Okolje

Poudarki

  • Medtem ko je ministrstvo trikrat kršilo zakon pri izbiri novega koncesionarja, je aktualni koncesionar zašel v stečaj
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 16 glasov Ocenite to novico!
Nasip
Območje Savinje je skoraj tri leta po objavi javnega razpisa še vedno brez koncesionarja za urejanje vodotokov. Foto: BoBo
       Dodatno so na ministrstvu državno revizijsko komisijo poskušali prepričati še z zapisnikom pregleda informacijske opreme podjetja Nivo EKO, iz katerega je razvidno, da so si predstavniki ministrstva aprila 2015 na sedežu družbe ogledali programsko opremo družbe in ugotovili, da ustreza zahtevam iz razpisa. A zaman, saj je revizijska komisija opozorila, da je ministrstvo pri tem preseglo možnosti, ki jih ponuja zakon o javnem naročanju       
Reka
Tri odločitve ministrstva za okolje, ki izbira med dvema kandidatoma za koncesionarja, je državna revizijska komisija zavrnila in vrnila v ponovno odločanje. Foto: BoBo
       V postopku oddaje javnega naročila za izbor koncesionarjev za urejanje voda je osem od devetih sklopov pravnomočno zaključenih. Glede na to, da od devetih sklopov trenutno ni rešen samo eden (ki pa se rešuje), ni vsebinskega razloga, da bi v zvezi s tem ugotavljali odgovornost.       
 Ministrstvo za okolje in prostor

Dodaj v

Urejanje Savinje: ministrstvo kljub trem zavrnitvam revizije vztraja pri nepopolni ponudbi

Stari koncesionar za urejanje vodotokov na območju Savinje odhaja v stečaj
22. julij 2016 ob 06:43,
zadnji poseg: 22. julij 2016 ob 06:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po dobrih treh letih od javnega razpisa za urejanje vodotokov na območju Savinje še vedno čakajo na novega koncesionarja. Ministrstvo pri izbiri vztraja pri ponudniku, ki je oddal nepopolno vlogo, državna revizijska komisija pa je odločitev ministrstva že trikrat vrnila v ponovno odločanje.

Urejanje vodotokov je področje, ki ministrstvu za okolje ne more biti v ponos. Več kot desetletje so ta dela izvajali koncesionarji na podlagi podaljševanj z aneksi. Šest let po pravnem mnenju, da je takšna ureditev nezakonita, se je ministrstvo za okolje lotilo urejanja tega področja, za katerega koncesionarji prejmejo okoli milijon evrov letno, in objavilo prvi javni razpis po dobrem desetletju. Na javnem razpisu so koncesije sicer večinoma dobili že stari izvajalci del, zapletlo pa se je na območju Savinje.

Na javni razpis sta se prijavili družba VGP Kranj in Nivo EKO. Druga je hčerinska družba še danes aktualnega koncesionarja Nivo, d. d., ministrstvo za okolje pa je z družbo Nivo EKO sodelovalo že pri projektu Zagotavljanje poplavne varnosti na porečju Savinje. Pri tem mu je družba povzročila kar nekaj glavobolov, saj je z gradnjo brez ustreznih gradbenih dovoljenj skoraj ogrozila prejemanje evropskih sredstev za projekt.

Koncesija staremu znancu
Ta izkušnja pa ni omajala zaupanja ministrstva v družbo Nivo EKO, saj so jo na razpisu izbrali za koncesionarja za urejanje vodotokov na območju Savinje. Družba VGP Kranj, ki se je tudi potegovala za koncesijo, pa se je, potem ko je vlada zavrnila njen zahtevek za revizijo, obrnila na državno revizijsko komisijo z argumentom, da ponudba družbe Nivo EKO ni popolna. Nivo EKO v prijavi na razpis namreč ni navedel ustrezne programske opreme, kot jo je zahtevala razpisna dokumentacija. Državna revizijska komisija je marca 2015 temu ugovoru pritrdila in zadevo vrnila v ponovno odločanje.

V drugem postopku odločanja je ministrstvo za novega koncesionarja ponovno izbralo družbo Nivo EKO, kljub ugotovitvi revizijske komisije, da je družba oddala nepopolno ponudbo. Zadeva je zato vnovič pristala na delovni mizi revizijske komisije. Ministrstvo je takrat državno revizijsko komisijo poskusilo prepričati z dodatnim pojasnilom ponudnika o ustreznosti programske opreme in s podatkom, ki so ga zahtevali od družbe Nivo EKO.

