Slovenija

Poudarki

  • Vlada želi pogajanja s sindikati končati do 10. maja.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 54 glasov Ocenite to novico!
Minister za notranje zadeve Gregor Virant je poudaril, da bi bil lahko vsak napačen signal na mednarodne trge v tem "občutljivem obdobju" tvegan. Foto: BoBo
VIDEO
Varčevanje v javnem sektorju

Dodaj v

Virant: Linearni ukrepi za znižanje plač v javnem sektorju nujni

Prihodnji teden se začnejo pogajanja s sindikati
5. april 2013 ob 08:01,
zadnji poseg: 5. april 2013 ob 17:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je dejal, da niso potrebni radikalni ukrepi, a bodo določeni linearni ukrepi potrebni v vsakem primeru.

Virant, ki je tudi vodja vladne pogajalske skupine, je predstavil izhodišča za nadaljnje ukrepe. Pri pogajanjih s sindikati bo vladno izhodišče masa za plače, določena v proračunu za letošnje leto. Ta je po Virantovih besedah prinesel znatno znižanje plačne mase, niso pa bili sprejeti ukrepi, ki bi to omogočili. "Če nič ne naredimo, bo ob koncu leta zmanjkalo zelo veliko denarja za plače v državnem proračunu in tudi ostalih treh javnih blagajnah," je pojasnil.

Del vladnih rešitev je zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju, je pojasnil Virant. Ožja državna uprava se je od leta 2005 do danes skrčila za približno deset odstotkov, medtem ko se je v širšem javnem sektorju število zaposlenih od leta 2008 do 2012 povečalo za 6000, je dejal Virant. Ta trend se je obrnil šele junija lani z zakonom za uravnoteženje javnih financ.

Vlada si želi ta trend obdržati predvsem z restriktivno politiko nadomeščanja naravnega odliva, odpuščanju iz poslovnih razlogov pa se želijo izogniti, je dodal minister. Obenem je treba "odsloviti tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov", je povedal.

Konkretne ukrepe želi Virant najprej predstaviti sindikatom. Ti so do izhodišč vlade še precej zadržani. Pogajanja med sindikati in vlado naj bi se začela že v ponedeljek, pri čemer si vlada želi pogajanja končati do 10. maja. Tako bi lahko ukrepi začeli veljati s 1. junijem.

Virant vstopa v pogajanja s sindikati optimistično in verjame, da so se sposobni dogovoriti. Vlada bo fleksibilna, zagotavlja Virant, ki je napovedal, da bodo šli vladni predlogi tudi v smeri, da bi se del mase za fiksne plače namenil za stimulacije zaposlenih. Omogočeno bo tudi, da bo lahko proračunski uporabnik, ki bo privarčeval več od predvidenega, te prihranke uporabil za stimulacije.

Vlada je pripravljena tudi na spremembo zakona o izvrševanju proračuna ter omogočiti, da se proti koncu leta izvedejo določene prerazporeditve denarja znotraj iste plačne mase med posameznimi deli javnega sektorja, je še dejal Virant.

S sindikati javnega sektorja je sicer vlada formalno še vedno v stavkovnem razmerju. Virant se je že minuli teden sestal z vodjema obeh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Dragom Ščernjavičem in Branimirjem Štrukljem ter z Janezom Posedijem kot vodjo koordinacije stavkovnih odborov sindikatov. Kot so se dogovorili, bodo začeli pogovore s transparentnim prikazom stanja, vlada pa si s sindikati najprej želi dogovor glede stavkovnega sporazuma

Število zaposlenih v javnem sektorju kljub krizi naraščalo
Iz včeraj sprejetih pogajalskih izhodišč vlade je sicer razvidno, da namerava vlada znižati maso plač v javnem sektorju za 158 milijonov evrov. Najmanjše znižanje je v zdravstveni blagajni (4,5 odstotka), najvišje pa pri posrednih proračunskih uporabnikih na državni ravni, torej javnih zavodih na področju šolstva, kulture in drugih (7,9 odstotka).

