"Spremembe v organiziranosti in delovanju MMC-ja niso namenjene temu, da bi spletni portal postal slabši oz. manj obiskan. Prav nasprotno - s temi spremembami želimo dolgoročno doseči, da bo njegova kvaliteta še višja, klikanost pa še večja," zagotavljajo v vodstvu javnega zavoda. Foto: MMC RTV SLO
MMC
S spremembami v delovanju Multimedijskega centra RTV Slovenija vodstvo RTV Slovenija "ne želi narediti nič drugega kot to, da skladno s finančnimi, kadrovskimi in tehničnimi zmožnostmi omogoči tudi v prihodnjih 5 oz. 10 letih uspešen razvoj RTV Slovenija, ki vključuje tudi spletne vsebine in omogočanje dostopa do le-teh prek novih medijev." Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na očitke Združenja novinarjev in publicistov, ki je zapisalo, da naj bi bil razlog za spremembo statuta "namenjen političnemu obračunu s sedanjim odgovornim urednikom Urošem Urbanijo". Trditve ZNP-ja o "na videz strokovno utemeljenih spremembah" in "politično motivirani ukinitvi uredništva MMC in odgovornega urednika" zavračajo, saj je oblikovanje strategije RTV Slovenija potekalo v dialogu z zunanjimi in notranjimi sogovorniki, strategija pa je bila usklajena, dopolnjena in nadgrajena do konca poletja 2011.

MMC bo še naprej ustvarjal lastne vsebine
RTV Slovenija želi po besedah vodstva ponuditi ustvarjene vsebine na vseh platformah in ustvarjati sinergije med vsemi mediji znotraj RTV Slovenija. "To konkretno pomeni reorganizacijo uredniško-producentske enote Multimedijski center RTV Slovenija v uredništvo za nove medije, ki bo še naprej ustvarjalo lastne vsebine, vendar z veliko večjim poudarkom na usklajenosti in povezovanju z radijskimi in televizijskimi uredništvi in vsebinami ter njihovi pripravi in prilagajanju za različne medijske platforme."

Spletne vsebine nacionalnega medija bodo tako po zgledu evropskih nacionalnih medijskih hiš veliko bolj povezane z radijskimi in televizijskimi in bodo odraz celotne RTV Slovenija.

Spremembe je z enim glasom proti potrdil NS
Ker so očitki leteli tudi na nepolno sestavo programskega sveta zavoda, ki je dal privoljenje k spremembam, vodstvo pojasnjuje, da programski svet polnomočno deluje, ko sta izvoljeni oz. imenovani dve tretjini članov, in ta zakonski pogoj je že ves čas izpolnjen. "Vodstvo RTV Slovenija ne bo prevzelo odgovornosti, da državni zbor ni pravočasno objavil razpisa za osem novih članov Programskega sveta RTV Slovenija, ki jim je konec leta 2011 potekel štiriletni mandat," dodajajo.

Sicer pa je spremembe Statuta RTV Slovenija sprejel nadzorni svet. 'Za' je glasovalo 10 izmed 11 članov sveta. Veljati bodo začele, ko bodo objavljene v Uradnem listu.

"Postaviti moramo temelje za dobro delo"
Član nadzornega sveta Miha Klun, ki se s spremembami ni strinjal, je na vodstvo naslovil odprto pismo, v katerem je zapisal, da se lotevajo reorganizacije tistega stebra, ki ima najmanj problemov. Vodstvo zdaj odgovarja, da je njihova dolžnost poskrbeti, da "javni zavod kot medijski servis posebnega nacionalnega pomena ne sme delovati dobro samo danes, ampak mu moramo postaviti temelje, da bo dobro oz. še bolje deloval tudi v prihodnje".

Ti temelji so bili po njihovih besedah še trdneje postavljeni s Strategijo razvoja RTV Slovenija 2011–2015, ki jo je obravnaval programski svet in nato sprejel Nadzorni svet RTV Slovenija, katerega del je tudi Klun.