Po drugi zavrnitvi sledil drugačen pristop
Dodatno so na ministrstvu državno revizijsko komisijo poskušali prepričati še z zapisnikom pregleda informacijske opreme podjetja Nivo EKO, iz katerega je razvidno, da so si predstavniki ministrstva aprila 2015 na sedežu družbe ogledali programsko opremo družbe in ugotovili, da ustreza zahtevam iz razpisa. A zaman, saj je revizijska komisija opozorila, da je ministrstvo pri tem preseglo možnosti, ki jih ponuja zakon o javnem naročanju, in zadevo, drugič, vrnilo v ponovno odločanje z argumentom, da je ponudba družbe Nivo EKO nepopolna.

Pri tretjem odločanju so na ministrstvu ubrali drugačen pristop in prišli do ugotovitve, da je tudi ponudba Nivojevega protikandidata, družbe VGP Kranj nepopolna. Za ministrstvo so bile sporne parcele, ki jih je VGP navedel kot prostor za deponijo, kar je sestavni del razpisa. Ponovno se je zadeva znašla na delovni mizi državne revizijske komisije, ki je aprila letos ugotovila, da ministrstvo ne bi smelo izločiti ponudbe družbe VGP Kranj kot nepopolne in da je s tem kršilo zakon o javnem naročanju.

Četrta odločitev med dvema kandidatoma
Zadeva je tako ponovno, že četrtič, v fazi pregleda in ocenjevanja obeh ponudb, ki jo bo opravila strokovna komisija pri ministrstvu za finance. Na naše vprašanje, zakaj na ministrstvu ignorirajo ugotovitve državne revizijske komisije in vztrajajo pri družbi Nivo EKO, pa na ministrstvu odgovarjajo, da komisija »ni izločila nobenega ponudnika, ampak je naložila ministrstvu, da sprejme odločitev, s katero bo končala oddajo javnega naročila«. Ob tem ponovimo, da je državna revizijska komisija dvakrat ugotovila, da je eden od dveh prijavljenih ponudnikov oddal nepopolno ponudbo.

Stari koncesionar kljub podaljšanju koncesije v stečaj
Kalvarija z iskanjem novega koncesionarja pa najbolj ustreza družbi Nivo, d. d., sicer soustanoviteljici družbe Nivo EKO, d. o. o, ki je bila že v preteklosti koncesionar za območje Savinje. Z družbo so pri ministrstvu sklenili pogodbo za izvajanje del do konca postopka o izbiri novega koncesionarja. Nivo, d. d., je za podaljšano urejanje vodotokov v letu 2015 za ta dela prejel dobrih 966 tisoč, v letu 2016 pa dobrih 535 tisoč evrov.

Za poldrugi milijon evrov poslov, ki jih je ministrstvo z zavlačevanjem pri izbiri novega koncesionarja zagotovilo družbi Nivo, d. d., pa ni bilo dovolj, da bi se ta rešila iz hudih finančnih težav. Že lani je bila namreč družba Nivo, d. d., v prisilni poravnavi, letos pa je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) vložila predlog za stečaj tega podjetja. Prejšnji mesec je sodišče izdalo tudi sklep o začetku stečajnega postopka zanj. Tako ostaja odprto tudi vprašanje, kdo bo urejal vodotoke na območju Savinje ob morebitnem novem zapletu pri izbiri novega koncesionarja.

Ministrstvo: Ni razloga za ugotavljanje odgovornosti
Glede na to, da so na ministrstvu med izbiro koncesionarja kar dvakrat kršili zakon o javnem naročanju, na kar je opozorila že državna revizijska komisija, smo ministrstvo povprašali tudi o tem, ali nameravajo ugotavljati odgovornost svojih uslužbencev, pristojnih za to področje. Odgovor ministrstva je zelo zgovoren: "V postopku oddaje javnega naročila za izbor koncesionarjev za urejanje voda je 8 od 9 sklopov pravnomočno zaključenih. Glede na to, da od 9-ih sklopov trenutno ni rešen samo 1 sklop (ki pa se rešuje), ni vsebinskega razloga, da bi v zvezi s tem ugotavljali odgovornost."