Vlada v izhodiščih izpostavlja podatke statističnega urada, po katerih se je število zaposlenih v javnem sektorju od leta 2006 vselej povečevalo, do maja 2012, ko je začelo zaradi varčevalnih zakonov upadati.

To pa je nesorazmerno z zasebnim sektorjem, kjer je število zaposlenih od leta 2009 padalo. Od začetka krize se je namreč število zaposlenih v sektorju država povečalo za 10 tisoč, medtem ko se je skupno število zaposlenih v Sloveniji zmanjšalo za 60 tisoč. Obenem je do konca leta 2011 naraščal tudi delež BDP, ki ga je država namenila za zaposlene v sektorju država.

Do zdaj privarčevanih 100 milijonov evrov
Po sprejetju Virantove plačne reforme so plače v javnem sektorju dosegla relativno visoko rast, ki je bila ustavljena v letih 2010 in 2011, medtem ko je bila v lanskem letu zaradi varčevalnih ukrepov negativna.

Z zakonom za uravnoteževanje javnih financ je država na letni ravni prihranila več kot 100 milijonov evrov, od tega 60 milijonov pri bruto plačah, 47 milijonov evrov pa pri regresu za letni dopust. Vendar se na podlagi sodb delovnega in socialnega sodišča lahko zgodi, da bo država morala vrniti premalo izplačan regres za lani.

Iz tega naslova bi lahko prišlo do proračunskega izdatka, ki ga po navedbah Viranta proračun ne zmore. Zato se je po njegovem mnenju pomembno iz te zgodbe naučiti, da je nespametno varčevati za vsako ceno.

L. L., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 05.04.2013 ob 08:03
Bo spet linearno, ker je to najlažje? Ali pa se bo vendarle našel nekdo, ki se bo začel ukvarjati z učinkovitostjo JS? Nižanje plač tega največjega problema JS ne odpravlja...
violencia
# 05.04.2013 ob 08:14
Saj ne znajo drugega kot linearno znižat plače. Pa bomo spet vsi plačevali zato, da so oni lahko zaposlovali svoje kadre, ki zvišujejo povprečje plač v JS.
majster11
# 05.04.2013 ob 08:12
Ja gospod minister, policist bo za 600 eur lovil barabe, paznik jih bo pa za 600eur pazil v zaporu.
Zelo pametno.
MIRNČAN
# 05.04.2013 ob 08:02
Virant najbrž mal sanjal. Dokler bodo glavni razni Štruklji bo to težko dosegljivo.
Peacemaker
# 05.04.2013 ob 08:12
@Mirnčan... gre, gre...

tudi v JS imaš učinkovite ljudi... ampak za razliko od privat sektorja je v JS precej težje biti nagrajen... čeprav si učinkovit...
komponist SV
# 05.04.2013 ob 08:04
Zmanjšati število občin, preprečiti vsevprek podeljevanje "odločb" otrokom, ki jih ne potrebujejo, ki so zlata jama za (pre)številne defektologe in specialne pedagoge, pa se bo veliko prišparalo.
kuruc
# 05.04.2013 ob 08:18
A kdo ve kje je sedaj Štrukelj
galoper
# 05.04.2013 ob 08:18
Podobno je načrtu prejšnje vlade, ki so jo ovirali sedanji predlagatelji.
K_ris
# 05.04.2013 ob 08:14
@Majster11

To bo letos. Prihodnje leto pa za 550.
K_ris
# 05.04.2013 ob 08:11
@bbs

Iztok Mlakar: Politik Gvido

Od zmerem rad si lepetal, an zmerem rad si blodu,
an prou use si vedu, an prou neč nisi znal,
dve levi roki mel si, delal pej si samo škodu,
ni čudno Gvido, da glih u politiko si šou.

