Del pravoslavnih kristjanov je božič že praznoval. V torek so imeli v pravoslavni cerkvi v Ljubljani badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Foto: BoBo
Del pravoslavnih kristjanov je božič že praznoval. V torek so imeli v pravoslavni cerkvi v Ljubljani badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Foto: BoBo
Danes božič praznujejo pravoslavni kristjani, ki se ravnajo po julijanskem koledarju. Foto: BoBo

Božič praznujejo tisti pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, torej verniki v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve, ki se ravnajo po gregorijanskem koledarju, pa so božič že praznovale.

V torek so imeli v Pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na omenjeni dan je v pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekalo bogoslužje, po katerem so vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je po verovanju kristjanov pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki so badnjake odnesli domov, ob polnoči pa so se znova zbrali v cerkvi, kjer je bila praznična maša. Dopoldne se bodo verniki pri maši zbrali še enkrat.

Paroh Mandić: Bistvo božiča ponovno rojstvo
Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Dejana Mandića je zanje bistvo božiča ponovno rojstvo. "Tako kot se je Jezus rodil za vse nas, se tudi mi z božičem ponovno rodimo in upamo na boljše čase in večjo enotnost med ljudmi," je dejal.

Verniki naj bi v božičnem času drugim tudi odpustili, kar jim imajo odpustiti, z molitvami pa pridobili novo duhovnost. Pridobili naj bi tudi zaupanje in vero, "da gremo lahko čez vse težke stvari".

Patriarh Kiril pozval k miru v Ukrajini
V Rusiji je bila vrhunec božičnega dogajanja polnočnica v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika. Vodil jo je ruski patriarh Kiril, ki je v tokratni božični poslanici posebej pozval k miru v Ukrajini.