Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 51 glasov Ocenite to novico!
Janez Janša in Mario Draghi
Janša in Draghi sta se srečala po seji sveta ECB-ja. Foto: BoBo
Mario Draghi
Svet ECB-ja dvakrat letno zaseda zunaj Frankfurta, kjer je sedež osrednje finančne ustanove evrskega območja. Foto: BoBo

Janša: Za izhod iz krize mora Slovenija izpeljati pet ukrepov

Svet ECB-ja ohranil ključno obrestno mero pri 0,75 odstotka
4. oktober 2012 ob 18:04
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO, STA

Slovenija ima vse potenciale za to, da pride sama iz nevarnih voda, a mora izvesti pet ukrepov, je po srečanju s predsednikom Evropske centralne banke (ECB) dejal Janez Janša.

Slovenski premier se je po seji sveta ECB-ja na Brdu pri Kranju sešel z Mariem Draghijem, s katerim sta govorila o razmerah v območju evra in ukrepih, ki jih namerava Slovenija izvesti do konca leta, da bi izšla iz nevarnih voda.

Po besedah Janše ima Slovenija možnosti, da sama pride iz krize, a je za to potrebnih pet ukrepov - ureditev javnih financ in znižanje proračunskega primanjkljaja, stabilizacija bančnega sistema, resen pristop k prestrukturiranju državnega dela slovenskega gospodarstva, do konca leta pa je treba sprejeti tudi reformi trga dela in pokojninskega sistema.

"Vseh teh pet ukrepov Slovenijo zagotovo pripelje v varne vode, kjer bo naprej mogoče pluti z lastnimi jadri in brez strahu, da se bo kriza v Sloveniji nadaljevala," je povedal slovenskih premier.

Na vprašanje, koliko denarja bo morala država prihodnje leto nameniti za dokapitalizacije državnih bank in kako bi to lahko vplivalo na primanjkljaj, je Janša dejal, da te napovedi v tem trenutku ni mogoče dati.

"Lahko samo špekuliramo, tega pa ne želim. Najprej mora mehanizem, ki je bil v sredo potrjen v DZ-ju, začeti delovati in ko bomo očistili bilance, bomo videli, kakšno je dejansko stanje," je povedal premier in dejal, da bo treba sredstva za dokapitalizacije, če bodo nujna, pridobiti s privatizacijo.

Glede prestrukturiranja državnega dela slovenskega gospodarstva je Janša pojasnil, da je bil zato ustanovljen Slovenski državni holding. "To je tudi instrument, prek katerega bo mogoče izvesti nadaljnjo transparentno, pregledno privatizacijo tega premoženja," je povedal predsednik vlade.

Svet ECB-ja na današnjem zasedanju na Brdu pri Kranju ni znižal ključne obrestne mere za območje evra, ki tako ostaja na rekordno nizki ravni 0,75 odstotka. Predsednik ECB-ja Mario Draghi je na novinarski konferenci po zaključku zasedanja izpostavil trdno zavezo ohranjanju enotnosti denarne politike in dodal, da je evro nepovraten.

VIDEO
Svet ECB-ja zasedal v Sloveniji
G. V.
Prijavi napako
Komentarji
BACK
# 04.10.2012 ob 18:12
"Vseh teh pet ukrepov Slovenijo zagotovo pripelje v varne vode, kjer bo naprej možno pluti z lastnimi jadri in brez strahu, da se bo kriza v Sloveniji nadaljevala,"
Gospod poet, ti ne razumeš nič. Amen.
severna zvezda
# 04.10.2012 ob 18:19
Gospod poet, ti ne razumeš nič. Amen.

.... ma to je njegov besedni arzenal že dve desetletji, malo ga je sicer omilil in izraze iz JNA zamenjal s temi prežvečenimi prispodobami, kot da bi bral nagrajence literarnega natečaja v Lepeni ....... drugače pa destruktor z umetnimi nasmeški ......... :((
severna zvezda
# 04.10.2012 ob 18:58
Vsaka čast Janši in njegovi ekipi, da dela kar je prav in ne gleda na priljubljenost.

