Obseg obravnave in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete v prvih devetih mesecih letošnjega leta se je povečal za 59,3 odstotka. Upadla je tudi škoda, ki je posledica storjenih gospodarskih kaznivih dejanj, in sicer s 380,6 milijona evrov v lanskem letu na 318,9 milijona evrov v letošnjem letu. Foto: BoBo
Obseg obravnave in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete v prvih devetih mesecih letošnjega leta se je povečal za 59,3 odstotka. Upadla je tudi škoda, ki je posledica storjenih gospodarskih kaznivih dejanj, in sicer s 380,6 milijona evrov v lanskem letu na 318,9 milijona evrov v letošnjem letu. Foto: BoBo
Gregor Virant, Stanislav Veniger
Virant in Veniger zagotavljata, da bo z iskanjem notranjih rezerv, po potrebi pa tudi s prerazporeditvami proračunskih postavk dovolj denarja, da delo policije ne bo ogroženo. Foto: BoBo
Virant: Vrhunski rezultati policije

Minister za notranje zadeve je ob predstavitvi dela policije v prvih devetih mesecih letošnjega leta dejal, da je posebej zadovoljen, ker je policiji uspelo povečati pregon gospodarskega kriminala. To in pregon korupcije sta sicer prioriteti dela policije, sta poudarila s prvim policistom Stanislavom Venigerjem. Gospodarski kriminal in korupcija sta namreč med pomembnimi razlogi za to, da se je država znašla v stanju, v kakršnem je, je dejal Virant.

Več končanih preiskav, manjša škoda
Policijska statistika med drugim kaže, da se je obseg obravnave in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete v prvih devetih mesecih letošnjega leta povečal za 59,3 odstotka. Upadla je tudi škoda, ki je posledica storjenih gospodarskih kaznivih dejanj, in sicer s 380,6 milijona evrov v lanskem letu na 318,9 milijona evrov v letošnjem letu. Delež gospodarske kriminalitete v celotni strukturi kriminalitete je sicer leta 2012 znašal 13,2 odstotka, letos pa se je povečal na 18,1 odstotka.

Pri kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete po statistiki policije najbolj narašča število kaznivih dejanj zoper delovno razmerje, in sicer za 241 odstotkov. Sledijo kazniva dejanja zoper gospodarstvo, kjer se je število povečalo za 62 odstotkov, in kazniva dejanja zoper premoženje, kjer opažajo 47-odstotno rast.

Preiskani vsi umori in uboji
Povečalo se je število kaznivih dejanj zoper premoženje, prav tako število drznih tatvin, velikih tatvin in klasičnih goljufij. Ni pa se povečalo število ropov in družinskega nasilja - pri zadnjem je policija zaznala celo rahel upad števila prijav. Preiskani so vsi umori in uboji.

Na področju prepovedanih drog je policija obravnavala 2,9 odstotka manj kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani in precej več kaznivih dejanj s področja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, povečuje pa se tudi problematika prepovedanega prehajanja meje.

Posebej pa je minister Virant vesel, da se je za tri- do štirikrat povečalo število preiskanih in z ovadbo končanih kaznivih dejanj, ki jih je obravnaval Nacionalni preiskovalni urad (NPU), saj ta preiskuje najtežja kazniva dejanja.

Boljša statistika tudi v prometu
Veniger je na področju prometa izpostavil upadanje števila prometnih nesreč na splošno in upadanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom - število prometnih nesreč v prvih devetih mesecih letos je glede na enako obdobje lani padlo za 17,4 odstotka, za 21,2 odstotka pa se je zmanjšalo tudi število nesreč s hudo telesno poškodbo. Se je pa v prvih devetih mesecih za 2,3 odstotka povečalo število mrtvih, a je statistika na današnji dan po besedah Venigerja že boljša, saj je letos do današnjega dne umrlo 94 ljudi, v enakem obdobju lani pa 101. Vse skupaj kaže, da se vozniška kultura v cestnem prometu spreminja, je ocenil Veniger.

Potrebujejo računalniške forenzike
Virant je še poudaril, da ima policija pri pregonu vso njegovo podporo in da svetih krav ni več. Proračun za leto 2014 je policiji sredstva sicer zmanjšal, a Virant in Veniger zagotavljata, da bo z iskanjem notranjih rezerv, po potrebi pa tudi s prerazporeditvami proračunskih postavk, dovolj denarja, da delo policije ne bo ogroženo. Veniger je sicer povedal, da bi policija trenutno nujno potrebovala računalniške forenzike.

Virant: Vrhunski rezultati policije