Veš jest se ne spoznam kej preveč na demokraciju,
kako bi lohkor vedu, kera toja stranka je,
kej češ od zmeram poznu samo enu sem partiju,
an to je tista sej veš, partija od briškule.

Kapiral sem, da ste konzervativno liberalni,
zadržano radikalni, levo desne bolj smeri.

Malčk rdeči an malčk beli, se pravi roza univerzalni,
če je prou gosto, znate bit tud lila pikčasti
.
bbs
# 05.04.2013 ob 08:07
ne levo ne desno naprej

brez izdajalcev, se ve.

pri neumnem levičarju ali desničarju vsaj veš s kom imaš opravka, pri virantu pa ne.
Bivši uporabnik
# 05.04.2013 ob 09:17
Jaz točno vem kje bodo šparali. Odpuščli bodo tiste najnižje. Torej t.i. tehnično osebje. Njihovo delo pa oddajali zasebnikom. Ve se kako to izgleda s čistilkami. Poleg sodijo še razni kurirsko ekspeditni posli, razmnoževanje različnih gradiv, dopisov itd. Zna se celo pripetiti, da oddajo gostinske storitve. Ne povsod. Bo pa tega vsaj 70%. Tudi varovanje nekatrih objektov ni izvzeto. Torej bodo službo ponovno obdržale pisarniše "moči", ki namesto gopodov prekladajo papirje, dvigujejo telefone in špičijo svinčnike. Med tem pa se pogovarjajo o osebnih problemih, kam bodo šli na dopust in kater znana slovenka je noseča oz. zakaj ni.
violencia
# 05.04.2013 ob 08:20
@MIRNIČAN - ja, jaz se tudi strinjam, da bi bilo treba vsaj 20% ljudi v JS odpustit. Če si kdaj delal v JS, lahko veš, koliko je takih, ki gledajo v zrak za plače 1500+. Ampak dejstvo je, da takih nikoli niso in nikoli ne bodo odpustili, ker so bili ali politično ali sorodstveno nastavljeni in ker v naši državi veljajo samo veze in poznanstva, takih ne bodo odpuščali. Odpuščali bodo tiste, ki dejansko delajo, tistim, ki ostanejo, pa naprtili dvojno delo.
trocki
# 05.04.2013 ob 08:18
Všeč mi je, kako eni predlagajo, da sledimo poti Estonije.
Ampak ne vedo, da je v Estoniji prišlo do ogromnega izseljevanja visoko izobraženih ljudi. Si predstavljate, da bi v Sloveniji zaposleni na Inštitutu Jožefa Štefana spakirali kufre? Mislite, da bi bila Slovenija boljša zaradi tega?
Ker bodite prepričani, da večini zaposlenih v znanosti, v zdravstvu (razen šolstvu) ni problem poiskati službe v ZDA, recimo.
K_ris
# 05.04.2013 ob 08:12
@MIRNČAN

Torej nobena država nima učinkovitega JS?
prim00z
# 05.04.2013 ob 08:32
deli in vladaj tehnika.
postopek:
1. vzami javnemu sektorju
2. javni sektor se začne bunit
3. bunit se začnejo vsi ostali, češ - vi vsaj imate, mi še tega nimamo
4. odzadaj se sprejemajo dejansko pomembni ukrepi, ki nikogar ne zanimajo - npr. pravida do vode, pravica do referenduma, itd., politiki zraven poberejo provizije
5. nove volitve, nova kost za glodanje

Slovenija je šolski primer kako se uniči državo, zraven mastno obogati, pa še ljudje te imajo radi.
mehanik
# 05.04.2013 ob 08:17
"Iz tega naslova bi lahko prišlo do proračunskega izdatka, ki ga po navedbah Viranta proračun ne zmore. Zato se je po njegovem mnenju pomembno iz te zgodbe naučiti, da je nespametno varčevati za vsako ceno."

