
-160.000 zaposlenim v JS je potrebno izplačati 576 MIO € manj plač
-115.000 prijavljenim na zavod za zaposlovanje je potrebno izplačati 414 MIO manj nadomestil
Zaenkrat cca 3,1 MLRD €

Manjkajo mi ostali socialni transferji oz. število upravičencev. Ko bi to imeli, bi videli, koliko bi nas UTD stal dodatnega denarja.


Saj kje pa piše da mroa bit 300... pa je dovolj 200 zaenkrat... kar je takoj 33% manj, potem pa še moraš ukinit VSE štipendije razen kadrovskih, in odpustit celotno garnituro ki trenutno dela na Zavodu za Zaposlovanje, potem kar nekaj tistih na Centru za Socialno delo, in še kaj.
Stern4president
# 11.10.2012 ob 13:52
@Binder Dandet: enostavo iz davkov, sicer ravno tuhtam pa sploh ne vem kaj imam od drzave(kateri preko davkov zmecek ogromno denarja), razen zdravstvenega zavarovanja (pa se to tisto kar placujem zadostuje, ker zdravnik me ni videl ze 15 let) in nekoliko nizje cestnine (recimo da vinjete ne pokrijejo stroskov, kjer si je med gradnjo marsikdo denar v zepe stlacil). Skoraj vse ostalo si sami placujemo, torej kam gre ta ves denar ? Kaj imam jaz od tega da se Turk okrog razkazuje na drzavne stroske in da krijemo propadle banke itd Pricakujem da bi ta denar ki ga neprimerno porabljajo in pokradejo na koncu pristal pri ljudeh. Seveda obdavciti bi bilo potrebno po premozenju in bi UTD postal orodje ki bi vsaj delno izenaceval premozenje ljudi. Je pa res dokler bo to samo v parih drzavah ne bo delovalo tako kot bi moglo,ker bodo premozni bezali drugam.
BeliStrojan
# 11.10.2012 ob 16:55
@ciracara

Ja problem je, da ljudje na sončni strani Alp niso pripravljeni delat za šako riža na dan, ki bi jim jo blagovolil dati lastnik kapitala, in biti veseli da še lahko delajo zraven in polnijo jasli lastniku kapitala.
Potem bi slovenski lastnik kapitala bil konkurenčen onemu iz recimo Azije. Takrat bi mu blagovolil lastnik kapitala dati polek šake riža še dodatno žličko, ampak samo eno, da se ne bo prevzel.
Ta "mravljica" ki dobi šako riža + žlico, ne more kupiti tega kar proizvaja, in večje število je takih, manj produktov lahko "šef" proda. In siromašenje spiralo vrti naprej....
Binder Dandet
# 11.10.2012 ob 15:43
Po moje je sicer glavni problem trga dela globalizacija. Dokler bomo v proizvodnji želeli konkurirat nerazvitim trgom z nizkim nivojem socialnih pravic, smo nekonkurenčni. Zaradi tega se viša brezposelnost in niža nivo naših socialnih pravic.
Binder Dandet
# 11.10.2012 ob 15:40
"ja s tem da UTD nadomesti vso socialno podporo, ki je do sedaj. "

To sem želel izračunat. Ampak me čas matra in ne najdem vseh potrebnih podatkov.

2.000.000 upravičencev po 300€ mesečno = 7,2 mlrd € letno

Če predpostavljam, da ljudem ostanejo dohodki na istem nivoju, to pomeni, da s tem razbremenimo več javnih blagajn.

585.000 upokojencev + 115.00 brezposelnih + 160.000 zaposlenih v JS = 860.000 * 300€ * 12 = 3096 MIO €

Razlika je zdaj 4,1 MLRD €.

Zdaj bi bilo potrebno še izračunat število ostalih ljudi, ki so finančno odvisni od države in tudi znesek za te odštet od 4,1 mlrd € in bi dobili približen dodaten strošek uvedbe UTD pod pogoji iz začetka. Torej, koliko ljudi še ostane (socialna pomoč npr.)?
Tomi76
# 11.10.2012 ob 15:40
Nisem bral vseh komentarjev, mogoče bom kaj ponovil. Ideja je korak v pravo smer. Če nismo sposobni slehernemu človeku na tem planetu vsi skupaj zagotoviti osnovnega dostojnega življenja potem si ne zaslužimo obstoja in smo na dolgi rok obsojeni na propad.
Definitivno je to ena izmed rešitev - tisti, ki želijo imeti več in so bolj sposobni pa naj imajo več ampak ne račun drugih in na račun plenjena skupnih naravnih bogatstev ter vseh ostalih virov in resursov. Voda na planetu je od vseh, nafta tudi, les tudi, rude enako...ne glede na to v kateri državi se nahaja. ALi je prav da ima Roman ABramovič 5 jaht, pa letala in ne vem kaj še vse na račun naravnega bogatsva. Njegov sodržavljan v Rusiji pa nima za kilo kruha. Ni prav. Naj ima Roman 3 jahte pa 1 letalo ampak njegov sodržavljan naj ima človeka dostojno zdravstveno oskrbo, hrano in streho nad glavo....To je povedano tako poslplošeno ampak se po moje razume kaj mislim.
Moramo dosečt sistem ki bo zagotavljal osnovno pravičnost. Pot do njega ni enostavna in bo trajala samo mislim, da vsi vidimo, da ta sistem ki ga imamo sedaj nas vodi v propad. Če pa živiš v Afriki pa itak nisi vreden nič že danes.... Mene bi bilo sram bit miljonar v danajšnjem času, ker bi me preveč pekla vest....
DREADLORD
# 11.10.2012 ob 15:18
frgo

se pravi je po tvoje ok, izkoriščanje človeka v današnji družbi? ok, potem je dovoljeno tudi vzeti kij in razbiti glavo tistemu ki izkorišča? to pa verjetno ne več.
7up
# 11.10.2012 ob 14:42
frgo

Kdor je kriv je precej širša debata:) Verjetno se vzroki pojavijo že zelo zgodi v človeški eksistenci,..

DREADLORD
Vaš šef je verjetno res idiot, vendar v končni fazi tržite tisto kar samo naredite. Isto kakor ne more biti en človek odgovoren za vse uspehe, velja tudi za drugo stran,..
DREADLORD
# 11.10.2012 ob 14:17
Binder Dandet

ja s tem da UTD nadomesti vso socialno podporo, ki je do sedaj. V bistvu bi se marsikaj poenostavilo in seveda pocenilo. Tudi ta vidik je potrebno upoštevati. kopico zakonov bi nenadoma odpadlo, kot so drugi otrok v vrtcu, otroški dodatki, nadomestila za brezposelnost itd. ko vse to sešteješ, vidiš da bi UTD bil v marsičem bo9lj pošten.
Binder Dandet
# 11.10.2012 ob 13:49
Malce računam in potrebujem pomoč, ker ne najdem podatkov.

300€ UTD za 2 MIO prebivalcev pomeni 7,2 MLRD € letno.

Ideja je, da prihodki ljudi ostanejo enaki. Zato odštevam:
-583.000 upokojencem s povprečno penzijo 568 € je potrebno izplačati 2,1 MLRD € manj pokojnin
-160.000 zaposlenim v JS je potrebno izplačati 576 MIO € manj plač
-115.000 prijavljenim na zavod za zaposlovanje je potrebno izplačati 414 MIO manj nadomestil
Zaenkrat cca 3,1 MLRD €

Manjkajo mi ostali socialni transferji oz. število upravičencev. Ko bi to imeli, bi videli, koliko bi nas UTD stal dodatnega denarja.
scipio
# 11.10.2012 ob 13:30
Delali bi kar nas veseli. Jaz bi bil general armade.
Nikec3
# 11.10.2012 ob 23:46
UTD je po mojem še zelo daleč. Ko se bo zgodil bo to največja ekonomska reforma v zadnjih 200 letih. Se pa bojim da je celotna stvar precej utopična in bi naredila celotno Evropo nekonkurenčno. Mi je pa všeč, da bi z uvedbo UTD močno poenostavili delovanje države od socialnih transferjev, do nadomestila za brezposelnost. Še ena slabost je, da bi bili verjetno uvedeni novi davki, ali pa bi se obstoječi močno povečali.
tyne
# 11.10.2012 ob 19:00
mednarodna konferenca o UTD?
nikhrast
# 11.10.2012 ob 18:32
Ponekod že imajo to, v Kanadi se imenuje Old Age security, vsak državljan lahko dobi to podporo po starosti 65 let.
Tisti ki imajo velike dohodke, več kot $65 tisoč neto letno, bodo morali nekaj vrniti ko izpolnijo davčno polo.
Binder Dandet
# 11.10.2012 ob 15:54
Hvala za info. Se bom potrudil zvečer.
ma_ri_bor
# 11.10.2012 ob 15:53
binder, pred časom je bil v večeru članek o utd in je nekdo izračunal, ba si se dalo imet okoli 500 eur utd. poskusi poiskat članek.
miroslav
# 11.10.2012 ob 15:25
carngie-ne cornell...moja napaka :)
DREADLORD
# 11.10.2012 ob 15:20
7up

nažalost nisem. bi se verjetno kaj naučil. :-)
miroslav
# 11.10.2012 ob 15:18


za vse modrece o lenuhih...tale raziskava (FED, MIT, CORNELL-sami znani "levičarji") ugotavlja kako deluje človek-in glej ga zlomka-stavek "take the money issue of the table" in evo-čudeži v motivaciji...torej vsi pametnjakoviči ki trdite da utd uleni folk ste navadni loleki z logiko "fizikalca" ki koplje jarke-namreč vaša logika deluje samo tam-ko človek uklopi možgane se zadeva obrne-torej-vklopte možgane :)

drugače utd za one ki računajo kaj in kako pomeni da zaposlen s 1500 evri pač plača 300 eur več davkov da potem dobi nazaj utd 300 eur, od uvedbe dalje bi tudi višje pokojnine padle za višino utd.-tako da ne gledat le na državni proračun ampak na bdp države-ta del vam manjka v enačbi. po nekih izračunih manjka slovenskemu proračunu 1/5 slabe banke letno (recimo progresiven davek na nepremičnine v katerih ne živimo?) za uvedbo če se pravspomnim 350 eur utd...seveda ob predpostavki da se večina državnega aparata ki se ubada s štipendijami, socialo, zaposlovanjem itd ukine....torej skoraj ves denar mddsz gre v utd.
7up
# 11.10.2012 ob 14:43
DREADLORD

Razen če nisi delal za Steva Jobs-a:)
Zgodovinar_666
# 11.10.2012 ob 14:41
@GORILA

Sloveniji ni potrebno uvažati tega. Imamo delno tržno gospodarstvo. Tako da se del naših proizvodov proda tujcem, del se jih pa od tujcev kupi. Ustekleničeno vodo uvažamo zato, ker se v Sloveniji prodajajo tudi tuji izdelki. Uvažamo les, ki ga v Sloveniji nimamo, npr. Teak. Je pa res, da uvažamo precej končni lesnih izdelkov. Zakaj? Ker pač nismo razvili firm, ki bi takšne izdelke proizvajala.
uporabnik007
# 11.10.2012 ob 14:33
Jaz sem sicer precej liberalno ekonomsko usmerjen, za Slovenijo mogoče kar bogokletno. Moje mnenje je sledeče. UTD bi znal biti v prihodnosti zanimiva zadeva. Je pa mogoč samo v primeru, da ga sprejmejo skoraj vse države sveta istočasno. Kdor tega ne razume naj gre študirat ekonomijo. Dokler ne bo izpolnjen ta pogoj je to flancanje o prazni slami.
Zanimivo pa je, da je ravno v tem slovenskem balkanistanu, ki je že tako gospodarsko na psu toliko govori o UTD. Razlog je preprost: kup zgubljenih družboslovcev, ki jim na žalost še bolj zgubljeni stari profesorji in zblojena levičarska politika perejo možgane s tem UTD, namesto da bi povsem spremenili paradigmo te luzerske države, odpustili 60.000 javnih uslužbencev ( lepo počasi, vsako leto 10.000 ), bistveno znižali vse davke in pritegnili domače in tuje investitorje ter ustvarili produktivna delavna mesta. To je prava debata; UTD je sanjarjenje pri belem dnevu.
7up
# 11.10.2012 ob 14:32
Za potrebna sredstva, ki bi omogočala 250 eur/mesec UTD bi morali bi morali praktično demontirati celotno socialno državo. Šolstvo, sociala, zdravstvo,.. bi moralo vse postati plačljivo.

Razložite tudi upokojencem, ki so plačevali celo življenje, da bodo sedaj dobili samo 1/3 prigarane pokojnine.