......... dovolj sanjarjenja! Get a woman!
Gladius
# 04.10.2012 ob 18:40
Kdo bo odgovarjal za dokapitalizacijo NLB v preteklih letih?
Kako se upate sploh vprašati za še eno in to tudi izpeljati.
Kdaj bo kakšen politik za slabe odločitve kazensko odgovarjal?
Kje je moj denar?
grapar
# 04.10.2012 ob 19:12
Zadosti bo eden ukrep: prepoved vseh političnih strank in zapis tega zlatega pravila v ustavo.
Jezni Smrk
# 04.10.2012 ob 19:10
Sovražim hlapčevske diktatorje.
Mindmaster
# 04.10.2012 ob 20:26
Janšo v zapor zaradi izdaje naroda, to je edini ukrep, ki ga rabimo. Piramida okoli njega se bo sesula kot hišica iz kart, ker je imel vedno absolutno oblast. Razni miličniki in superministri se bodo brez Velikega vodje in njegovih direktiv razbežali kot podgane iz lukenj.
simonc27
# 04.10.2012 ob 18:50
Kaj ta reptil iz zločinske Goldman Sachs počne pri nas?
Anar Hija
# 04.10.2012 ob 19:50
Za izhod iz krize mora Slovenija izpolniti samo en ukrep: Rešiti se mora janšizma!

Ustavimo janšizem - zaženimo Slovenijo!
NE janšizmu!
komsomolec
# 04.10.2012 ob 19:58
Janša: Za izhod iz krize mora Slovenija izpeljati pet ukrepov

Začni pri sebi, tvoji žlahti, članstvu SDS!
komsomolec
# 04.10.2012 ob 19:48
a je za to potrebnih pet ukrepov - ureditev javnih financ in znižanje proračunskega primanjkljaja, stabilizacija bančnega sistema, resen pristop k prestrukturiranju državnega dela slovenskega gospodarstva, do konca leta pa je treba sprejeti tudi reformi trga dela in pokojninskega sistema.

Doktrina šoka! Razprodaja državnih firm in sistemov, delavcem ukiniti vse pravice, da bodo garali za bedne mezde, upokojencem pa čim nižje penzije!
stefana
# 04.10.2012 ob 19:55
janša, meni si že pobral moje prihranke leta 2007!!!
MZ
# 04.10.2012 ob 19:20
Res je...Slovenija mora izpeljati vsaj 5 ukrepov:

1. Prenehati slepo slediti diktatom bruseljskih neizvoljenih birokratov ter bankirjev. Dodatno zadolževanje bo kasneje pomenile še večji kolaps, ravno tako nas taisti tipi silijo v drage mednarodne organizacije (NATO, OECD, IMF,...) in ukazujejo, s kom smemo biti zavezniki in s kom ne - pa čeprav nam to velikokrat škodi.

2. Preprečiti kraje državnega premoženja nekaterim posameznikom, ugotoviti izvor njihovega premoženja ter pobrskati za njihovimi bančnimi računi v davčnih oazah.

3. Takojšnjo lustracijo za vse, ki so v teh 20+ letih zasedali ključne položaje v politiki in gospodarstvu - vsi so namreč dokazali, da so sposobni zagotoviti blagostanje za svoj žep, ne pa tudi za državo in svoje volilce.

4. Prevetriti preštevilne službe, kjer se število mešalcev zraka povečuje ne glede na stanje v gospodarstvu (razni uradik, agencij, komisije,...). Od zasebnega sektorja so to že zahtevali - zdaj naj privrženost varčevalnim ukrepom dokažejo še s svojim zgledom.

5. Delati na razvoju gospodarstva, saj ima Slovenija dobro osnovo. Seveda imam v mislih slovenska podjetja z vodstvom, ki živi s podjetjem, ne pa razne "instant" menedžerje, tuje investitorje (ki lahko mimogrede pobegnejo kadarkoli želijo) in špekulante.