Zaradi nepremišljenih odločitev vodilnih ljudi, je bilo že v preteklosti plačanih veliko odškodnin in poravanav, za napačne odločitve pa do zdaj ni odgovarjal še nihče. DRŽAVA JE NAJVEČJI KRŠITELJ.
a.orhidejca
# 05.04.2013 ob 09:17
SLO 2 miliona 200+ občin, 200 županov, 200 podžupanov, 200 skretarjev
NY 10 milionov 1 občina, 1 župan, 1-2 podžupana,.......
CtrlDelete
# 05.04.2013 ob 08:47
V Sloveniji je krepko čez 200 raznih agencij! Zakaj?
SAM
# 05.04.2013 ob 08:19
No, treba je priznati, da Štrukelj ne protestira več, odkar Janša ni več predsednik vlade. Ravno tako ne "nova avantgarda" s Pirjevcem in Štrajnom na čelu (nove sile z novimi idejami iz jugobalkanskih časov), ...
bbs
# 05.04.2013 ob 08:06
podkupovanje javnih uslužbencev

pred volitvami

z višjimi plačami

znano kot Virantova plačna reforma !!!!!

to barabijo bodo še moji vnuki plačevali, ki se bodo rodilil čez 20 let, upam ...

ta človek, g virant, nima moralnih vrednot. Ni človek.
no72
# 05.04.2013 ob 18:04
pa kaj se sedaj "bunite" nova vlada dela odlično, saj je Bratuškova obljubila, da je konec varčevanja, takoj ko je bila izvoljena za premierko....

terorist Janša je odstranjen, Janković je ostal najposobnejši župan, plagiatorstvo premierke se je pometlo pod preprogo- torej črnogledi, kje vidite še kakšen problem?
Tudi protestniki nič več s kockami ne obmetavajo bivše Gorenakove milice.....

torej veselite in radujte se, država je končno izstopila iz teme, kot je ugotovil g. Miheljak!
Modrijan6
# 05.04.2013 ob 09:30
Poznam, kar nekaj javnih uslužbencev, ki žal niso v vrhu s plačami, pač pa so zaposleni v tehničnih poklicih, en dela kot serviser, ena, ki jo poznam je celo kuharica, itd., in od teh ljudi slišim, da so plače zamrznjene že od pomladi leta 2009, se pravi že štiri leta, vmes so se plače celo že znižale, to vsi vemo, v javnem sektorju velika večina ne pozna več nagrajevanja po delu, da ne naštevam.... Da ne bo pomote - javni sektor niso samo profesorji, pa zdravniki, in drugi dobro plačani poklici, so tudi poklici, ki so slabo ovrednoteni od 15 do 20 razreda, pa tajniški poklici, ki to tudi niso prida plačani in najbolj strah znižanj plač je ravno javne uslužbenece, ki zaslužijo med 600 in 800 evri, gre zato, da bo dodatno znižanje plač v javnem sektorju prizadelo vse, najbolj pa tiste, ki slabo zaslužijo.
Mnoge je strah, ali bo letos regres, žal je tako, da je naše življenje močno prepredeno z denarjem, v trgovini pač ni nič zastonj, hrana v Sloveniji je zelo draga, da o o vsakomesečnih položnicah sploh ne govorim. Strah nas je tudi povečanega DVD - eja, da ne naštevam. To naše življenje je res ena sama skrb, ali bomo prežeiveli in prišli skozi mesec, revščine paje iz dneva v dan več, počasi pa tudi že izginja srednji sloj, v Sloveniji bo počasi tako, ali si zelo bogat, ali pa zelo reven...., žal. Le kdaj bo konec te krize, bo večna, kdaj bo zasijal optimizem
in se bomo spet veselili življenja?
K_ris
# 05.04.2013 ob 08:37
@MIRNČAN

In economics, the term economic efficiency refers to the use of resources so as to maximize the production of goods and services.[1] An economic system is said to be more efficient than another (in relative terms) if it can provide more goods and services for society without using more resources. In absolute terms, a situation can be called economically efficient if:

- No one can be made better off without making someone else worse off (commonly referred to as Pareto efficiency).
- No additional output can be obtained without increasing the amount of inputs.
- Production proceeds at the lowest possible per-unit cost.


