Slovenija

Poudarki

  • Favorit ministrstva na javnem razpisu opravlja dela kot podizvajalec, medtem ko si izvajalec zgolj za posredovanje posla obračuna 6 odstotno provizijo.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 13 glasov Ocenite to novico!
Urejanje vodotokov
Ministrstvo bo za urejanje Savinje podpisalo aneks k pogodbi z izvajalcem del, ki je v stečaju. Foto: BoBo
       Zadnji aneks je nedvomno v nasprotju z uredbo, na katero se sklicuje ministrstvo. 16. člen uredbe namreč kot pogoj za koncesionarja izrecno navaja, da ta ne sme biti v postopku stečaja ali prisilne poravnave, 28. člen pa, da koncesija preneha, kadar je koncesionar v stečaju.       
Reka Sava
Koncesionarji si za urejanje vodotokov lahko obetajo okoli milijon evrov prihodkov. Foto: BoBo
       Nivo d. d. z izvajanjem te pogodbe po navedbah slovenjgraškega sodiša nima stroškov, saj vsa dela opravlja podizvajalec Nivo EKO, medtem ko si za predajo del Nivo d. d. obračuna 6 odstotkov provizije, kar pomeni 50 tisoč evrov dobička. Ob tem podatku velja navesti tudi to, da mora izbor podizvajalca potrditi ministrstvo za okolje z aneksom k pogodbi.       
Sodniško kladivo
Okrožno sodišče je v sklepu, s katerim dovoli nadaljevanje izvajanja koncesije družbi Nivo d. d. v stečaju, zapisalo, da z izvajanjem te pogodbe, od katere prejema zgolj provizijo za oddajo del podizvajalcu, ne prevzema nobenih poslovnih tveganj. Na ministrstvu pa odgovarjajo, da je izvajalec v celoti odgovoren za delo podizvajalca. Foto: BoBo

Dodaj v

Urejanje voda: Ministrstvo zavlačuje z izbiro in plačuje provizijo podjetju v stečaju

Favorit ministrstva na javnem razpisu opravlja dela kot podizvajalec, izvajalec pa prejema provizijo
2. september 2016 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Medtem ko ministrstvo za okolje na javnem razpisu že četrtič izbira med dvema kandidatoma za koncesijo za urejanje vodotokov na območju Savinje, pa na drugi strani tudi sočasno podaljšuje pogodbo s trenutnim izvajalcem teh del, ki je v stečaju. Ta sicer vsa dela prenaša na podizvajalca in za to prejme 50 tisoč evrov provizije letno.

Ministrstvo za okolje je pred dobrimi tremi leti sklenilo pravno urediti področje izvajalcev javne gospodarske službe urejanja vodotokov in z javnim razpisom izbralo koncesionarje. Zapletlo pa se je na območju Savinje, kjer sta se prijavili družbi Nivo EKO in VGP Kranj. Ministrstvo je izbralo Nivo EKO, a je revizijska komisija ugotovila, da je oddalo nepopolno ponudbo.

V drugem izboru je ministrstvo znova izbralo svojega favorita, revizijska komisija pa je zadevo vrnila v ponovno odločanje. V tretjem izboru je ministrstvo ugotovilo, da tudi ponudba družbe VGP Kranj ni popolna, a se državna revizijska komisija tudi s tem ni strinjala in zadevo vrnila v četrto odločanje, ki ga bo ministrstvo opravilo v septembru. Podrobneje smo o postopku izbire koncesionarja na MMC-ju že pisali.

Štirinajst aneksov na pogodbo, ki se je iztekla pred desetletjem
V tem času pa Nivo EKO vseeno opravlja vsa dela, povezana z vzdrževanjem vodotokov, saj je 100-odstotni podizvajalec teh del trenutnega koncesionarja družbe Nivo d. d., obe družbi pa sta tudi lastniško in družinsko povezani. Na ministrstvu nam sicer niso odgovorili, ali je vzdrževanje stare pogodbe z družbo Nivo d. d. cenovno dražje od cen, ki sta jih na razpisu ponudila Nivo EKO in VGP Kranj, saj postopek izbire novega koncesionarja še ni zaključen.