In prav gotovo bi se dalo najti še kakšen ukrep več, pa reform ne bi potrebovali.
pastirica
# 04.10.2012 ob 20:25
potreben je samo en ukrep nagnati samooklicno vlado čimprej..
DREADLORD
# 04.10.2012 ob 19:23
ni res. Prvi ukrep je plačilna nedisciplina, drugi ukrep so investicije, tretji ukrep je zaplemba premoženja za gospodarski kriminal v zadnjih 21 letih, četrti ukrep je odvzem državljanstva ljudem, ki so prali denar čez davčne oaze in se izognili plačevanju davkov, peti ukrep je strogo sankcioniranje nespoštovanja sklenjenih pogodb pa magari z blokado poslovanja, šesti ukrep so šele domače banke katerih prejšnja vodstva od A do Ž je potrebno priklicati na zagovor in vrnitev kvazi nagrad za "uspešno" poslovanje z obrestmi vred, sedmi ukrep je lustracija in onemogočanje političnega udejstvovanja vsem politikom, ki so bili politično aktivni v državnih organih zadnjih 21 let, osmi ukrep utaja kakršnihkoli davkov se kaznuje z zaplembo premoženja. In potem bomo mogoče šele dobro začeli funkcionirati kot nek zametek spodobne države.
brasilinho7777
# 04.10.2012 ob 20:43
Slovenija mora narediti samo en ukrep......zamenjati najbolj nesposobno v zgodovini Slovenije!!!!
hepan
# 04.10.2012 ob 20:18
5 ukrepov? Jaz pa sem mislil, da bo JJ izvedel 10+100 ukrepov. Kdo je zdaj tu neumen?
shark77
# 04.10.2012 ob 19:43
Prejšnja vlada je lovila vlak,,sedanja išče veter za plovbo z barko....,jaz pa se v tej naši državici čedalje bolj počutim kot bi bil na padajočem letalu...
assange
# 04.10.2012 ob 18:56
šesti ukrep je najbolj pomemben:

vse lopove, se pravi vse vodilne politike, leve in desne, v zapor, pa bo prvih pet ukrepov nepotrebnih....
R2D2
# 04.10.2012 ob 18:27
Vse lepo in prav vendar kaj če bi kaj natedil ne samo čvekal kar polek znižanja plač in penzij počneš že cel mandat ...

Kot vse kaže si bomo še želeli da pride komanda iz EU in te pošlje na "smetišče zgodovine" ker vse kar res obvladaš je nagajanje in rušenje vsega to pa kot Vlada" ne gre ...

Saj Slovenci smo trepežni in upam da bomo tudi to preživeli ... samo smili se mi moja draga država naša Slovenija !!!
Eva Longoria
# 04.10.2012 ob 21:01
1. ukrep: Janša odleti daleč stran in se nikoli več ne vrne!
Ramus
# 04.10.2012 ob 20:03
"Janša: Za izhod iz krize mora Slovenija izpeljati pet ukrepov"

1. Ukrep,... takoj je treba odstopi to to vlado, ki ni demokratično izvoljena.
2. Ukrep,... prepovedati vse obstoječe stranke in članom prepovedati udejstvovanje v nadaljnem političnem življenju v Republiki Sloveniji. Treba je izvesti volitve izmed ljudstva in tako oblast vrniti ljudstvu
3. Ukrep,... aretirati vse tajkune, škofe, bankirje in politike, ki so omogočili rop stoletja in ga še danes izvajajo. Potrebno jih je privesti pred sodišče in jim sodit za izdajo Republike Slovenije. Potrebno jim je zapleniti vso imetje in poiskati odtujeni denar v davčnih oazah in drugih skritih računih.
4. Ukrep,... Slovenijo preusmeriti v kmetijstvo, gozdarstvo, lesarstvo, turizem in vodne vire.
5. Ukrep,... V ustavo je potrebno zapisati zlato pravilo: Cerkev in država sta ločeni!
kawboy
# 04.10.2012 ob 19:51
Mi smo na titaniku, ne na padajočem letalu.
kawboy
# 04.10.2012 ob 19:49
Janša preden stopi v trgovino ne pogleda ali ima dovolj denarja v denarnici ali ne, saj živi na naš račun in še pri koritu je. Zato mu to ni potrebno. Mi pa to mastno plačujemo in še jim je premalo.
Triptico
# 04.10.2012 ob 18:44
»Danes si lahko bolj kot kadarkoli prej zastavimo velike cilje za prihodnost. Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja. Na poti k temu cilju bomo posegli po najboljšem, kar je v našem narodnem značaju. Tudi, če se je v preteklosti ponekod skrilo še tako globoko. Ustvarjalnost. Delavnost. Podjetnost. Predanost. Pravičnost. Odprtost. Strpnost. Poštenje. Solidarnost. Stare slovenske vrednote. Nova slovenska samozavest. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši. Lahko ustvarimo najboljše okolje za izpolnjeno življenje. Najboljše okolje za varno in zdravo odraščanje naših otrok. Najboljše mesto za srečo.«

