Programski svet RTV Slovenija. Fotografija je nastala na eni izmed prejšnjih sej. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Programski svet RTV Slovenija. Fotografija je nastala na eni izmed prejšnjih sej. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) Marku Filliju in direktorici televizije Ljerki Bizilj je zato programski svet naložil, naj na prihodnji seji poročata, ali je bila četrtkova Tarča na temo splava v skladu s programskimi standardi in stanovskim kodeksom. Svetniki pričakujejo tudi podatke o gledanosti oddaje.

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev Lado Ambrožič je programski svet seznanil, da se je po predvajanju Tarče na vodstvo RTV SLO in varuha usula toča ogorčenih odzivov. Po njegovih besedah so odzivi imeli enotno in nedvoumno poanto, da je bila oddaja v vseh pogledih velik uredniški spodrsljaj.

Argumentirana sporočila javnosti Televiziji Slovenija očitajo nedopustno problematiziranje ustavno zajamčene pravice do splava, je dejal Ambrožič. Dodal je, da je javnost oddaji zamerila tudi nestrokovno sestavo sodelujočih, "med katerimi je s težkimi izjavami prednjačila komentatorka resničnostnih šovov na komercialnih televizijah Angelca Likovič".

Tudi Filli se je strinjal z oceno, da je bila zadnja Tarča spodrsljaj Informativnega programa - ne zaradi izbire teme, ampak zaradi načina, kako je bila zastavljena. Likovičeva je po njegovih besedah prek mikrofonov RTVS že izražala stališča, ki so bila nestrpna in so mejila na sovražni govor, zato ne bi smela dobiti še ene priložnosti.

Biziljeva je številne kritične odzive javnosti na Tarčo komentirala z besedami, da gre v Informativnem programu predvsem za pomanjkanje strokovne avtoritete, profesionalnega načina dela in komunikacije. Po njenih besedah so se o tem že pogovorili in se še bodo morali temeljito pogovoriti.

Tudi razprave svetnikov so bile z redkimi izjemami kritične do ustvarjalcev Tarče. Domen Savič je uredniški pristop označil za sramoto. Brankica Petković je dejala, da pri Tarči, ki se loteva družbeno občutljivih tem, pogreša "stabilno vsebinsko strukturo". Ciril Baškovič je izrazil prepričanje, da je bila izbira teme pravilna, pristop k njej pa napačen, nezrel.

Odgovorna urednica Informativnega programa televizije Jadranka Rebernik je izrazila mnenje, da četrtkovi Tarči kljub nekaterim napakam ni mogoče očitati kršitev programskih standardov in stanovskega kodeksa. Izbira teme se ji ne zdi problematična, saj po njenih besedah skorajda ni teme, ki se je javna televizija ne bi smela lotiti.

V razpravi se je večkrat pojavilo vprašanje, ali programski svet lahko razpravlja o konkretnih oddajah, ne da bi kršil novinarsko in uredniško avtonomijo. Predsednik sveta Miran Zupanič je izrazil prepričanje, da ne zakon ne statut ne prepovedujeta takšne razprave.

Nižanje stroškov
Na prejšnji seji 19. septembra je bil kritičnih pripomb svetnikov deležen dopis Biziljeve, s katerim je zaradi manjših prihodkov iz oglaševanja od podrejenih sodelavcev zahtevala linearno znižanje stroškov za najmanj deset odstotkov. Znižanje naj bi dosegli tudi tako, da bi zmanjšali programske in produkcijske termine za posamezne projekte, ter da bi prerazporedili produkcijo in postprodukcijo nekaterih projektov v kasnejše mesece.

Programski svet je zato Filliju naložil, naj preuči, kakšen je bil programski učinek dopisa Biziljeve, in ali je zaradi njega prišlo do kršitev programsko poslovnega načrta RTV SLO za leto 2016. Filli je v današnjem poročilu poudaril, da dopisu oz. Biziljevi ni mogoče očitati nedovoljenega programskega posega. Pripomnil pa je, da se dopise ne bi smel omejiti na kratek ukaz k linearnemu varčevanju, ampak bi moral vsebovati natančnejšo razlago ukrepov.

Prejšnji mesec je programski svet tudi imenoval devetčlansko komisijo svetnikov za pripravo razpisne dokumentacijo za izbor generalnega direktorja in ji naložil, naj do 9. novembra pripravi predlog besedila razpisa. Zupanič je pojasnil, da je komisija naletela na zakonske nedorečenosti, ki omogočajo različne, tudi poljubne razlage. Temu se bo po njegovih besedah mogoče izogniti s skrbno in natančno pripravo vsebine razpisa.

Pozitivno mnenje načrtu
Programski svet je sicer na današnji seji izglasoval pozitivno mnenje k predlogu strateško operativnega načrta RTV SLO za obdobje 2017-2021. Seznanil se je tudi z osnutkom programsko poslovnega načrta za prihodnje leto, do katerega pa ni bil prizanesljiv. V razpravi je izstopala ocena, da je osnutek nesistematičen in zato nepregleden. Svetnike je zmotil tudi nenatančen razrez stroškov za posamezne oddaje.

Filli je v bran pripravljenemu gradivu svetnike opozoril, da gre zgolj za osnutek programsko poslovnega načrta in ne za končen, dodelan dokument. Vodstvo RTV SLO bo na podlagi pripomb svetnikov pripravilo dopolnjen osnutek načrta, programski svet pa ga bo obravnaval na izredni seji 11. novembra.