Minister Samo Omerzel si bo prizadeval za dokončno ureditev vprašanja črnih gradenj. Foto: BoBo
Minister Samo Omerzel si bo prizadeval za dokončno ureditev vprašanja črnih gradenj. Foto: BoBo

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so si namreč zadali za cilj sistemsko urediti celotno prostorsko zakonodajo "enkrat za vselej". Kratkoročne rešitve pripravljajo s spremembami zakona o graditvi objektov, do marca prihodnjega leta pa bi bil lahko sprejet zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj. Cilj zakona je legalizacija čim večjega števila objektov, saj potem "odpustkov ne bo več", je odločen Samo Omerzel.

Sprememba zakona o graditvi objektov bo posameznikom s pravnomočno odločbo za rušenje omogočala pritožbo in odlog rušenja za leto dni. Vlada bo o predlogu odločala v prihodnjih tednih, v državni zbor pa naj bi zakon poslala po skrajšanem postopku, kljub temu pa se bodo do sprejetja zakona vsi postopki vodili po trenutno veljavni zakonodaji.

Predlog zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj, ki je še v pripravi, pa bo oblikovan tako, da se bo najprej vzpostavilo jasno stanje objektov po državi. V ta namen že potekajo poslikave, ki jih izvaja Geodetska uprava republike Slovenije. Na podlagi poslikav pa bodo določili nelegalne objekte, ki so bili izgrajeni brez dovoljenj, in neskladne objekte, ki so bili izgrajeni v nasprotju z dovoljenjem.

Pristojni organi bodo nato preverjali, ali so ti objekti v resnici problematični, in če ne bodo, jih bodo legalizirali. Od tedaj naprej pa legalizacija nedovoljenih objektov ne bo več mogoča. Se pa ministrstvo že zdaj spopada s pomanjkanjem sredstev za dejavnosti inšpekcije pri rušenju objektov, zato obstaja velika verjetnost, da denarja za rušenje problematičnih objektov ne bo.