Sterilizacija se je izvajala pod pretvezo drugačnih operacij. Foto: EPA
Sterilizacija se je izvajala pod pretvezo drugačnih operacij. Foto: EPA

Dunajski otroški psihiater Ernst Berger trdi, da so bili kirurški posegi najpogosteje prikriti kot operacije slepiča. S tem potrjuje pisanje avstrijskih medijev, da se ženske, nad katerimi so bili izvajani ti posegi, niso zavedale, da ne bodo mogle več imeti otrok, prenaša srbski portal b92.net.

Kot je dejal Berger za dunajski die Presse, je bilo za sterilizacijo dovolj strinjanje staršev, nanje pa so ustanove in zdravniki izvajali pritisk. Sterilizacija je tako postala tudi pogoj za sprejem v dom za ljudi s težavami v razvoju. "To je bila javna skrivnost, a ni nikogar zanimala," je dejal Berger.

Duh nacizma
Berger je dejal, da je njegov predhodnik Andreas Rett, sicer nekdanji član nacionalsocialistične stranke, podpiral prisilno sterilizacijo ljudi, katerih inteligenčni kvocient je nižji od 85, in da je sam poznal njegovo stališče.

Berger je dodal, da se na podlagi tega ne da izključiti možnosti, da so bila dekleta sterilizirana, tudi če z današnjega vidika niso bila hendikepirana. V Avstriji je sicer od leta 2000 sterilizacija hendikepiranih žensk dovoljena zgolj z odločitvijo sodišča.

Dunajska nevladna organizacija Ninlin, ki se ukvarja s svetovanjem ženskam s hendikepom, trdi, da takšne ženske še danes dobivajo sredstva za kontracepcijo, ne da bi bile o tem dovolj informirane.