Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Ljubljana
Medtem ko je delež starih 65 let in več leta 1990 znašal deset odstotkov, bo leta 2060 po napovedih znašal približno 30 odstotkov, kažejo napovedi Umarja. Foto: BoBo

Dodaj v

V središču strategije dolgožive družbe je aktivno staranje

Vlada naj bi osnutek strategije predvidoma potrdila v začetku julija
18. april 2017 ob 16:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Od danes je v javni razpravi osnutek strategije dolgožive družbe, ki poudarja pomen aktivnega staranja in ki odgovarja na vprašanje, kako se bo družba kot celota prilagajala novim demografskim razmeram.

Za drugo polovico maja je načrtovana predstavitev osnutka na različnih koncih države, na prvi, ki bo v Ljubljani, bo tudi premier Miro Cerar.

Osnutek strategije po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta temelji na štirih stebrih: aktivnosti, samostojnem in varnem življenju vseh generacij, vključenosti v družbi ter okolju za aktivnost v celotnem življenjskem obdobju. Kot je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, se morajo demografskim spremembam prilagoditi družbeni podsistemi. Ob tem je dejala, da bi moral državni proračun načrtovati financiranje omenjenih vsebin programsko in ne po ministrstvih.

Prvi steber se nanaša na zaposlenost oz. delovno aktivnost, kot usmeritev navaja spodbujanje daljše delovne aktivnosti in posledično večje delovne aktivnosti starejših. To bi bilo, kot je zapisano v osnutku strategije, mogoče doseči tudi s podpiranjem več karier v življenjskem obdobju.

Samostojno, zdravo in varno življenje vseh generacij je drugi steber, v ospredju je zdrav način življenja, usmeritve pa predvidevajo strukturne ukrepe za zdravju prijazno okolje.

Tretji steber se nanaša na vključenost v družbo, pri čemer sta v ospredju medgeneracijsko sodelovanje in preprečevanje starostne diskriminacije, četrti steber pa vključuje oblikovanje okolja za aktivnost v vsem življenju. Pri tem so omenjene prilagoditve v gospodarstvu in prilagoditve bivalnih razmer za podaljšanje samostojnega življenja v domačem okolju, kjer so ena od možnosti tudi t. i. domove za vse življenje, prilagojene vsem starostim.

Kot je znova opomnil Vasle, se delež prebivalstva, starejšega od 65 let, povečuje. Leta 1990 je bil njihov delež 10 odstotkov, leta 2060 pa bodo predstavljali približno 30 odstotkov prebivalstva.

Vladna zelena luč julija
Vlada naj bi osnutek strategije predvidoma potrdila na začetku julija, sledili bodo akcijski načrti, ki jih bodo pripravila ministrstva, je povedala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade in vodja delovne skupine za pripravo strategije Marija Pukl.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 18.04.2017 ob 20:25
Blablabla
Upokojencem naj nehajo kršiti ustavno pravico do dela s tem,da če dodatno zaslužijo,jim vzamejo(začasno) penzijo.
tupamaross
# 18.04.2017 ob 20:25
Aktiven upokojenec je lahko samo tisti, ki z delom svoje
pokojnine pomaga svojim otrokom, vnukom, da pridejo
do izobrazbe, stanovanja, hiše..., kar bi bila velika
korist tudi za državo.

Druga aktivnost je le slepilo in prodajanje megle.
sloslehernik
# 18.04.2017 ob 16:53
Je že res, da je vse več starejših. Ampak naša skrb bi morala biti najprej v tem, da mladi dobijo stabilne službe in da plačujejo prispevke iz tega. Veliko jih je odšlo po svetu; kadar se zgodi kakšen teroristični napad, se javljajo iz Švedske, Rusije, Francije ....med poročili. Urad za Slovence po svetu bi moral delati tudi na tem, da bi jim olajšali vrnitev domov. Več, ko bo delovno aktivnih med mladimi, manj bo potrebe po daljšanju delovne dobe za iztrošene starejše. Pa še novo znanje in energijo bodo prinesli v podjetja : )
tupamaross
# 18.04.2017 ob 20:28
Samogledam,
dober in realen komentar.

