Nova stranka KDS, v kateri so po Štrovsovih besedah tudi nekateri nekdanji člani NSI-ja, je uresničitev napovedi, da se bodo nezadovoljni NSi-jevci vrnili h koreninam. Foto: MMC RTV SLO
Nova stranka KDS, v kateri so po Štrovsovih besedah tudi nekateri nekdanji člani NSI-ja, je uresničitev napovedi, da se bodo nezadovoljni NSi-jevci vrnili h koreninam. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija nima desne stranke, vse se drenjajo na sredini.

Marko Štrovs o stanju slovenske desnice

Glede na to, da je program stranke zelo jasen, ne bomo imeli težav z vstopom v parlament.

Jože Duhovnik
Aljoša Humar
Vabila na ustanovitveni sestanek je poslal Aljoša Humar, predsednik leta 2006 ustanovljene stranke Kresnica in kandidat za novogoriškega župana. Foto: MMC RTV SLO
Na prizorišču nova stranka

Marko Štrovs, ki je postal generalni sekretar stranke, je na vprašanje, zakaj so stranko ustanavljali v taki tajnosti, povedal, da ni šlo za tajnost, ampak da dogodek, "ni vreden posebne pozornosti, dokler ne bo sprememba imena stranke tudi uradno zabeležena v registru".

Ko bodo te formalnosti opravljene, bo stranka nastopila v javnosti in predstavila program, saj bo kandidirala na prihajajočih državnozborskih volitvah. Stranka že ima kandidatno listo, predstavili pa jo bodo po uradni registraciji stranke.

SLS: Mi smo nasledniki SKD-ja
Na ustanovitev stranke pa se je že odzval SLS, kjer trdijo, da njihova stranka od pravnega, programskega in članskega nasledstva SKD nikoli ni odstopila. V zvezi s tem naj bi ministrstvo za notanje zadeve tudi izdalo odločbo, v skladu s katero se je leta 2000 Slovenska ljudska stranka združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati pod imenom SLS + SKD Slovenska ljudska stranka, ki se je kasneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko. Z združitvijo nastala stranka je v skladu z odločbo "pravna naslednica imena, kratice imena, znaka in programa obeh združenih strank".

Marko Štrovs je za MMC odvrnil, da ne gre za isto ime in da je SLS res naslednica SKD-ja. Novoustanovljena stranka pa se bo imenovala Krščanska stranka Slovenije s kratico KDS.

Andrej Bajuk, predsednik Nove Slovenije, pa je ob nastanku nove stranke dejal, da NSi ne bo odigrala "vloge žlahtne konervativne stranke", tudi, če bi komu to ustrezalo. Marsikdo bi napravil marsikaj, da bi povzročil razkol, je še dejal.

Stranka se vrača h krščanskim vrednotam
Štrovs je dejal, da je večina članov starih, torej članov že obstoječe stranke, sami pa so zraven povabili še nekaj posameznikov. Na vprašanje, ali je med njimi katero izmed znanih imen s političnega prizorišča, je Štrovs dejal, da "tisti, katere mislite, niso bili zraven". Potrdil pa je, da so novi, povabljeni člani, res prišli iz vrst NSi-ja.

Štrovs je prepričan, da Slovenija nima prave desno usmerjene stranke, ampak se "vse drenjajo na sredini". Slovenski krščanski demokrati bodo jasno povedali, da zastopajo vrednote, kot so vera, družina, svobodno poslovanje in predvsem varnost državljanov v državi, ki mora biti servis državljanov, je za MMC povedal Marko Štrovs.

Jože Duhovnik nazaj v vrh SKD-ja
Predsednik stranke je postal Jože Duhovnik, profesor na fakulteti za strojništvo, nekdanji vidni član SKD-ja. "Duhovnik je bil že prej v vrhu SKD-ja, a ni bil srečen z razvojem stranke, " je dejal Štrovs. Duhovnik tako nikoli ni postal član NSi-ja.

Kot je povedal Duhovnik, stranka "ne predstavlja odpadništva NSi", pač pa gre za nekdanje člane SKD-ja. V slovenski prostor spet želijo vnesti profil krščansko demokratskega gibanja, pridružila pa naj bi se jim tudi znana imena iz vrst nekdanjih krščanskih demokratov.

Štrovs: Od nezadovoljstva k dejanjem
Marko Štrovs je nezadovoljstvo s potjo, po kateri stopa NSi, izrazil spomladi v pismu občinskim odborom, v katerem je opozoril, da se stranka izgublja v senci SDS-a. Štrovs je za MMC takrat dejal, da se je razpoznavnost strankarske pripadnosti porazgubila, stranka pa izgublja svoj desni značaj. Dejal je, da je NSi preveč mirna stranka, kot da bi bila v apatiji in bi v strahu čakala, kaj se bo zgodilo jeseni.

Sobotno dejanje je tako potrditev neuradnih informacij, ki jih je bilo mogoče slišati že spomladi, da se bo ustanovila stara/nova stranka SKD, ki se bo vrnila k vrednotam, od katerih je po mnenju Štrovsa skrenila.

A. K. K.

Slovenija nima desne stranke, vse se drenjajo na sredini.

Marko Štrovs o stanju slovenske desnice

Glede na to, da je program stranke zelo jasen, ne bomo imeli težav z vstopom v parlament.

Jože Duhovnik
Na prizorišču nova stranka