Vlada na podlagi analize načrtuje spremembe zakonodaje. Foto: STA
Vlada na podlagi analize načrtuje spremembe zakonodaje. Foto: STA

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je pred časom pregledalo zakonodajo na področju varnosti cestnega prometa in Javni agenciji za varnost prometa naložilo pripravo primerjalne analize. Zdaj se je z izsledki seznanila tudi vlada, ki že napoveduje spremembe.

Analiza je namreč pokazala, da se prometna varnost na letni ravni sicer izboljšuje, zmanjšalo se je predvsem število prometnih nesreč s smrtnim izidom in telesnimi poškodbami. Se je pa število nesreč s smrtnim izidom povečalo v obdobju od septembra 2012, ko je bila uveljavljena zadnja sprememba prometne zakonodaje.

Najbolj se je povečalo število nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola (za 33 odstotkov), manj pa zaradi prehitre vožnje (za tri odstotke). Se je pa v navedenem obdobju za 24 odstotkov zmanjšalo število nesreč s hudimi poškodbami.

Ministrstvo je zato že pripravilo predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, prav tako pa bodo pripravili predlog novele zakona o voznikih in ministrstvu za pravosodje predlagali spremembe zakona o prekrških v delu, ki ureja postopke v povezavi z odločanjem o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.