Kadar se govori o uveljavljanju pravice do starostne pokojnine, se spremenjeni pogoji nanašajo predvsem na pravice žensk. Foto: BoBo
Kadar se govori o uveljavljanju pravice do starostne pokojnine, se spremenjeni pogoji nanašajo predvsem na pravice žensk. Foto: BoBo

Veljavni zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v prehodnih določbah ureja postopno uveljavitev leta 1999 sprejete reforme. To pomeni, da se v različnih primerih vsako leto upoštevajo drugačni pogoji za pridobitev in odmero pravic, je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec.

Višja starost za upokojitev
Kadar se govori o uveljavljanju pravice do starostne pokojnine, se spremenjeni pogoji nanašajo predvsem na pravice žensk. Glede na pogoje, ki so veljali v letošnjem letu, se potrebna starost za upokojitev zvišuje za 4 mesece, potrebna pokojninska doba pa za 3 mesece. Tako se bodo ženske lahko prihodnje leto upokojile, če bodo dopolnile 57 let in 4 mesece ter imele 37 let in 9 mesecev pokojninske dobe.

Se bo pa na račun vzgoje otroka doba lahko znižala za dobrih 6 mesecev, za dva otroka za dobrih 16 mesecev. Ženske lahko znižanje uveljavijo, tudi če so začele delati pred 18. letom. Starost se lahko za vsako leto zniža za 11 mesecev.

Upoštevana bo tudi dodana doba
Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine se poleg delovne dobe in dokupljene dobe lahko upošteva tudi dodana doba, ki obsega čas zaključenega študija, dejanski čas obveznega vojaškega roka in čas, v katerem je bil zavarovanec prijavljen pri zavodu za zaposlovanje.

Pogoji so sicer že upoštevani v vseh uradnih izračunih Zavoda, tako da vlaganje zahtevkov za ponovne izračune ni potrebno.