Učinkovitost je, da z omejenimi vložki dobiš maksimalen rezultat. Vprašati se je torej treba, ali so storitve JS na ustrezni ravni glede na število zaposlenih. Moj odgovor je, da temu ni tako. In da linearno nižanje plač tega ne more popraviti.
JernejG
# 05.04.2013 ob 14:44
Bravo. Prihranit milijone in zapravljat milijarde. Pozitivna računica.
moonylink
# 05.04.2013 ob 10:01
Si predstavljate, da bi v Sloveniji zaposleni na Inštitutu Jožefa Štefana spakirali kufre?

Zaposleni na IJS ŽE pakirajo kufre, ogromno njih. Prijateljica ki bo zaključila doktorat iz fizike že gleda j. korejo in avstralijo, kjer jo bodo sprejeli z odprtimi rokami.

Sedaj se pa vozi na IJS kjer dobi okrog jurčka neto plače, se pravi parkrat manj za svojo genijalnost in trdo delo kot vsak malo bolj "podjeten" slovencelj ki motovili in prinaša okrog stranke in sodelavce, ne plačuje davka in živi na veliki nogi.

Jaz sicer nisem ne genij ne fizik ampak ravno tako pičim ven poleti, z enosmerno in odjavo bivališča v tem brlogu tule.

Kdor ima pol priložnosti in vsaj pol možganov v glavi bo šel nekam, kjer bo njegovo znanje cenjeno.
miki84
# 05.04.2013 ob 09:29
Koliko bi prihranili s prodajo vladnih avtomobilov? Takšne plače in službeni avtomobili, telefoni itd. Tu je veliko prostora za prihranke.

Varjovanje oseb.... če bi delali pošteno tud varovanja nebi potrebovali v takšnih količinah kot seda. Tudi tukaj je veliko rezerve za varčevanje.

Tako da začnite varovat pri sebi pol pri delavcih ki krvavo delajo za 600€
K_ris
# 05.04.2013 ob 09:14
@vojnaslo91

na primer: privatne šole za bogataše

Super ideja. Razslojevanje je prihodnost.
magjack
# 05.04.2013 ob 09:14
to je popolna traparija. Nacin sluzb iz prejsnjega sistema je bil tak, da je pac vsakdo moral imeti sluzbo. Zaradi tega je toliko zaposlenih v javnem sektorju.

Potrebno ga je zmanjsati in ohraniti place na isti ravni. Preprosti ni fer, da se nizajo vsem...
gggg
# 05.04.2013 ob 08:53
Zanimivo. Od včeraj se v zvezi s tem znižanjem Štrukelj ni niti malo oglasil. Če samo pomislim, kakšne je trosil v podobni situaciji pred pol leta...
johann
# 05.04.2013 ob 08:46
Ja gospod minister, policist bo za 600 eur lovil barabe, paznik jih bo pa za 600eur pazil v zaporu.
Zelo pametno.


Važno je le, da imajo gospodje sodniki s svojimi sodnimi zaostanki in neučinkovitostjo 5000+ plače.
vojnaslo91
# 05.04.2013 ob 08:32
K_ris

Kako gre novi vladi zagon gospodarstva? ...., šprarala je že prejšnja vlada, pa je dobila brco v rit.
Hephaestus
# 05.04.2013 ob 18:36
Čim pride troika bodo vse te debate brezpredmetne.

Tako, kot bi morale biti že pred 10 leti.
antipopulist
# 05.04.2013 ob 09:57
Za povečevanje zaposlenih v javnem sektorju so odgovorne politične garniture - s sprejemanjem zgrešene zakonodaje in z zaposlovanjem lastnih kadrov. Ko pa je treba znižati maso za plače, pa izpade, kot da je vsak zaposleni "kriv" samo zato, ker dela pri napačnem delodajalcu, in ni jasno po kakšni logiki bi moral prispevati svoj delež k večnemu igračkanju političnih elit. To je tako, kot da bi prišli k zaposlenemu v normalno deluječem podjetju X, naj se sprijazni z 13% znižanjem plače, ker more biti solidaren s svojim kolegom v slabše stoječi firmi Y. Ker je oboje kao zasebni sektor. Pa kje je tu logika??

Vlada ubira linijo najmanjšega odpora, namesto da bi nižanje mase plač izvedla kot se to počne v zasebnih organizacijah - ugotoviš, katerih služb ne potrebuješ in jih ukineš. Nikakor pa ne kaznuješ tudi tistih, ki delovanje držijo pokonci. Narobe svet.
moonylink
# 05.04.2013 ob 09:55
Od začetka krize se je namreč število zaposlenih v sektorju država povečalo za 10 tisoč, medtem ko se je skupno število zaposlenih v Sloveniji zmanjšalo za 60 tisoč.

Brilijantno. Izjemno. Vse čestitke.
Guliarth
# 05.04.2013 ob 09:08
Začnimo od zgoraj in pri nagradah.
vipmit
# 05.04.2013 ob 08:37
Denar poiščite v davčnih oazah > Ciper!
janez33
# 05.04.2013 ob 08:31
To je samo pobožna želja, na koncu bo itak imel zadnjo besedo glavni sindikalist, bivši kuštravi Kučanov zet.
Gladius
# 05.04.2013 ob 08:18
Od politikov nič koristi.
Javni sektor je treba racionalizirati. Odpustiti nesposobne in tam kjer jih je preveč, ter dati uslužbencem dostojne plače. Tukaj pa se gre samo za kupovanje socialnega miru.
Ljudje se komaj prebijajo iz dneva v dan, namesto da bi normalno živeli.
pirat321
# 05.04.2013 ob 16:42
Ja tukaj res velja pregovor: Vse se vrača vse se plača.
Virant, ki je velik del problemov z javnim sektorjem s plačno reformo 2008 povzročil mora sedaj reševati te iste probleme.
Spadam v javni sektor, sem za 5% znižanje nad 1000EUR, za 10% znižanje nad 1500EUR in 15% znižanje nad 2000 EUR. Pod 1000EUR naj se pusti nedotaknjeno.
Ko je vojan je vojna za vse razen za tiste z najnižjimi prejemki, k inimajo več kaj izgubiti. Tudi kakšna druga podobna varianta bi bila zame sprejemljiva.
kosmatamuca
# 05.04.2013 ob 15:33
seprav nebojo zaplenili nakraden denar ampak bodo nas reveže obral
oxo
# 05.04.2013 ob 14:54
Seveda je v JS vse več zaposlenih. Po vsaki menjavi vlade - svetovalci ministrov, sekretarji in mnogo nesposobnih brezdelnežev obvisi na raznih kvazi funkcijah. Saj nobeden razen ministra skoraj ne odide...

V JS zagotovo ni (pre)več medicinskih tehnikov, sester, kuharjev, cestnih policajev, vzgojiteljic itd. Zagotovo je pa preveč takšnih in drugačnih svetovalcev, sekretarjev in podsekretarjev, direktorjev in pomočnikov direktorjev, katerih neto plače zagotovo ne znašajo 600-800 eur.

V JS - tisti ki dela in se trudi dobi v najboljšem primeru trepljanje po hrbtu, v večini primerov pa še več dela na svoj hrbet, po znanem pregovoru "naloži konju, ki vleče", pogosto pa samo "prst v ***".
Napredovanja takšnega ali drugačnega tako ni ali pa se različne vade sproti zmišljujejo različne ukrepe, ki na vsakem koraku onemogočajo izvedbo spodbujanja dobrih in delovnih.