Hvala ti Ljubljeni Vodja, kar zjokal bi se zraven ...
K_ris
# 04.10.2012 ob 22:53
Po besedah Janše ima Slovenija možnosti, da sama pride iz krize, a je za to potrebnih pet ukrepov - ureditev javnih financ in znižanje proračunskega primanjkljaja, stabilizacija bančnega sistema, resen pristop k prestrukturiranju državnega dela slovenskega gospodarstva, do konca leta pa je treba sprejeti tudi reformi trga dela in pokojninskega sistema.

Kul. Spet nič govora o tem, kako bi spodbudili slovensko gospodarstvo. Očitno to pri nas sploh ni problem.
m-a-r-k-o
# 04.10.2012 ob 20:29
Evo našo drakulo v lj:
http://www.brezkosti.si/wp-content/uploads/2012/09/vladarji_evrope-300x285.jpg

je**m jim ma**r k**** politične!

Že ves čas metanje peska v oči!!
Kdo bo temu naredil konec?! LJUDJE ZBUDIMO SE!

Slaba banka- oprati druge banke dolgov, nadaljevati s korupcijo, slabo banko naj pa rešujejo ljudje, ki ne vejo kaj se dogaja in si jih tako še bolj podrediti

Mario Draghi- naj verjamem, da ste bili po naključju ravno včeraj v Ljubljani zaradi kosila?

Kako naj jaz rešujem krizo, če ima 1% bogatih v lasti več kot 70% svetovnega premoženja?
haha so pa komedijanti, to jim pa priznam, ampak vsak dan berem izrazito veliko negativnih novic na vseh forumih in vse teži k smeri kot jo napovedujejo teoretiki zarot!

Levi, desni, beli, rdeči, oranžni, zeleni vsi so ISTI!! Da prideš na vodilna mesta v državah moraš biti podrejen, zvest gospodarjem=bankam. Ampak morm rečt, da znajo razdvajati folk, mene pač ne morejo že dolgo ne!

Ni dolgo čas, ko se bodo začeli močno skrivati in se ne ponavljati na javnih mestih. Treba bo narediti velik upor, revolucijo. Vem, pišem samo z računalnika, pa tudi to je nekaj, začeti mora pa samo nekaj ljudi, ki bo vzpodbudilo ostal milijon ali kok ljudi, ki še nimajo spranih možganov.

Pravi danes ena gospa v poročilih: Ja kar nej dvignejo ddv in ostale stvari, da bo krize enkrat že konec! :S :S: S
1970b
# 04.10.2012 ob 19:30
Pet ukrepov

1. Odstop Janše
2. Odstop Turka
3. Odstop Viranta
4. Odstop župana Ljubljane Jankovića

5. JAZ dosmrtno prevzamem vse zgoraj naštete funkcije

in

potem bo raj na zemlji (pa jade).
Molotow
# 04.10.2012 ob 18:52
Želel sem nekaj reč, samo ni vredno besed. Sploh pa ta cenzura.
severna zvezda
# 04.10.2012 ob 18:33
Sev. korejska zvezda

Le jankoviĆ ima pravi naravni nasmeh, a nje.................določene smejalne mišice so na tem človeku že zdavnaj zakrnele...............


