Partljič je bil prvi (in očitno edini) s seznama, navedenega v anonimki, ki ga je zaslišala preiskovalna komisija. Foto: BoBo
Partljič je bil prvi (in očitno edini) s seznama, navedenega v anonimki, ki ga je zaslišala preiskovalna komisija. Foto: BoBo
Maja Dimitrovski
Še pred začetkom seje je predsednica komisije Maja Dimitrovski (sicer poslanka PS-ja) izrazila obžalovanje, da bo komisija zasliševala posameznike, ki so zgolj demokratično izražali stališča na mariborskih vstajah novembra in decembra 2012. Foto: BoBo
Protesti v Mariboru
Partljič je prepričan, da je šlo za socialni upor, ki ima razlago v življenjski stiski številnih Mariborčanov. Foto: MMC RTV SLO/Davor Rup
8. seja Preiskovalne komisije - ekstremisti, 1. del
8. seja Preiskovalne komisije - ekstremisti, 2. del
8. seja Preiskovalne komisije - ekstremisti, 3. del
Zaslišali le Partljiča

Prekinitev zaslišanj je predlagal poslanec SDS-a Dragutin Mate, sicer eden izmed treh opozicijskih poslancev, ki so se podpisali pod predlog za zaslišanja, po katerem bi komisija zaslišala 25 posameznikov, ki jih omenja anonimka v povezavi z mariborskimi vstajami. Zaslišanja, napovedana za petek, so tako odpovedana, komisija pa bo prvo naslednjo sejo posvetila "dogovoru o programu nadaljnjega dela".

Anonimka 25 posameznikom, med njimi tudi znanim Mariborčanom, očita, da so sodelovali pri organizaciji in poteku mariborskih vstaj, katerih namen naj bi bil razširiti nasilje na območje celotne države, ki bi nato pripeljalo do nasilne odstranitve takratnega župana Maribora Franca Kanglerja in takratnega predsednika vlade Janeza Janše.

Poleg Partljiča anonimka omenja tudi antropologinjo Vesno Vuk Godina, direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavino, filozofa Borisa Vezjaka in druge, očita pa jim, da so s svojo prepoznavnostjo in avtoriteto "motivirajoče" vplivali na mlade, ki so proteste razumeli kot nekaj, kjer je dovoljeno vse, tudi nasilje. Na zaslišanje pa so bili vabljeni še novinar Jaša Lorenčič, direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek ter mariborska mestna svetnika Rok Peče in Alen Lovre.

Predsednica komisije opozicijo pozvala, naj predlog umaknejo
Še pred začetkom seje je predsednica komisije Maja Dimitrovski (sicer poslanka PS-ja) izrazila obžalovanje, da bo komisija zasliševala posameznike, ki so zgolj demokratično izražali stališča na mariborskih vstajah novembra in decembra 2012. "Danes je sramoten dan za slovensko parlamentarno prakso. Žalostno," je dodala.

Dimitrovskijeva je ob tem pojasnila, da je poslance Mateja, Franca Pukšiča (SLS) in Mateja Tonina (NSi) večkrat pozvala, naj anonimke ne uporabljajo kot argument in umaknejo predlog za zaslišanja. Kot je dejala, bi zaslišanja zagotovo preprečila, če s tem ne bi kršila poslovnika DZ-ja. Po njenih besedah je bil predlog opozicijskih poslancev namreč vložen v skladu s poslovnikom.

Jerovšek, Pukšič in Tonin zavrnili očitke
Jožefa Jerovška (SDS) je nato zmotila njena izjava, ki je, je prepričan, "grobo" kršila parlamentarni poslovnik, Pukšič pa je Dimitrovskijevi očital, da je opozicijski predlog zlorabila na način, da je samovoljno določila vrstni red zaslišanj ter na začetek seznama uvrstila Partljiča in še nekaj znanih Mariborčanov. Tudi Tonin je zavrnil očitke, da je namen opozicijskega predloga kriminalizacija znanih in uglednih posameznikov. Prepričan je, da je predsednica komisije z določitvijo vrstnega reda zaslišanj in očitki na račun opozicijskega predloga povsem spremenila namen parlamentarne preiskave, zato je iz protesta že kmalu po začetku zapustil sejo.

Predtem je Tonin še opozoril, da je opozicijski predlog sledil namenu komisije - ugotoviti, ali obstajajo plačani protestniki in vojaško organizirane skupine, ki spodbujajo nasilne proteste, ne pa kriminalizacija posameznikov.

Jelušičeva: Opozicija se skuša izvleči iz predstave, ki jo je zakuhala
Poslanka SD-ja Ljubica Jelušič je dejala, da Matejev predlog za prekinitev zaslišanj potrjuje, da se je opozicija zavedela, "kakšno predstavo je zakuhala in se skuša iz nje izvleči". Če bi opozicijska pojasnila v povezavi z vrstnim redom zaslišanj držala, tako Jelušičeva, bi opozicija predlagala odpoved zaslišanj, še preden so se sploh začela. Dimitrovskijeva pa je ob tem spomnila, da je tudi na začetku današnje seje, še pred Partljičevim pričanjem, pozvala opozicijske člane komisije, naj umaknejo predlog za zaslišanja, a je naletela na gluha ušesa.

Partljič: Šlo je za socialni upor
Partljič je sicer v svojem pričanju pred komisijo poudaril, da je za stanje duha nevarno, če si sumljiv zato, ker si prepoznaven. Dejal je, da se je udeležil mariborskih vstaj po tem, ko je slišal ocene, da gre za proteste huliganov, barab in političnih plačancev. Prepričan je namreč, da je šlo za socialni upor, ki ima razlago v življenjski stiski številnih Mariborčanov.

Zatrdil je, da ga nihče ni vabil na vstaje, pa tudi sam ni nikogar vabil, z izjemo svoje žene, ki pa se zaradi poškodovanega kolena ni udeležila protestov. Čeprav je Partljič z opozicijskimi poslanci izmenjal tudi nekaj ostrejših besed, je med pričanjem poudaril, da jim vendarle ne očita namena kriminalizacije ali šikaniranja.

8. seja Preiskovalne komisije - ekstremisti, 1. del
8. seja Preiskovalne komisije - ekstremisti, 2. del
8. seja Preiskovalne komisije - ekstremisti, 3. del
Zaslišali le Partljiča