Sklad za kadre in štipendije je prejel 13.500 vlog, odločil je o 11.300, 70 odstotkov je bilo rešenih pozitivno. Foto: MMC RTV SLO
Sklad za kadre in štipendije je prejel 13.500 vlog, odločil je o 11.300, 70 odstotkov je bilo rešenih pozitivno. Foto: MMC RTV SLO

Na pavšalno stališče glede neprofesionalnega odnosa sklada do vlagateljev ni mogoče odgovoriti argumentirano.

Sklad za kadre in štipendije

»V primeru nepopolne vloge mora sklad izdati poziv o dopolnitvi. To pomeni dodaten čas za obravnavo vloge in podaljšanje odločanja zaradi čakanja na dopolnitev vloge. Več takih vlog pomeni daljši čas do odločitve vseh vlog," je zapisala Darinka Trcek s Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Pojasnila sklada so odgovor na kritike nezadovoljnih študentov, ki še niso prejeli odločb o štipendijah, zaradi česar so se zbrali pred stavbo ministrstva. O tem je MMC poročal tukaj.

Odločitev le ob popolni vlogi
"Prav tako se pri novih vlagateljih, kjer se vloge kandidatov med seboj primerjajo, do štipendije pa so upravičeni bolje uvrščeni kandidati, postopek razvrščanja in odločanja lahko izpelje šele po popolnosti vseh vlog, in ne vsake vloge posebej,« je še pojasnila.

Zaradi spremenjenega zakona o prevozih v cestnem prometu, ki je začel veljati 20. avgusta, pa na skladu do tega datuma niso mogli odločati o prispelih vlogah za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije, kar je bilo v prejšnjih letih praksa.

V petih letih podvojeno število vlog
S sklada opozarjajo, da se je v zadnjih petih letih število vlog praktično podvojilo, število štipendistov potrojilo. »Sklad vlaga vse napore v to, da bi bile zadeve čim prej rešene kljub veliki kadrovski podhranjenosti,« zatrjujejo v odgovoru na očitke nekaj deset štipendistov, ki so pred dnevi pred stavbo sklada izrazili nezadovoljstvo zaradi prekoračitve zakonskega roka za izdajo odločb o štipendijah.

Od 13.500 vlog odločenih 11.300
Do 8. januarja je sklad obravnaval 13.500 vlog, od katerih je bilo preko 11.300 odločenih. Od že odločenih vlog je preko 70 odstotkov rešenih pozitivno, kar pomeni, da bodo dijaki in študenti prejemali štipendijo. Višje bo tudi število Zoisovih štipendistov kot lansko leto – predvidoma med 11 in 12 tisoč.

Na kritike študentov, da do zamud prihaja zaradi nove obveze, da morajo skladu predložiti potrdila o prijavi začasnega bivališča, odgovarjajo, da bi v tem primeru sklad ravnal v nasprotju z zakonodajo: »Vlagatelju v vlogi ni bilo potrebno priložiti potrdil v zvezi s prebivanjem, temveč navesti le podatke o prebivanju od začetka šolskega ali študijskega leta dalje (1. 9. za dijake in 1. 10. za študente). V primeru, da se podatki o prebivanju, ki jih iz uradne evidence pridobi sklad, ne ujemajo z navedbami vlagatelja v vlogi, sklad vlagatelju izda poziv k dopolnitvi vloge in mu s tem da možnost, da le ta svoje navedbe v vlogi izkaže s potrdili o prijavi prebivanja, pogodbo o najemu ali podobno«.

Sklad obvešča po spletu, mailu in telefonu
Sklad je namreč na spletni strani julija objavil obvestilo o spremembah zakonodaje v zvezi z ukinitvijo dodatka na prevoz, obenem pa je vlagatelje opozoril, da še vedno lahko uveljavljajo dodatek na bivanje, ki pa mora biti urejeno.

Očitke študentov o slabem obveščanju zavračajo s pojasnili, da o vsem vlagatelje sproti obveščajo na spletni strani, s pošiljanjem e-novic in po telefonu. »Vsekakor pa bomo na skladu preverili ali in kako bi lahko v okviru možnosti, ki jih imamo na voljo, obveščanje še izboljšali,« so zapisali in dodali, da na »pavšalno stališče o neprofesionalnem odnosu sklada do vlagateljev ni mogoče odgovoriti argumentirano«.

.

Na pavšalno stališče glede neprofesionalnega odnosa sklada do vlagateljev ni mogoče odgovoriti argumentirano.

Sklad za kadre in štipendije