Gregor Virant računa, da bo naslednjo verzijo predloga zakona o izbrisanih koaliciji predstavil v od dveh do treh tednih. Foto: BoBo
Gregor Virant računa, da bo naslednjo verzijo predloga zakona o izbrisanih koaliciji predstavil v od dveh do treh tednih. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant bo v sredo in četrtek glede izbrisanih poročal odboru namestnikov ministrov Sveta Evrope. Sprejel pa ga bo tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.

V izjavi za javnost po današnjem koalicijskem kolegiju pri predsednici vlade Alenki Bratušek je povedal, da bo odboru vse informacije prenesel "take, kot so". Med drugim, da so izbrisani nezadovoljni s ponujeno višino odškodnine, seznanil pa jih bo tudi s predlogom, da se omogoči vlaganje individualnih tožb z odprtjem zastaralnega roka pred slovenskimi sodišči v civilnem postopku.

Virant ostaja skrivnosten
Virant še ne želi povedati, v katero smer bodo šli popravki predloga zakona, ki jih ministrstvo pripravlja po pogovoru z izbrisanimi. Tako še ni jasno, ali se utegne spremeniti tudi višina pavšalnega zneska za mesečno odškodnino, ki v zdajšnjem predlogu znaša 30 evrov, saj izbrisani predlagajo kar devetkrat višji znesek. Spremembe zakona pa nameravajo najprej predstaviti prizadetim oziroma predstavnikom izbrisanih.

Vloga odbora je zgolj politična
Vloga odbora namestnikov ministrov Sveta Evrope je predvsem politična, vendar so njihove usmeritve in mnenja za Slovenijo pomembna, je poudaril Virant. Medtem pa bo pravno presojo osnutka zakona skozi konkretne primere opravilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Virant sicer računa, da bo naslednjo verzijo predloga zakona koaliciji predstavil v od dveh do treh tednih.