Tisti, ki ne dela in dejansko lenari - dobi povsem enako plačilo. Nihče mu nič ne vzame, saj JS ne pozna sankcioniranja..

Virant je s svojo kvazi plačno reformo prizadejal mnogim toliko krivic in zadeve tako zapletel, da jih nobena vlada za tem ni odpletla. Na silo izsiljena slaba plačna reforma.
In škodljivec se vrača na kraj škode, da bo še naprej uničeval ... in tudi on, za svoje slabo delo in katastrofalno reformo ni bil sankcioniran. (Zagotovo pa bo na prvih volitvah.)

Strinjam se, da mora JS nositi enakovredno in vzporedno z GS breme krize - a to na primeren način. Velika večina zaposlenih v GS je mnenja, da so plače v JS visoke - pa temu ni tako! Ne vse! Kuharica, medicinska sestra ali policist ne delajo samo 8 ur/dan od pon do petka. Tu so nočne, prazniki, nedelje... za vse to so plačani = nič!

Vlada naj vzame več tistim, ki več imajo in na tak način porazdeli breme. Seveda se to ne bo zgodilo. Gospoda sebi ne bo odrezala sorazmerno večjega kosa kruha, bodo pa narodu razlagali, da je tako najbolj prav in koristno za državo. Tako, kot bodo na položajih ostali svetovalci, sekretarji,.... Saj bo narod plačal...
šnavcer
# 05.04.2013 ob 13:40
Jaz sem tudi javni sektor. Imamo registrirno uro. Plače so bile redne. Dela se v zadnjem desetletju kar precej. Količino dela, ki ga opravimo povečajo vsako leto. Ne zaposlujemo novih oseb. V zadnjem letu si med delovnim časom nisem uspel vzeti tiste ure dnevnega odmora, ki pripada malici in permanentnemu izobraževanju. Grozijo nam z izplačilom 11 od 12 plač. Kaj pa z ljudmi, ki imajo dolgove ali bo obrokov tudi 11?
Govorijo o delnem plačevanju osebnih dohodkov z obveznicami z eno letnim odlogom. Ali bom lahko v Mercatorju plačal z obveznico?
Ne se šalit! Želim si da se tudi javni sektor privatizira. V javnem zdravstvu bo kar naenkrat preveč diplomiranih med. sester in tudi kak doktor znanosti, specialist ali profesor bi bil pogrešljiv. Javna uprava bi se zreducirala za vsaj 20%. Šolstvo: višji normativi res ne bi bili problem.
Guliarth
# 05.04.2013 ob 13:32
Vlada, sprejmem varčevalne ukrepe, ko počistite med seboj in pri vseh ostalih, ko se bodo vsi primeri zaključili, ko se bo nakraden denar pridobil nazaj, plačale kazni po ustavnih zakonih, potem javno poračunajte in ostanek dajte v izračun koliko moremo PO TEM še odlplačati, da bomo na čistem.
Vse ostalo je uradno rezanje zaradi kraje politikov&CO, kar lahko prinese do zelo vroče pomladi, poletja in tudi jeseni.
Sejsemvedu
# 05.04.2013 ob 13:07
A niso rekl, da ne šparat? Da oni znajo gospodarstvo zagnat, pa bo gnar?

A bojo sam isto gonil, kar jih je JJ nauču? Pa so ga takrt šinfal k da je sam hudič. Ljudstvo, a zdej je pa ista neslana košta kr naenkrat gratala prebavljiva? Čudn DNK. Tak rdečkast, se m zdi.

Eno samo PLONKANJE. Učeri preplonkaš magistrsko, nasledn dan pa še uladn program. Waka, sposobnost pa taka.
Si.g
# 05.04.2013 ob 12:09
Pa se nekaj, da precitas 30 clankov in napises povzet to ni znanstvena raziskava, ampak cist navaden povzetek in ne avtorsko delo, ki se tretira v tujini kot raziskava.
graditelj
# 05.04.2013 ob 11:05
Sam sem javni sektor. In te racionalizacije, ki se odgajajo na nekaterih nivojih so bolne. enkrat sem celo sam kupil paket belega papirja A$, ki ga uporabljamo v službi, ker nam ga enostavno niso poslali, ker ni bilo denarja. v delu v katerem delam, smo se v zadnjih 3. letih slepo držali vseh usmeritev o varčevanju in zmanjšanju zaposlenih. (zmanjšanje za cca. 5%). In potem ko to berem mi je kar slabo-pa u pi..u m.t....u, pa kaj se grejo??? Pa te osle bi treba res vse.... Vsa racionalizacija in omejevanje je samo izgovor, da se po drugi strani zaposluje lojalne in strankarsko pripadne ljudi... Ma mora ta država crknit, pa ne gre drugače... eni se še vedno ne zavedajo kje smo in v kakem dreku... in terajo eno in isto naprej.
100% zamrznitev zaposlovanja v javni upravi in odpret notranji trg-in to je to!! Čisto enostavno. Samo potem ne morejo vleč svoje žlahte in strnkarskih vernikov noter.
vojnaslo91
# 05.04.2013 ob 10:36
the law1 # 05.04.2013 ob 10:28

Moje zadnje upanje je trojka. Dejstvo pa je, da imamo brezjajčne politike, ki ne znajo oz. nočejo povedati kakšno je realno stanje in temu primerno ukrepati. Tudi narod pa rad posluša pravljice
----------------------------------------------------------------------
Jaz ne verjamem v trojko. Trojka bo samo poskrbela, da bodo upniki dobili denar od Slovenije in nič drugega. Naredila bo sicer bolj vitek in fleksibilen javni sektor a na prihodkovni strani ne bo nič naredila.

Se je v Grčiji izboljšajo gospodarstvo? Ne. Samo manj zapravljajo kot so prej.
medic
# 05.04.2013 ob 10:19
Vsem tistim, ki pljuvate čez JS vam je naj jasno, da so tudi tam delavci, ki za svojo plačo morajo garati, ne pravim pa, da v določenih poklicih in plačah ni rezerv. Kot drugo, pa vam je naj jasno, da kršitve utaje davkov, dela na črno, izkoriščanje podjetij v lastno korist in tako naprej, izvira večinoma iz gospodarskega sektorja. JS ni kriv, da ima lastnik ali direktor podjetja v GS 10k€ plače, delavec pa minimalca. Tudi v JS je tako! Delavci iz JS, katerih je največ pa bodo krivi v primeru odpuščanja in zniževanja plač, da ne bo koristil storitev GS, saj preprosto ne bo denarja. Cene računov, storitev, artiklov v trgovini se višajo, plače nižajo vsako leto in še zraven kreditov bo denarnica prazna.
Torej ne pričakujte dviga BDP-ja!!!

Če mi vlada spet zniža plačo, bom moral ukrepati za preživetje:
- v trgovini bom porabil 10-20% manj
- nekaj projektov v zvezi s hišo, ki bi rabilo privatnike pač ne bo narejeno
- zmanjšal bom uporabo avta vsaj za 25%
- zmanjšal bom porabo elektrike in vode
- ne bom se odločil za 2. otroka zaradi karierne negotovosti in finančne nezmožnosti
- itd.
the law1
# 05.04.2013 ob 10:16
Od začetka krize se je namreč število zaposlenih v sektorju država povečalo za 10 tisoč, medtem ko se je skupno število zaposlenih v Sloveniji zmanjšalo za 60 tisoč

To ni normalno. Naj mi nekdo razloži zakaj smo potrebovali teh novih 10.000.

Dejstvo pa je, da se bo sedaj šlo neko linearno rezanje plač moralo bi se pa odpuščat viške in nesposobneže. Rabimo temeljito reorganizacijo javnega sektorja z nujnim zmanjšanjem javnega sektorja.
Kazalo