Nivo d. d. je koncesionar za urejanje vodotokov na območju Savinje skoraj dve desetletji, več kot desetletje pa je minilo tudi od dne, ko se je iztekla prva koncesijska pogodba. To so potem na ministrstvu, kljub pravnim mnenjem, da je to nezakonito, vrsto let podaljševali z aneksi. Pogodba z Nivojem d. d. zdaj beleži še 14. aneks, na podlagi katerega ostaja izvajalec javne gospodarske službe urejanja vodotokov.

Stečaj podjetja ne moti ministrstva pri novem aneksu
Na ministrstvu, čeprav zakon določa javni razpis kot edini način pridobivanja koncesij, ocenjujejo, da je sklenjena pogodba o opravljanju nekaterih nalog obveznih gospodarskih javnih služb pravno ustrezna, saj je, tako ministrstvo, sklenjena na podlagi določil uredbe o načinu izvajanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda. Po trenutnem aneksu bo Nivo d. d. izvajal ta dela do konca letošnjega leta, na ministrstvu pa so že pripravili aneks številka 15 za dodatna, ki je v fazi podpisovanja.

Zadnji aneks pa je nedvomno v nasprotju z uredbo, na katero se sklicuje ministrstvo. 16. člen uredbe namreč kot pogoj za koncesionarja izrecno navaja, da ta ne sme biti v postopku stečaja ali prisilne poravnave, 28. člen pa, da koncesija preneha, kadar je koncesionar v stečaju. Pri tem velja opomniti, da je bil Nivo d. d. že lani, ko se je podpisoval 14. aneks v prisilni poravnavi, trenutno pa je v postopku stečaja, ki se je začel na predlog DUTB-ja. Ministrstvo bi, če bi upoštevalo uredbo, moralo tako namesto novega aneksa poiskati novega izvajalca.

Sodišče odprlo vrata za prevzem vprašljive koncesije
To kršenje uredbe pa ni motilo niti okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je ugodilo predlogu stečajnega upravitelja in dalo soglasje za dokončanje sklenjenih poslov in za sklenitev aneksa številka 15. Sodišče je upravitelju tudi naložilo, da se pri prodaji premoženja stečajnega dolžnika vse premoženje, ki se uporablja pri tem poslovanju, proda kot celota. S tem je na stežaj odprlo vrata za prevzem celotnega podjetja s koncesijo vred in potencialno nadaljevanje podpisovanja pravno vprašljivih aneksov.

Sodišče je namreč pritrdilo stečajnemu upravitelju, da bi prekinitev izvajanja te pogodbe zmanjšala stečajno maso, prav tako pa bi bilo selektivno prodajanje stečajne mase, po mnenju sodišča, daljše, stečajni upravitelj pa bi iztržil manj, kot če proda poslovno celoto skupaj s "koncesijsko pogodbo". Sodišče pri tem navaja, da Nivo d. d. z izvajanjem te pogodbe nima stroškov, saj vsa dela opravlja podizvajalec Nivo EKO, medtem ko si za predajo del Nivo d. d. obračuna 6 odstotkov provizije, kar pomeni 50 tisoč evrov dobička. Ob tem podatku velja navesti tudi to, da mora izbor podizvajalca potrditi ministrstvo za okolje z aneksom k pogodbi.

50 tisoč evrov provizije za oddajo del
Provizija, ki si jo, zgolj za predajo posla podizvajalcu, odmerja Nivo d. d., je po mnenju sodišča dobiček, s katerim stečajni dolžnik nima nobenih dodatnih stroškov. Obenem je sodišče v sklepu zapisalo, da s tem sklepom ne krši načela omejevanja tveganj, saj stečajni dolžnik ne bo prevzel "nobenih poslovnih tveganj, značilnih za poslovanje delujočega podjema".

