Takšnih izjav predsednik vlade ne bi smel dajati, je prepričan Veber. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Takšnih izjav predsednik vlade ne bi smel dajati, je prepričan Veber. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Če govori o mafijskih poslih, potem moramo tukaj opozoriti, da si je ta isti predsednik vlade zaželel, da prenese 12 milijard evrov državnega premoženja na podjetje, ki bi ga seveda sam upravljal in odločal, kaj se bo dogajalo s tem premoženjem.

Janko Veber
Tanko
Oglašajo se tisti, ki so najbolj odgovorni za zlom države - SD, je prepričan Tanko. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

SD se je s svojimi stališči postavil prav na vrh piramide braniteljev privilegiranih plenilcev slovenskega javnega premoženja. T. i. nacionalni interes pa jim je bil največkrat priročen izgovor.

Jože Tanko
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo

Ob aktualnih dogodkov - veto na zakon o državnem holdingu in veto na zakon o ustanovitvi slabe banke - je treba "zelo jasno zavrniti navedbe predsednika vlade in ga obelodaniti na način, da očitno želi izpeljati te posle na način, kot ga sam imenuje, da naj bi šlo za mafijske posle," se je na novinarski konferenci SD-ja v Ljubljani odzval vodja strankine poslanske skupine Janko Veber. "Zgroženi smo nad takšnimi izjavami in menimo, da takšnih izjav predsednik vlade ne bi smel dajati," je poudaril.

Janševe izjave so odmevale tudi v PS-ju.

Predsednik vlade Janez Janša je namreč v sredo v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) do zdaj "kadrovala mafija".
Veber ugotavlja, da ko predsednik vlade o nečem govori, potem za tem stoji postopek, ki ga "očitno namerava tudi sam izpeljati". "Če govori o mafijskih poslih, potem moramo tukaj opozoriti, da si je ta isti predsednik vlade zaželel, da prenese 12 milijard evrov državnega premoženja na podjetje, ki bi ga seveda sam upravljal in odločal, kaj se bo dogajalo s tem premoženjem."
Upravljanje brez DZ-jevega nadzora
Najpomembnejše pri tem pa je, da bi upravljanje tega premoženja potekalo mimo DZ-ja in Računskega sodišča, tudi javnost ne bi imela nobene pravice spraševati, kaj se v tem podjetju z 12 milijardami evrov dogaja, saj bi se vse vedno zakrilo za poslovno skrivnostjo, je menil.

Opozoril je tudi, da gre pri tem za neposreden napad na javne medije, tako z davkom na dodatno vrednost kot z zmanjševanjem rtv-prispevka, pa tudi z zamenjavo nadzornega sveta RTV-ja.
Veber: AUKN je odkril nepravilnosti
"Razumemo tudi, da predsednik vlade napada AUKN, kajti ravno ta je odkril nepravilnosti v NKBM-u ter terjal odgovornost in zahteval, da skupščina odloči o revizijah in s tem odpre pot organom pregona v to ustanovo. Da preiščejo posle, ki pa so bili v veliki meri odobreni prav s strani članov SDS-a," je dejal.

SD proti prodaji državnih naložb
Slovenija sicer po Vebrovem mnenju ta hip lahko sama reši vse svoje probleme, in sicer tako, da ne razproda svojega premoženja in da na podlagi tega premoženja izda državne obveznice, ki jih zavaruje s tem premoženjem; s tem po njegovi oceni takoj dobimo likviden denar v proračun. "Slovenija ne potrebuje prav nobene zunanje pomoči, če umno gospodari s svojim premoženjem," je prepričan Veber.

V SD-ju ocenjujejo tudi, da bi bile ob morebitni zamenjavi vlade najprimernejše predčasne volitve, je še povedal Veber.
Na Vebrove izjave se je odzval vodja SDS-ovih poslancev Jože Tanko.

Tanko: Prejšnji mandat je bil velika nesreča
Ta je zapisal, da je bil prejšnji mandat za Slovenijo "velika nesreča", kar naj bi bilo razvidno iz primerjave kazalcev, in da "tisti, ki so najbolj odgovorni za polom oziroma zlom države, ki so postavili napačno diagnozo za reševanje težav države - morda so to storili celo zavestno -, ki takrat, ko so imeli moč in odgovornost, niso storili dovolj, zdaj kritizirajo ukrepe Janševe vlade, ki jih skoraj nedeljeno podpirajo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB), Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in druge mednarodne institucije".

Tanko dodaja, da je prestrukturiranje bančnega sistema z vzpostavitvijo t. i. slabe banke in vzpostavitvijo preglednejšega in učinkovitejšega upravljanja državnega premoženja eden strateških ciljev tega mandata.

Tanko: Na dan bodo prišle slabe odločitve
"Ob tem bosta oba ukrepa naplavila na dan številne pretekle slabe odločitve, mnoge so bile v nasprotju s pravnim redom, prav tako pa tudi imena, ki so si vzela Slovenijo za vrečo brez dna. Številne dokapitalizacije 'državnih' bank, pri katerih se nikoli ni raziskovalo vzrokov in terjalo odgovornosti, ampak popravljalo samo posledice, kažejo na prave namene političnih in drugih nasprotnikov teh ukrepov," meni Tanko.

SD se je po njegovem mnenju s svojimi stališči postavil "na vrh piramide braniteljev privilegiranih plenilcev slovenskega javnega premoženja, t. i. nacionalni interes pa jim je bil največkrat priročen izgovor".

AUKN zaukazal, podjetja dala denar
Tanko še pravi, da na to, kako kakovostno so v SD-ju branili javni interes, kaže lanski "politično ukazan" nakup deležev Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ko so Pošta Slovenije, Gen Energija, Eles morali kupiti za 48 milijonov evrov delnic banke, danes pa je njihova vrednost šestkrat nižja. Podobno se je zgodilo z dokapitalizacijo Adrie Airways; kljub 50-milijonski dokapitalizaciji države ima slovenski prevoznik znova krepko izgubo, dodaja.

"Zato ne pristajamo, da bi preskakovali samo na tiste ukrepe, ki se zaradi ščitenja integritete tistih, ki so oplenili ali pomagali opleniti slovensko premoženje, zdijo všečni SD-ju," je še zapisal Tanko in dodal, da Vebrove izjave razumejo, "kot da je SD ocenil, da so za Slovenijo v tej situaciji boljši trdi ukrepi bruseljske 'trojke' kot bolj sprejemljivi in odmerjeni ukrepi slovenske vlade".

Če govori o mafijskih poslih, potem moramo tukaj opozoriti, da si je ta isti predsednik vlade zaželel, da prenese 12 milijard evrov državnega premoženja na podjetje, ki bi ga seveda sam upravljal in odločal, kaj se bo dogajalo s tem premoženjem.

Janko Veber

SD se je s svojimi stališči postavil prav na vrh piramide braniteljev privilegiranih plenilcev slovenskega javnega premoženja. T. i. nacionalni interes pa jim je bil največkrat priročen izgovor.

Jože Tanko
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo