Alma Sedlar je opozorila tudi na dolgove podjetja Delo Revije v znesku do 10 milijonov evrov, ki jih bodo po njenih besedah
Alma Sedlar je opozorila tudi na dolgove podjetja Delo Revije v znesku do 10 milijonov evrov, ki jih bodo po njenih besedah "odplačali zaposleni". Foto: BoBo
Iztok Jurančič
Iztok Jurančič meni, da so Sedlarjevi pogodbo odpovedali zaradi njenega sindikalnega udejstvovanja. Foto: BoBo

Prekinitev pogodbe o delovnem razmerju, prepoved opravljanja dela in neposredna odstranitev z delovnega mesta so izključno posledice uredničine sindikalne aktivnosti, je prepričan predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič.

Odpoved delovnega razmerja je po oceni sindikata nezakonita; poleg zakona o delovnih razmerjih je bil kršen tudi zakon o medijih, zgodil se je tudi "grob poseg v uredniško avtonomijo".
"Bila hud boj za pravice zaposlenih"
Kot je Jurančič dejal na tiskovni konferenci, kjer sta novinarski organizaciji podali svoj pogled na ozadje zgodbe, je Alma Maruška Sedlar kot sindikalna zaupnica bila "hud boj" za že pridobljene pravice zaposlenih in proti nepravilnostim in pomanjkljivostim v pogodbah, pa tudi za lastne pravice.
Med drugim ji je novi delodajalec, družba Salomon (Obrazi so bili nedavno del Dela Revij pod vodstvom Mateja Raščana), dal v podpis pogodbo, ki ji je bila predstavljena kot začasna - dokler se dogovorno ne sklene nova. "A do tega ni nikoli prišlo," je zatrdil Jurančič. Poleg tega je naštel še kopico drugih domnevnih kršitev, ki se tičejo vseh zaposlenih v družbi.
Med drugim je Jurančič naštel odsotnost akta o sistemizaciji, novinarske pogodbe se ne sklicujejo na kolektivno pogodbo, družba kljub obljubam ni uredila pogodb (zaposleni jih sploh ne poznajo dobro), ne izplačuje raznovrstnih zakonitih dodatkov k plači itn. Na vse to je Sedlarjeva vodstvo dolgo opozarjala, ker pa ni bilo primernega odziva, ji je prvi mož sindikata svetoval, naj vloži zahtevek za pravno varstvo na sodišče.
Vodstvo: Sedlarjeva je izvajala mobing
Posledica? Vodstvo podjetja, direktor Gregor Repič in njegov namestnik Igor Klun, sta jo obtožila in proti njej kot zasebna tožilca vložila kazenske ovadbe zaradi mobinga, šikaniranja in žaljive obdolžitve. Poleg tega sta pridobila izjave štirih priložnostnih sodelavcev, da urednica izvajala "psihično nasilje nad vsemi zaposlenimi", je dejal Jurančič. Sledili so odstranitev z delovnega mesta, prepoved opravljanja dela in odpoved pogodbe o zaposlitvi.
Ostaja sindikalna zaupnica
Pravne možnosti za rešitev situacije v prid Sedlarjevi so sicer zapletene, je pojasnil odvetnik Andrej Pohar iz odvetniške družbe Čeferin, ki v tem primeru zastopa sindikat. Zaradi "nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi" bo sindikat lahko vložil zahtevo, da se ta do odločitve sodišča odloži v obliki začasne odredbe. Ni pa pravnega sredstva zoper prepovedi opravljanja dela, zato bo v tem obdobju Sedlarjeva prejemala le polovično plačo. Pohar nezakonitost v delodajalčevem ravnanju vidi predvsem v tem, da se sindikalni zaupnici lahko zaposlitev odpove le v primeru, da je sama storila kaj nezakonitega. Kljub temu ima Sedlarjeva zaupanje zaposlenih, zato bo ostala sindikalna zaupnica, je dodal Jurančič.
Pohar: Znebiti se tistega, ki je glasen
"V trenutku prevzema so na podjetju poslali dokumente na ministrstvo za kulturo, a je ostalo zelo veliko vprašanj odprtih. Dokler se te stvari ne uredijo, so vsi novinarji na prepihu in tudi vsa uredništka politika - kdo je v uredništvu, kdo koga predstavlja. Če se o tem boriš in zahtevaš, da se to uredi, in skladno z zakonom prek odvetnika pošlješ zahtevo za pravno varstvo in potem dobiš odpoved - potem je to želja delodajalca, da se znebi tistega, ki je glasen," je komentiral Čeferinov odvetnik.

DNS: To je nevaren precedens
"To je neposredni napad na avtonomijo in na sindikalno delovanje. Zlomi najmočnejšega, da bodo ostali sledili. To je jasno sporočilo: bodite tiho, vidite, kaj se vam lahko zgodi. Če to dopustimo, mej ni več. Medijskim lastnikom in upravam bo dovoljeno vse in potem smo prepuščeni na milost in nemilost," je v imenu Društva novinarjev dejal novinar Dnevnika Primož Cirman.

Društvo ocenjuje, da so bili pravni standardi v tej zadevi grobo pohojeni in da je v ozadju izključno ustrahovanje drugih zaposlenih. To je nevaren precedens, Alma pa samo sredstvo in žrtev, je sporočil.

Nadaljevanje zgodbe Dela Revij Raščana
Po Cirmanovih besedah gre za nadaljevanje zgodbe iz časov Dela Revij, kjer se mesece ni plačevalo plač in prispevkov. Ko je NKBM presekal zgodbo, je novi lastnik videl, da gre za ljudi, ki privolijo v najnižje standarde, in ni videl razlogov za zviševanje, je dejal novinar. Opozoril je še, da je pri prenosu lastništva med družbami NKBM, Delo revije in Skupino Krater do 10 milijonov evrov dolgov banka breme posojil "po napihnjeni ceni na leasinz" prenesla na svojo hčerinsko družbo in se s tem rešila odpisov in slabitev.

"To bo še imelo epilog," je napovedal Cirman.