V ponedeljek so ustavili tri avtobuse in pri vseh treh ugotovili nepravilnosti. Foto: Policija
V ponedeljek so ustavili tri avtobuse in pri vseh treh ugotovili nepravilnosti. Foto: Policija

Policisti iz Pirana so z osnovnimi šolami že leta dogovorjeni, da jim te napovedo organizirane prevoze šolskih otrok z avtobusi na izlete. 22. maja so tako zjutraj, pred izletom, pri vozniku avtobusa opravili postopek v cestnem prometu in mu odredili preizkus alkoholiziranosti z indikatorjem alkohola, ki je pokazal 0,28 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo, mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu izdali plačilni nalog, so pojasnili na PU-ju Koper.

Več prijav, da vozniki telefonirajo in da avtobusi niso ustrezni
Ker so obenem na inšpektorat v zadnjem času dobili kar nekaj prijav, da naj bi vozniki mestnih in primestnih avtobusov na Obali med vožnjo telefonirali, pojavili pa so se tudi sumi tehničnih neustreznosti vozil, so v ponedeljek izvedli obsežno akcijo pregleda avtobusov in voznikov.

Ustavili so tri voznike avtobusov, ki so vozili na rednih avtobusnih progah, in pri vseh treh ugotovili prekrške, zato so jim odredili izredni tehnični pregled in ugotovili, da so bili avtobusi naknadno predelani (vsi so bili podaljšani, dolžina se ni ujemala s potrdilom o skladnosti in podatki, zapisanimi v prometnem dovoljenju). Poleg tega je tehnični pregled pokazal napake na izpušnem sistemu glede izločanja emisij CO2-ja, napake na napravah za zaviranje oz. delovanje zavor (te niso delovale učinkovito), vzmetenje vozil je bilo neustrezno glede na njihovo predelavo. V avtobusih so bili poleg že omenjenih nepravilnosti vgrajeni dodatni sedeži, s čimer se je povečalo število sedežev za prevoz potnikov.

Avtobuse izločili iz prometa
Avtobuse so zato izločili iz prometa in voznikom prepovedali nadaljnjo vožnjo, začasno so jim odvzeli registrske tablice in prometna dovoljenja, voznikom pa so izdali plačilne naloge. Zoper pravno in odgovorno osebo bo uveden hitri postopek pri prekrškovnemu organu, še pravijo na policiji in dodajajo, da je za vsako kršitev določil Zakona o motornih vozilih zagrožena globa - za pravno osebo najmanj 4000 evrov, za odgovorno osebo pa najmanj 400 evrov.

Vsi vozniki avtobusov so sicer imeli potrebna dovoljenja za vožnjo avtobusov, rezultat preizkusa alkoholiziranosti pa je bil pri vseh treh negativen.