Pozabite tudi na višje davke - skoraj prepričan se, da se nahajamo že na drugi strani lafferjeve krivulje.
JVK
# 11.10.2012 ob 13:41
se strinjam če ga uvedemo takoj za kitajsko
Binder Dandet
# 11.10.2012 ob 13:07
Nekaj mi pri UTD ni jasno. Od kod se to financira? In kdo so upravičenci? Če bi v Sloveniji UTD bil 300€ in če za upravičence vzameš zgolj polnoletne državljane (1,6mio), to pomeni:
-480 MIO € mesečno (letni proračun slo vojske)
-5,76 MLRD € letno
Država pa ima trenutno manj kot 8 MLRD € prihodkov in skoraj 10 MLRD € odhodkov.
tiname
# 03.12.2013 ob 17:01
Univerzalni temeljni dohodek se vsakomur sliši kot nekakšna svetla luč, ki se bo prižgala v teh kriznih časih, seveda, če bo uveden. Vendar, ko o tem malo bolj pomislimo pridemo do ugotovitve, da pravzaprav sploh nikomur ni jasno, iz kje naj bi država dobila denar, da bi lahko vsakemu polnoletnemu državljanu izplačala univerzalni temeljni dohodek, mlajšim pa del tega. Univerzalni temeljni dohodek naj bi prinesel posameznikom svobodo na način, da bi lahko tisti, ki so sedaj prezaposleni delali malo manj in bi se odprle priložnosti tudi za tiste, ki so sedaj brezposelni.

Vendar če se bo univerzalni dohodek iz kje financiral, se bo financiral iz davkov. Le ti se bodo posledično povišali, znižale se bodo plače po možnosti ravno za toliko, kolikor bo znašal univerzalni temeljni dohodek. In kje je tukaj potem smisel vsega tega? Predpostavka je tudi, da ob univerzalnem temeljnem dohodku ne bi bilo potrebno več izplačevati otroških dodatkov, zagotovo bi se ukinile tudi štipendije. Zagotovo bi univerzalni temeljni dohodek najbolj občutile socialno bolj ogrožene skupine ljudi, katerim bi resnično prišla prav že najmanjša pomoč s strani države. Vendar pa bi bilo še vedno tudi mnogo takih, ki bi tovrstno pomoč izkoristili in problematika tega področja še vedno ne bi bila rešena. Slovenija bi za reševanje vedno večjega števila brezposelnih potrebovala drugačno politiko.
davidof
# 18.10.2012 ob 21:54
avtomatizacija povzroča nezaposlenost in posledičnost lenobo
gpag
# 16.10.2012 ob 00:15
UTD je zgolj preimenovan komunizem.

Niti slučajno. Komunizem (tisti pravi) je idealistična družba v kateri vsak prispeva (delo) po svojih močeh in jemlje (dobrine: hrano, obleko, stanovanje, avto, itd) po svojih potrebah. Seveda tak sistem s človeško zavestjo kot jo imamo danes, niti približno ne more funkcionirati, saj bi ga največji lenuhi najbolj izkoristili.
UTD pa na drugi strani zagotavlja samo nek minimum od minimuma, ki je dovolj kvečjemu za preživetje, po vsej verjetnosti pa niti to ne. Od tu naprej, pa je dohodek potem tako kot v klasičnem kapitalizmu odvisen od sposobnosti posameznika. Če si zadovoljen z 200 EUR na mesec, lahko ležiš doma. Če pa boš hotel imeti 2000 EUR na mesec, pa boš najprej doštudiral na kaki naravoslovni fakulteti, nato pa boš pridobljeno znanje uporabljal v primerni službi.
helsinki
# 15.10.2012 ob 23:04
in končno bi se ukinilo premetavanje papirjev, primer otroški dodatek
helsinki
# 15.10.2012 ob 22:54
to bi bila REFORMA, ne pa neke kvazi reforme, ki državi prinesejo drobiž, narod pa opehari
gpag
# 15.10.2012 ob 22:02
Naj mi nekdo prosim razloži, zakaj bi jaz sploh delal, če pa imam zagotovljen osnovni dohodek?

Zato ker UTD ne bi bil 1000 EUR ampak recimo 200. In če uspeš s tem preživet mesec, izvoli sedet doma in nič delat.
Kazalo