Virant je prepričan, da ponarejevalci spričeval nimajo mesta v parlamentu. Foto: BoBo
Virant je prepričan, da ponarejevalci spričeval nimajo mesta v parlamentu. Foto: BoBo
Koren Gombočeva se je izognila pojasnilom


Potem ko je tožilstvo v Slovenj Gradcu potrdilo, da so zoper poslanko SDS-a Alenko Koren Gomboc pravnomočno končali kazenski postopek zaradi ponarejanja listin, je Virant po kolegiju predsednika DZ-ja novinarjem dejal, da "ponarejevalci diplom ne sodijo v državni zbor".
Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu je potrdilo, da je leta 2007 obravnavalo poslanko SDS-a, je v četrtek poročal POP TV. Tedanjemu delodajalcu, banki SKB, je predložila ponarejeno spričevalo, kar je javno ves čas zanikala. Kazni se je nato izognila z nakazilom v korist javnega zavoda, tožilstvo pa je postopek končalo, je poročala omenjena televizija.
Iz stranke SDS so po navajanju televizije sporočili, da o ponarejenem spričevalu in pravnomočno končanih kazenskih zadevah Koren Gombočeve niso bili obveščeni. Poslanka je povedala, da tudi sama do ugotovitev tožilstva ni vedela, da ni opravljala šolanja, za katerega je delodajalcu prinesla listino.
Sicer je lani tožilstvo ugotovilo, da je spričevalo ponaredil tudi poslanec DeSUS-a Ivan Simčič, plagiat magisterija so odkrili pri poslancu PS-ja Borutu Ambrožiču, da je kriv goljufanja na izpitu, pa je sodišče odločilo tudi za poslanca SDS-a Branka Mariniča.
Priložnost za kompetentne
Virant se je po kolegiju dotaknil tudi Slovenskega državnega holdinga (SDH). Sam vidi zelo velike možnosti, da bodo v DZ-ju predlagani neodvisni in kompetentni kandidati za nadzornike SDH-ja. "Ko jih bomo imeli na mizi, se bodo vodje poslanskih skupin sestali in skušali najti tiste, ki so najboljši, ne glede na to, iz katere stranke prihajajo," je povedal.
"Tukaj torej ne bo šlo za izbiro v okviru koalicije, pač pa bomo med kandidati izbrali tiste, ki so najbolj kompetentni in neodvisni," je prepričan. V oceni zahteve SD-ja - stranka želi, da zakon o SDH-ju pregleda še ustavno sodišče - pa je dejal, da ta zakon in zakon o sanaciji bančnega sistema po njegovem mnenju nista v neskladju z ustavo.
Brez strankarskih vojščakov, razen morda SDS-ovih
"Ključno pa je zdaj, kdo bodo člani nadzornega sveta holdinga," je še prepričan. Virant ob tem meni, da bo prevladalo spoznanje, da se holdinga ne sme pustiti brez nadzornega sveta in da vanj ne bodo imenovani strankarski vojščaki. Prepričan je, da bo to spoznanje prevladalo pri vseh strankah, "razen morda pri SDS-u".
Slovenski državni holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino.

Koren Gombočeva se je izognila pojasnilom