Čestitke!
RJSlo
# 18.04.2017 ob 18:48
Prepovedati kondome? Ali pa mladim olajšati življenje (zaposlovanje, stanovanje, itd.) in bodo sami imeli več otrok?
M 48
# 19.04.2017 ob 07:05
Poskrbi zase in še bog bo poskrbel zate, to naj bo v osnovi vsakega. Na politike in njihove strategije pa je najboljše pozabiti, ONI niso sposobni poskrbeti niti zase, kaj pa šele za širše družbene sloje, da znajo poskrbeti zase ne bi šli v politiko oziroma na državne jasle, ker je to njihov maksimalen domet.
pobrisan
# 19.04.2017 ob 10:13
Včeraj sem slučajno nekaj časa poslušal tega Vasleta. Nisem mogel verjeti svojim ušesom! Tip je druga Merklova. Čez desetletje ali dve naj ne bi imeli zadosti delovne sile, upokojencev ne bo imel kdo financirat. Zato bi on uvažal tujo delovno silo (migrante) iz BV in Afrike! Ne bi pa ustvaril pogojev, da nam mladi ne bi več bežali s trebuhom za kruhom v tujino!!!!
tupamaross
# 18.04.2017 ob 20:22
Prilagajali se boste tako,kot se temu prilagaja v prvi vrsti
Avstrija, kot naša prva soseda.

Povprečna pokojnina jim je 1.860,00 EUR, kar je za več
kot trikrat, kot je pri nas.

V Jugoslaviji so upokojenci s svojimi pokojninami zidali
hiše in pomagali pri nakupu stanovanj in apartmajev na
morju svojim otrokom, vnukom, sedaj pa lahko plačajo
ali položnice ali za hrano. Istočasno obojega ni možno.

Ni pokojnin, ni porabe. Ni porabe, ni proizvodnje. Če ni
proizvodnje, ni trgovine. Če ni trgovine, je bankrot vsega...

Resnično bi lahko v primerjavi z Avstrijo, upokojencem
vsaj povišali pokojnine, ki bi dosegali pol avstrijskih.
hexen
# 19.04.2017 ob 18:12
Tajkuni so pač vse pokradli. Privatizacija za vsako ceno, tudi če potem ni več za pokojnine.
evaevi
# 19.04.2017 ob 13:03
Za današnje mlade državljane Slovenija nima ne dela ne prostora, odveč so.
SKEpsiS
# 18.04.2017 ob 23:19
Dolgoživi so le naši klepto-demokrati in kot sekvoje. Ampak tudi majhna sekira na koncu poseka drevo.
samogledam
# 18.04.2017 ob 19:50
Ne vem tocno kdaj je zacela druzina kot osnovna celica,izgubljati vrednost in pomen.Druzina je bila steber in ponos vsake domacije, kraja in drzave, ki je stela tudi do steri ali pet generacij pod isto streho.Z dobro organizacijo so vsi skrbeli,da nihce ni ostal brez dela in ljubezni. Le kam se je izgubila zelja po pripadnosti in slogi, skromnosti in sreci ? Zakaj smo postali samotarji, ki stremimo samo za materialnimi dobrinami starih ljudi, ki so svojo varno starost zamenjali za posojilo od drzave , ker mladi nimajo casa in dovolj sredstev za skrb. Starostniki zaradi osebnega miru in varnosti hodijo v institucije, ker so od vseh otrok in vnukov pozabljeni in odvec. Zato je rek se kako aktualen, ena mati lahko gor spravi tri otroke, a trije otroci ne morejo poskrbeti za mati.
Ko gledam te velike hise po ulici v njih pa po eden osamljen starostnik, se sprasujem kje smo ga polomili v vzgoji ? Zato ne mislite, da so lastni otroci, mnogo rojenih otrok resitev ! Sebicnost, egoizem in visok standard so prioritete mladega cloveka, danes. Ko ostarijo, jih caka bolecina, saj starost vedno vprasa, kaj je pocela mladost !
Kazalo