.......beeeda, ZEEEH, .... vidim, da imaš enak besedni zaklad kot Majer, pa še ''mehki Ć si izpostavil'' .... VAU, frajer, ej! Jodlari-jodlara ..... Boli mene za Zokija, moj nick je pa = Severnica. Zdaj pa nazaj v šolo, zagrenjenček ....
Ramus
# 04.10.2012 ob 22:28
"Država in verske skupnosti so ločene"

He,he,he,... NLB, ki je državna banka, odobri cerkvi kreditov iz katerih nastane za 800 mio evrov dolga, letno se iz proračuna plačuje za verske skupnosti, vojaški kurati, vpletanje cerkve v politične stranke,... itd. Kako lepo, da imamo to v ustavi, težava je, da tega nihče ne upošteva.

Torej naj to postane "zlato pravilo"! :)

In danes cerkev in država nista več ločeni, ter čedalje slabše kaže.
PeroXpress
# 04.10.2012 ob 21:17
Mario Draghi - ekonomski hitmen.
trocki
# 04.10.2012 ob 21:09
A jih ni bilo 110?
Mr.D
# 04.10.2012 ob 19:05
Shipac
papiga
# 04.10.2012 ob 21:55
Janša, najprej te bomo nagnali. To ni ničemur podobno. In s tabo Viranta in Erjavca. Za vedno.
Ne misli, da ne!
kawboy
# 04.10.2012 ob 19:42
Morajo tudi odgovorni odgovarjati pred sodišči, sicer bomo ljudje sami ustanovili ljudska sodišča in sodili vsem, ter vzeli pravice in zakonodajo v svoje roke, da bo pri nas red, nadzor in kontrola, takšne ljudi, ki so pa povzročili škodo pa odškodninsko in kazensko preganjati. Brez izjeme.
Hephaestus
# 04.10.2012 ob 19:36
Veseli me, da si je g. Draghi prišel turistično ogledati bananistan.
Zanima me, kakšna navodila je dal svojemu podrejenemu Marku Kranjcu.
Ali mu je morda samo rekel, da je prišel čas za pokoj.
heureka
# 04.10.2012 ob 18:53
Lahko samo špekuliramo, tega pa ne želim
"Vseh teh pet ukrepov Slovenijo zagotovo pripelje v varne vode, kjer bo naprej možno pluti z lastnimi jadri in brez strahu, da se bo kriza v Sloveniji nadaljevala

Najprej mora mehanizem, ki je bil v sredo potrjen v DZ, začeti delovati in ko bomo očistili bilance, bomo videli, kakšno je dejansko stanje,"
Torej,ce sem ga prav razumel,on noce noce spekulirati, ve pa da bodo ti ukrepi pripeljali Slovenijo z krize, istocasno,pa priznava da nima pojma o temu kaksno je pravzaprav stanje finac.
Vprasanje,ki se mi nudi je, kako mora on vedeti vnaprej rezultat nekih ukrepov ,ce pa ne ve, kaksen je izziv, ki te ukrepe cakajo ?i Jaz osebno najprej lepo pobrskam v zepu,ce je tam denarnica,potem pogledam koliko denarja je v njej preden stopim v trgovino. Jansa pa ,kjub temu, da se ne nagiba k spekulaciji in ne ve kaksno stanje bodo finace pokazale po ciscenju,ze obljublja barcici Slovenija mirne vode.
gesan
# 05.10.2012 ob 05:55
Gospod poet, ti ne razumeš nič. Amen.

Ni problem v poetih ampak v pohlepu.
Eni imajo preveč radi denar drugi pa oblast in le redki so taki, ki niso podrejeni temu pohlepu.
lao wai
# 05.10.2012 ob 03:36
šesti ukrep, če ne kar prvi, bi pa bil zamenjat tole diletantsko vlado . . .
Gepard007
# 04.10.2012 ob 21:16
Oziroma povedano po domače: Če si date 5 zank okol vratu vas bomo meli radi...
gesan
# 05.10.2012 ob 08:58
Kdaj boste pa bolševikom vzeli nakradeno?

@povžek, eto ti ga na...
Zakaj pa samo "bolševikom"?

PA kdo so sploh ti "bolševiki", ki jih omenjaš?
Kosana
# 05.10.2012 ob 08:25
1. Odstop te vlade
2. Izgon Majerja, Lude Mile in PreViranta iz države
3. Prenehanje financiranja RKC in re-nacionalizacija podarjenega premoženja
4. Izstop iz EU in NATA (Švica ni članica)
5. Uvedba lastne valute
gesan
# 05.10.2012 ob 06:05
Vsaka čast Janši in njegovi ekipi, da dela kar je prav in ne gleda na priljubljenost.

