Veniger opozarja pred
Veniger opozarja pred "kolapsom sistema", če se policiji ne bo zagotovilo več sredstev. Foto: BoBo
Na področju prometa se varnost počasi, a vztrajno izboljšuje, je poudaril Veniger. Foto: BoBo
Policiji zmanjkuje denarja

Lani so policisti obravnavali največ kaznivih dejanj do zdaj, pri tem pa dvignili njihovo preiskanost, je dejal Veniger. Tako so preiskali 47,2 odstotka vseh kaznivih dejanj, pri čemer je generalni direktor zadovoljen zlasti s preiskanostjo najtežjih kaznivih dejanj, kot so umori in uboji, ki so preiskani skoraj 100-odstotno, ter posilstev.

Pozornost posvetili gospodarskemu kriminalu
Policija je posebno pozornost posvetila pregonu gospodarskega kriminala in korupcije, je izpostavil Veniger. Tako je delež gospodarske kriminalitete lani znašal 17,4 odstotka vseh kaznivih dejanj, kar je največ v zadnjih petih letih, lani pa so začeli tudi popolnjevanje enot za pregon gospodarskega kriminala in za to področje zaposlili 51 novih ljudi.

Na področju prometa se varnost počasi, a vztrajno izboljšuje, je poudaril Veniger, kljub temu pa je Slovenija po številu mrtvih še vedno slabša od evropskega povprečja. Zmanjšuje se tudi število kršitev predpisov o javnem redu.

V prihodnje bo policija bolj preprečevala
Policija bo po besedah Venigerja svoje dejavnosti v prihodnje ciljno usmerila v preprečevanje ropov in drznih tatvin na avtocestnem križu, preprečevanje tatvin vozil, ki se povečujejo, preprečevanju trgovine z mamili in preprečevanju nasilja na športnih prireditvah.

Slovenija je še vedno ena najvarnejših držav tudi po zaslugi policije, meni Veniger. Policija pa deluje v zelo zaostrenih finančnih razmerah in bo za svoje delovanje letos nujno potrebovala dodatnih 10 milijonov evrov, sicer se lahko "zgodi kolaps sistema", je dejal njen generalni direktor. Trenutno imajo denarja do septembra, pogovori o dodatnih sredstvih s pristojnimi organi pa potekajo, je še povedal.

Policiji zmanjkuje denarja