Poslovna tveganja pa Nivo d. d. vendarle prevzema, vsaj sodeč po odgovorih ministrstva na naša vprašanja, kjer so zapisali, da koncesionar v celoti odgovarja za podizvajalca. Ob tem velja spomniti, da je družba Nivo EKO v preteklosti že povzročala glavobole ministrstvu za okolje, med drugim je z gradnjo brez gradbenega dovoljenja ogrozila prejemanje evropskih sredstev, na ministrstvu pa so bili pri izvajanju projekta poplavne varnosti na območju Savinje zaskrbljeni tudi zaradi likvidnostnih težav družbe Nivo EKO.

Stečajni upravitelj mora sicer po sklepu sodišča vložiti predlog za prodajo premoženja do 11. septembra. V tem času bo tudi podpisan aneks številka 15, ministrstvo pa se bo tudi znova odločalo o izbiri koncesionarja med Nivo EKO in VGP Kranj.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Kekec035
# 02.09.2016 ob 07:21
Žalostno je živeti v taki državi. Etika in morala sta pri teh ljudeh, vključno in predvsem sodiščih, psovka!
Kdo je ob takšnih novicah sploh še lahko ponosen na Slovenijo??
Gepard007
# 02.09.2016 ob 06:49
Tle so same mučke. Dela za čez glavo pa so vsi v stečaju...
sosman
# 02.09.2016 ob 08:38
Aneksi... mokre sanje vsakega skorumpiranega birokrata oz. politika.
Flegica
# 02.09.2016 ob 08:00
Še en primer lokalnih ribic ki sicer ne služijo miljone a dovolj za novega Bmw-ja, vikend na morju in lagodno življenje. Zdej a je to mogoče ker je na ministrstvu njegov sošolec , drinking buddy, skupaj swingajo, je bivši parter , preprosto prodaja storitve podpisovanja aneksov najbolšemu ponudniku ali puščam odprto tudi opcijo da so enostavno reees tako nesposobni da niso niti pismeni!!!! Je dokaj vseeno-dokler ne bo v isti sekundi ko to nekdo podpiše letel iz službe skozi zaprta vrata in odgovarjal s svojim premoženjem za odškodninsko tožbo za škodo ki jo je storil meni, tebi in vsem bo pač to standardna praksa delovanja!!! Če realno res pogledamo koliko zgine bi potencialno lahko bili ne samo Avstrija ampak bi še švico usput kupili ( zdravstvo, gradbeništvo, orožarstvo, teš6 pasmo že na pozitivni nuli)
čofotalček
# 02.09.2016 ob 08:55
V Celju, da se mučka?
Ne morem verjeti...
Tam so pa ja pridni vsaj tolko kot na obali.
Ha, ha, ha ........
vipmit
# 02.09.2016 ob 07:59
Ponosen sem na Slovenijo!
Pljuvam pa po javnih birokratih !!!
theone
# 02.09.2016 ob 07:54
Tako drzavo ste hoteli, tako drzavo sta vam lds=smc in sd ustvarili (skoraj 25let na oblasti), in tako drzavo lds=smc in sd vzdrzujeta saj jima tak sistem najbolj odgovarja... Narodu tudi kot kaze super, drugace ne vidim da vedno znova izvoli eno in isto, mogoce pa le zato da se potem lahko naivno sprasuje zakaj je vse isto in zakaj se korupcija in neodgovornost neprestano dogajata v tej birokratski drzavi
gesan
# 02.09.2016 ob 09:18
fah-q
# 02.09.2016 ob 09:00
Drgač pa je to sam še en pimer korupcije...al pa skrajne malomarnosti
....................................
Skrbno načrtovana malomarnost!
gesan
# 02.09.2016 ob 09:16
Medtem ko ministrstvo za okolje na javnem razpisu že četrtič izbira med dvema kandidatoma za koncesijo za urejanje vodotokov na območju Savinje, pa na drugi strani tudi sočasno podaljšuje pogodbo s trenutnim izvajalcem teh del, ki je v stečaju. Slednji sicer vsa dela prenaša na podizvajalca in za to prejme 50 tisoč evrov provizije letno.
........................................
..........................
evo ena tipična zgodba iz našega sistema.
In potem, ko na to pokvarjenost opozarjam, se najdejo pametovalci, ki me prepričujejo, da sem strasten negativec, ki is izmišljuje brez veze, da imamo strastno pokvarjen sistem...

