Sedem mest v programskem svetu ostaja prostih, razpis bo treba ponoviti. Foto: MMC RTV SLO
Sedem mest v programskem svetu ostaja prostih, razpis bo treba ponoviti. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci niso podprli osmih predlogov, ki so jih dobili od mandatno-volilne komisije DZ-ja. Ta je izmed 49 prejetih predlogov DZ-ju v imenovanje predlagala slednja imena: Andreja Aplenca, Alojzija Bogataja, Igorja Bordona, Jerneja Letnarja Černiča, Leona Oblaka, Aleksa Štakula, Boštjana M. Turka in Branka Žnidariča. Ti naj bi zamenjali nekdanje člane programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, ki jim je potekel mandat.
Ostali pa so pred vrati RTV-ja, saj jim je na tajnem glasovanju do 46 potrebnih glasov zmanjkal en glas. V razpravi pred odločanjem so sicer v opozicijskih strankah, SD-ju in PS-ju, zatrjevali, da gre za politično imenovanje.
Za teh osem praznih mest bo morala mandatno-volilna komisija DZ-ja ponoviti javni poziv in na njegovi podlagi ponovno predlagati kandidate.
Le eno uspešno imenovanje
Imenovan je bil le Vinko Levstek, ki je zamenjal Matevža Casermana. Ta je programski svet zapustil, ker zaseda mesto predsednika občinskega odbora SDS Vrhnika in kot član organa politične stranke ne more biti hkrati član sveta.
A tudi pri Levstku se je v DZ-ju zapletlo. V SD-ju in PS-ju so opozorili, da je Levstik član izvršilnega odbora SDS-a v Vrhniki. Koalicijski poslanci so očitke zavrnili, SDS s pojasnilom, da član organa stranke na lokalni ravni ni funkcionar. Po izvolitvi je opozicija ocenila, da bodo vse nadaljnje odločitve programskega sveta zato nezakonite.

Brez podpore tudi pri varstvu konkurence
DZ ni potrdil kandidatov za člane komisije za varstvo konkurence agencije za varstvo konkurence Dajane Muženič Abramović, Helene Belina Djalil in Boštjana Kavška. Tudi to glasovanje je bilo tajno. Vlada je sklep o ustanovitvi te agencije sprejela 28. julija lani. Gre za preoblikovanje urada za varstvo konkurence, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo v samostojno agencijo, kar predvideva novela zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki je začela veljati aprila lani.

V popolni postavi le invalidske organizacije
Poslanci so na današnji seji potrdili tudi 20 kandidatov, ki jih je mandatno-volilna komisija med prejetimi prijavami izbrala za člane sveta fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Novi člani sveta so Ilija Antolovič, Mira Bilbija, Violeta Bilek, Srečko Brumen, Mateja De Reya, Nataša Dernovšček Hafner, Ljubo Hansel, Ivo Jakovljevič, Matjaž Juhart, Mirjam Kanalec, Gregor Kobal, Drago Koprčina, Drago Kupnik, Vladimir Pegan, Alojz Rudolf, Uroš Sajko, Drago Šajn, Peter Tomažič, Roman Velikonja in Ljiljana Vučenovič.

Članu statističnega sveta Matjažu Košaku je lani oktobra potekel mandat, Jernej Dirnberk pa je s tega mesta odstopil, zato je moral DZ imenovati dva nova člana. Le poslanska skupina SLS je posredovala ime kandidata, predlagala je Franca Rozmana, ki ga je najprej potrdila mandatno-volilna komisija, danes pa tudi državni zbor.