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
MintUporabnik
# 22.07.2016 ob 07:10
Novinar naj v članku napiše imena in priimke oseb ministrstva, ki so vodile ta postopek. Saj če imate dostop do sodnih spisov, tam notri piše katera oseba je odgovorna oziroma zastopa ministrstvo.
So te sodbe javne?
Bi lahko napisali serijske številke teh sodb?
Haloo
# 22.07.2016 ob 07:52
Koncesionar v stečaju je samo lep primer, kako si nekateri zamišljajo urejanje denarnih tokov iz državnega proračuna.
Ugoden ponudnik je finančnih težavah? Z aneksi si te težave potem ureja na svoj način :) ?
Ali je to res ugoden izvajalec del?
SamoRes
# 22.07.2016 ob 08:03
Takšni mafijski prijemi se dogajajo od državne do občinske ravni, od gospodarstva do kulture. Posel ali projekt dobiš če si dovolj naš.
sanja25
# 22.07.2016 ob 08:15
Najprej lahko novinarji izbrskajo imena in priimke odgovornih za ta projekt na ministrstvu. Lahko tudi vprašajo ministrico Ireno Majcen če se zaveda kaj se dogaja na tem projektu in kaj delajo njeni podrejeni. In potem lahko novinarji tudi izbrskajo kakšne kazni lahko dobijo državni uslužbenci, ob kršenju zakona o javnem naročanju.
ma_ri_bor
# 22.07.2016 ob 11:21
Večina razpisov za koncesionarje je itak farsa. Ministrsvo si izbere tistega, ki si ga želi (ali pa tistega, ki je komu najbolje plačal). Za en drug sklop od teh devetih so tudi, kljub večkratnim ugotovitvam revizijske komisije, koncesijo dali hrvatom in slovenskemu parnerju (s.p. z enim bagrom).
Koncesije za urejanje vodotokov so itak bedarija in bi jih bilo treba ukinit. Zanimivo je, da koncesionarji jamrajo, da to ni noben biznis hkrati pa se dobesedno tepejo za koncesijo. Biznis pride potem, ko se ureja tisto kar se sploh ne bi rabilo in to po poljubnih cenah.
škamp
# 22.07.2016 ob 08:56
kaj se pa vi greste?
vskega, ki ukrade pašteto ali dobi službo preko veze se zabeleži z imenom in priimkom in tudi s številko čevljev.
vsi ostali so no name in nedotakljivi!!!
sanja25
# 22.07.2016 ob 08:45
LosAlamos
Seveda ima. Najprej je naloga novinarjev, da jih lepo poimenujejo, ker za takšnimi rabotami se vedno skrivajo ljudje z imeni in priimki. Dokler se lepo skrivajo pod imenom inštitucije se seveda nič ne da. Potem pa naj dajo te konkretne ljudi pred kamere in naj potem zagovarjajo svoje odločitve, če si upajo.
LosAlamos
# 22.07.2016 ob 08:16
SamoRes
"Takšni mafijski prijemi se dogajajo od državne do občinske ravni, od gospodarstva do kulture. Posel ali projekt dobiš če si dovolj naš."