@ domobran, ti lahko komot potisneš svojo glavo nekam v pesek in ta planet lahko samo profitira s takim dejanjem sploh, če bodo v bližini kakšne pridne delavne mravljice, ki bodo poskrbele za to, da ti malo pospravijo po glavi...

Naj te spomnim, ker tebi očitno spomin ne deluje prav dobro, da je taisti človek lani nekaj govoračil o higieni vladanja, če ti podpora po anketah tako drastično pada.
Da sje lani še sam tako kot večina njegovih podpornikov govoračil ogromno o tem takoimenovanem hlapčevstvu...

Zdaj dokazuje, da je pravzaprav največji hlapec prav on. Le da za takšne kot si ti, ki ne dojemajo resnice isto dejanje je enkrat pač ni hlapčevstvo.
Vse je odvisno od tega na kateri strani si in bleješ u tri krasne. Saj boste enkrat rišli na soočenjue z resnico. Slej ko prej. Takšni ste nahebali!
gesan
# 05.10.2012 ob 05:53
Janša: Za izhod iz krize mora Slovenija izpeljati pet ukrepov

Res je, Slovenija mora izvest kar nekaj ukrepov in sprememb, da se rešisama sebe kot sovražnika št.1.
Problem je le v tem, da če ta človek, ki je to izjavil sedaj ne bi bil na tem položaju in bi bil v opoziciji, bi z vsemi kremplji in razpoložljivimi sredstvi nastopaško nasprotoval taistim ukrepom kot je to počel tudi lanskega leta.
stefana
# 04.10.2012 ob 22:23
kako se nam ivan smeji in si misli...kako vas bom slekel niti za kruh ne boste imeli!!!!
papiga
# 04.10.2012 ob 21:58
razmetan, se strinjam. In povečanje DDv z 8,5 na 21 %? Upam, da bomo nehali samo gledati tega nacifašista na delu. Ker to je norčevanje iz ljudi. Niti sekunde nič o gospodarstvu, nič o pridobivanju, samo jemati. In potem se še Šušteršič norčuje iz ljudi "s pošiljanjem šopkov rož", kot da je to nekaj vsakdanjega za večino slovencev. Sv nja.
sure_fantek
# 04.10.2012 ob 21:16
5+100?

Gre nam bolje.
Bambola
# 05.10.2012 ob 08:10
Pet nujnih ukrepov za izhod Slovenije iz krize:

1. samoovadba in avtoaretacija vlade; to bo prvi takšen dogodek v zgodovini, premier bo za to dejanje deležen izjemne medijske pozornosti, prejemal bo nagrade v svetovnem merilu
2. aretacija, sojenje in zaplemba premoženja vsem koruptivnim politikom, pravnikom, menedžerjem, bankirjem, birokratom, nadzornikom in članom uprav ter drugim lopovskim posameznikom od 1992. leta dalje; takojšen odvzem podarjenega in sredstev RKC
3. ponovna vzpostavitev slovenskega gospodarstva, samooskrbnega kmetijstva, socialne države, zaposlovanje državljanov za pošteno plačilo
4. izstop iz velikih svetovnih uglednih klubov kot je Nato, Oecd, neodvisnost od Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke ...
5. skupno lastništvo in odgovornost državljanov, ljudje na funkcijah jamčijo za svoje delo s svojo svobodo in premoženjem
FAIRPLAYER
# 05.10.2012 ob 00:54
Kako lahko bančne dolgove privatnih podjetij ali posameznikov, vlada prenese na vse ostale državljane, ne da bi se državljani s tem kakorkoli strinjali, in celo v našem imenu ustanovijo slabo banko, ne da bi se za tako pomembno odločitev sklical referendum. Tisti, ki so ropali državno banko, bodo sedaj pred zakoni čisti, mi ostali državljani pa smo prisiljeni bankam vračati izropan denar. Ta vlada brije norce iz naroda in državo poklanja roparjem družbene lastnine in bančnega denarja.
Kazalo