Na velikonočni ponedeljek se po številnih krajih odvijajo igre s pirhi. Foto: BoBo
Na velikonočni ponedeljek se po številnih krajih odvijajo igre s pirhi. Foto: BoBo

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs, vasico oddaljeno kakšnih 60 stadijev (okoli 11 kilometrov) od Jeruzalema, prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo.

Sorodna novica Velika noč: Škofje poudarili pomen vere in upanja v boju proti zlu in krivici

Po ljudskem običaju je velikonočni ponedeljek namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete. Obiskom in aktivnostim na prostem naj bi bilo danes naklonjeno tudi vreme, saj se po napovedih vremenoslovcev obeta dokaj suh in topel dan.

Velikonočni ponedeljek predstavlja zaključek velikonočnega tridnevja. Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, po več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo.

Papež Frančišek je opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem zaključil letošnje praznovanje velike noči.

Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Na veliki ponedeljek obiskovanja bližnjih
V Mirni Peči velikonočno srečanje motoristov