Sedem mesecev je danes stara ministrska ekipa Alenke Bratušek, prve ženske na čelu slovenske vlade. Foto: BoBo
Sedem mesecev je danes stara ministrska ekipa Alenke Bratušek, prve ženske na čelu slovenske vlade. Foto: BoBo

Jutri prihaja vodja skupine držav z evrom Jeroen Dijsselbloem, prejšnji teden so se pri nas mudili predstavniki Mednarodnega denarnega sklada. Naše banke so največja težava, težko čakamo rezultate stresnih testov, ki naj bi pokazali, koliko denarja res potrebujejo za sanacijo.

Sedem mesecev je danes stara ministrska ekipa Alenke Bratušek, prve ženske na čelu slovenske vlade - 20. marca je namreč prisegla ministrica in vseh 13 ministrov. Vodenje so prevzeli v času najhujše krize v samostojni Sloveniji.

Bilanca polovice leta: zadolžitev za štiri milijarde. Pod streho: spremembe ustave, zlato fiskalno pravilo in spremembe referendumske ureditve. Javni uslužbenci imajo po pogajanjih s sindikati od julija nižje plače. Večni kritiki iz gospodarstva ponavljajo, pričakovali so večjo optimizacijo javnega sektorja. Dodatne milijone naj bi prihodnje leto v državno denarnico prinesel nov nepremičninski davek.

Delo vlade hromijo tudi koalicijske razprtije, zadnja je nastala zaradi nepremičninskega davka. Pogost očitek opozicije pa je, da vlada dela le po navodilih Bruslja in da razen novih davkov nima vizije, kako državo potegniti iz krize. V sedmih mesecih je ministrski ekipi močno padla tudi podpora javnosti. Da je njeno delo uspešno, je septembra menila le še tretjina Slovencev in precej je tudi ugibanj, ali bo sploh obstala do konca mandata.

V spodnjem videoposnetku so zbrani oglašanje dopisnika Matjaža Trošta iz Bruslja z najnovejšimi informacijami glede stresnih testov ter prispevka Lidije Pak in Tanje Gobec o gospodarski in politični bilanci vlade Alenke Bratušek. Vabljeni k ogledu!

Vladna bilanca pred obiskom iz Bruslja
Vladna bilanca pred obiskom iz Bruslja