Pa tale zgodba niti zdaleč ni osamljen primer.
V takšni državi živimo!

In nekdo si laže, da to ni res
pobrisan
# 02.09.2016 ob 10:16
@fah-q

Štirinajst aneksov na pogodbo, ki se je iztekla pred desetletjem

Torej, samo zate, kateri LDS je bil na oblasti 10 let nazaj (ti pomagam z odštevanjem, ker vidim, da ti številke ne grejo), torej leta 2006, ko so začeli s to čudovito prakso??
-----------------

Si ti pismen? Od 2006 do letos so bili LDS derivati kar nekaj časa na oblasti.
theone
# 02.09.2016 ob 09:21
@fah-q

če apeliraš da sem pristaš SDS, nisem.... odgovornost je na vseh, vendar potem sedaj že desetletje druga klika ohranja prakso, ki bi jo lahko prvi dan prekinila, ampak jo ne ker jim taka praksa odgovarja

drugače pa je tako državo v večini ustvaril ravno lds=smc in sd, pač narod je hotel da sta na oblasti cca. 20 let (1992-2004; 2008-2011; 2013-2016)
Nikolaj
# 02.09.2016 ob 11:53
Res ne vem kaj narobe je bilo.

Narobe bi bilo, če korupcije ne bi bilo.
miran kač
# 03.09.2016 ob 20:44
Nivo - N ačrtujemo I zvajamo V oda O dnese , no ne glih vse , denar jim ne odnese. LP M
Haloo
# 03.09.2016 ob 07:44
Zločinska organiziranost je že davno tega razglašena v tej državi.
K nam se hodijo že drugi učit!
tr4nsy
# 02.09.2016 ob 11:04
Rtv pa je v nebesih.
fah-q
# 02.09.2016 ob 09:00
@theone
Tako drzavo ste hoteli, tako drzavo sta vam lds=smc in sd ustvarili (skoraj 25let na oblasti), in tako drzavo lds=smc in sd vzdrzujeta saj jima tak sistem najbolj odgovarja...

Aha, LDS in SMC.... tole je za neumne in ztake, ki ne zznajo štet...namreč, zgoraj lepo piše tole:

Štirinajst aneksov na pogodbo, ki se je iztekla pred desetletjem

Torej, samo zate, kateri LDS je bil na oblasti 10 let nazaj (ti pomagam z odštevanjem, ker vidim, da ti številke ne grejo), torej leta 2006, ko so začeli s to čudovito prakso??

Drgač pa je to sam še en pimer korupcije...al pa skrajne malomarnosti-v vsakem primeru je odgovorni tu nekdo s polno masla na glavi....primer je za policijo.
Mindmaster
# 02.09.2016 ob 08:37
Kaj bi rad novinar povedal s tem clankom? So dela, za katera placuje ministrstvo, opravljena kakovostno in v dogovorjenih rokih?
sportivko
# 02.09.2016 ob 08:15
Nivo svoja dela na področju Savinje opravlja povsem korektno, prav tako je neizpodbitno dejstvo, da ko se lotijo določenega projekta se držijo rokov in projekti so realizirani dobro.

Slovenci seveda uničujemo, izčrpavamo in prodajamo svoja podjetja, prodajamo vse kar je naše in dajemo možnost tujcem oz. drugim pocarjem, ki imajo teoretično vse papirje poravnane. Tukaj ne gre toliko za problem zakonodaje, ampak predvsem NADZORA in SANKCIJ. Zato pa dela vsak po svoje.

Kdaj pridejo Kitajci sanirati Savinjo?
Kazalo