Vedno bolj spoznavam(o) to.
Poznam primer(e), ko isti ljudje na enem ministrstvu že 20 let delajo v korist "naših" oziroma tistih, ki lahko zgradijo kakšno vikendico. Ker so vsa ta leta delali "napake" se je zgodilo, da želijo sedaj ti birokrati, ko nekateri posamezniki želijo urediti zadeve, odgovornost prevaliti na občinsko raven ali celo na koncesionarje same, da kao sami niso uredili tako kot je prav. Gre pa za neusklajenost med prostorskimi akti in s strani države podeljenimi koncesijami.
Glede na to, da že 20 let počnejo enako in nihče ne odgovarja ali pa se vse lepo pomete pod preprogo je sklepati, da delajo za protiusluge, dodaten denar ali kaj drugega pridobitvenega.
Kajti ne moreš biti tako nesposoben tako dolgo časa pa da ti šef nič ne reče. Ali pač.
babi2
# 23.07.2016 ob 11:19
Na ministrstvu bi morali narediti čistko....vse preveč svinjarije se je nabralo...
Že trmarjenje Majcnove, da ne bo odstopila od uničenja najboljše obdelovalne zemlje v Savinjski dolini....Sprašujem jo, kaj je Nivo naredil v teh letih na porečju Savinje od Medloga do Šempetra...Brežine so zaraščene, nanosi proda so v teh letih ogromni....sredi reke ob nizkih gladinah se vidi grmičevje, ki raste kar sredi reke???
Dela se samo v Celju in nižje....kakor da vmes ne živimo ljudje???
Prav je povedal Cerar, da postajamo (smo že) mafijska država, ker se denar pretaka v privatne žepe...po kakšni reviziji pa bo treba vračati tudi EU sredstva!!!
Ampak g. Cerar, to vlado vodite že več kot dve leti, ukrepajte, ne predavajte!!!!
poharc
# 22.07.2016 ob 09:29
Objaviti imena ministra in vseh tistih na minstrstvu, ki se gredo to korupcijo. In pa sevda vprašati C(m)erarja, zakaj dovoljuje to korupcijo in koliko ima od nje osebne koristi.
janezi
# 22.07.2016 ob 12:53
razsuta država do temeljev.Samo poglejte koliko jih je tu odkritih nasprotnikov države zaradi x vzrokov:užaljeni bivši komunisti,jugonostalgiki,premaganci iz leta 1991,pohlepneži,ateisti,goreči verniki,ekologi,ptičarji,....ni konca,sami kratkovidni propalice.
slorevolucija
# 22.07.2016 ob 12:15
Ja zanimivo, da tako trmasto vztrajajo pri istem ponudniku... Zgleda, da so v ozadju spet mutni posli.
RJSlo
# 22.07.2016 ob 09:23
No ja. Meni je pred leti namestnik Radovana Tauzesa omenil, da država/ministrstvo nima denarja za urejanje vodotokov. Se zdi, da so prišli do denarja in ga z lopato mečejo skozi okno.
LosAlamos
# 22.07.2016 ob 08:36
sanja25

Nima veze ker imajo vsi vpleteni nekaj od tega, jim je pa prav lepo vseeno kaj je prav in kaj ne.
xerces8
# 23.07.2016 ob 12:28
KPK nič?
Cerar nič?
Vsaj psi lajajo...
QUENDI
# 23.07.2016 ob 09:30
....kakršen minist(rica)er.....takšno ministrstvo.....
grafikon
# 22.07.2016 ob 15:58
Samo in res SAMO v Sloveniji.
galoper
# 22.07.2016 ob 09:48
Pustite reke naj se razlivajo, ker s tem hladijo ozračje. Raje preprečujte nepremišljene gradnje.
mikic007
# 22.07.2016 ob 08:55
@sanja

Drugje ni potrebno navajati imen, ker je dovolj ime ministra. Kaj ti bo ime nekega višjega svetovalca, če je ta dobil direktno navodilo nekega sekretarja ali celo ministra samega? Glede na odgovor ministrstva zagotovo ne gre za nek interes posameznega uslužbenca, temveč za najvišjo instanco ministrstva, sicer bi krivdo vsaj delno prevaliti na nekega nižjega uradnika in obljubili interno revizijo...
LosAlamos
# 22.07.2016 ob 08:50
..ne če si upajo, dolžni so pojasniti, saj delajo za državljane. No vsaj to bi moralo biti njihovo poslanstvo.
naš človek
# 22.07.2016 ob 07:57
@MintUporabnik
in kaj ti bodo serijske številke koristile, če nisi opazil niti, da ne gre za nobeno sodbo?
mojsonček
# 25.08.2016 ob 13:46
Tukaj se vidi korupcija že iz vesolja, pa dajte no, ministrstvo samo si je odšlo pogledat tehniko!!!! Kaj ko bi pogledali raje kake družinske člane oz. prijatelje ali znace, ki se brez dvoma nahajajo v ministrstvu in podjetju družba Nivo, d. d.
pkozin
# 23.07.2016 ob 12:23
Ja kdo vam pa verjame, Angelca je zasrala, zdaj bodo pa kar drugi krivi.
frozen pingvin 2
# 22.07.2016 ob 09:17
na ministrstvu in pri ponudniku so očitno neki kolegi/frendi/sorodniki.... ampak glej ga zlomka, tu je sodišče, kjer pa ni teh frendov....
amauri08
# 22.07.2016 ob 06:55
Moje mnenje: na vse reke postaviti elektrarne, s tem umiriš tok in prodajat elektriko na Hrvaško po zasoljeni ceni!

#dejstvo
Kazalo