Gregor Virant o primeru poslanca Simčiča:
Gregor Virant o primeru poslanca Simčiča: "Državljani so upravičeno jezni, če se nekdo s pozicije oblasti dela norca iz njih." Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
V Listi Virant želijo z novelo uresničiti predvolilno zavezo, da bodo preuredili področje pravic funkcionarjev po prenehanju mandata. Ob tem so zapisali, da časi, v katerih smo, in čvrsta zaveza vlade, da zmanjša javno porabo, "terjajo potezo, s katero bomo pokazali, da smo pripravljeni zarezati tudi pri sebi in dati zgled javnemu sektorju". Foto: BoBo
Prenosni računalnik
Virant nakup prenosnikov za poslance DZ-ja označuje kot negospodaren, vendar jih nameravajo uporabljati. Foto: BoBo

Predsednik parlamenta Gregor Virant bo poslancem predlagal zniževanje javne porabe. Pri rebalansu namerava predlagati, da se za izobraževanja, delo poslanskih skupin, razna potovanja nameni manj denarja. Urediti namerava tudi cene v parlamentarni restavraciji, kjer so cene pod stroškovno mejo, je zatrdil.

Preberite tudi Virantov poziv poslancu Ivanu Simčiču, naj pokaže sumljivo spričevalo in razjasni očitke.
Rektorju se zdi Simčičevo spričevalo že na oko sumljivo

"Poslanci moramo pokazati, da se zavedamo stanja, v katerem je država," je poudaril. Če bo vlada nižala stroške javnega sektorja za pet odstotkov, jih je po Virantovem mnenju treba v parlamentu znižati za več kot pet odstotkov, enako meni glede nižanja plač, ki jih je poslancem in vodstvu države treba znižati za deset odstotkov, če jih javnim uslužbencem znižajo za pet. "In če se bo v javnem sektorju odpuščalo, je najmanj, kar moramo narediti, da ukinemo državni svet," meni Virant.

Poslancem nižja nadomestila za manj časa
Povedal je, da so v njegovi stranki zato pripravili zakon o poslancih, ki je trenutno v koalicijskem usklajevanju. Meni, da bi bilo dobro, če bi predlagani zakon podprlo čim več strank. Z njim bi znižali nadomestila poslancem na 80 odstotkov plače, hkrati pa skrajšali tudi obdobje izplačevanja na največ šest mesecev. Predlog novele bi vplival tudi na pravice ministrov in generalnega sekretarja. Predlagana rešitev po izračunu Liste Virant zagotavlja prihranek od 1,5 milijona do dveh milijonov evrov na mandat.

Kdo vse trenutno prejema nadomestilo?
Med poslanci SD-ja nadomestila prejemajo Alan Bukovnik, Bogdan Čepič, Silva Črnugelj, Luka Juri, Anton Kampuš, Miroslav Klun, Bojan Kontič, Marijan Križman, Dušan Kumer, Darja Lavtižar Bebler, Dejan Levanič, Tomaž Tom Mencinger, Breda Pečan in Andreja Rihter. Iz vrst SDS-a nadomestilo prejemajo Marjan Bezjak, France Cukjati (do aprila), Milan Čadež, Darko Menih, Rudolf Petan, Miro Petek, Peter Verlič in Milenko Ziherl. Od nekdanjih poslancev stranke Zares nadomestilo prejemajo Cveta Zalokar Oražem, Vito Rožej, Pavel Gantar, Gregor Golobič, Franco Juri, Franci Kek, Tadej Slapnik, Alojz Posedel in Majda Širca. Nadomestilo prejema tudi pet nekdanjih poslancev LDS-a, in sicer Anton Anderlič, Ljubo Germič, Milan Gumzar, Milan Jerič in Borut Sajovic. Prav tako so za nadomestilo zaprosili Bogdan Barovič, Miran Györek, Zmago Jelinčič in Sara Viler iz SNS-a ter Joško Godec iz DeSUS-a in Gvido Kres iz SLS-a. Od nepovezanih poslancev nadomestilo prejemajo Andrej Magajna, Vili Rezman, Franc Žnidaršič in Vili Trofenik. Tudi nekateri ministri iz vlade Boruta Pahorja uveljavljajo pravico do nadomestila, in sicer Mitja Gaspari, Ljubica Jelušič, Franc Križanič, Igor Lukšič, Dorijan Marušič, Ivan Svetlik, Patrick Vlačič, Aleš Zalar, Roko Žarnić in Darja Radić.

"Računalnike so naročili v prejšnjem mandatu"
"V normalnih gospodarskih razmerah bi bila nabava prenosnikov poslovnega razreda za poslance državnega zbora nekaj popolnoma normalnega," je zadnji nakup računalnikom komentiral Virant, ki meni, da v trenutni situaciji nakup ni bil gospodaren, saj je prepričan, da so kupljeni računalniki predragi glede na razmere.

Pojasnil je, da so bili računalniki naročeni v prejšnjem mandatu ter da vodstvo in poslanci aktualnega sklica z nakupom nimajo nič. Računalnike nameravajo uporabljati, saj meni, da bi bil preklic pogodbe zaradi morebitnih odškodnin negospodaren. Stare računalnike bodo podarili institucijam javnega sektorja. Virant je zagotovil, da v tem mandatu negospodarnih nakupov v DZ-ju ne bo in da ga morajo pristojne službe o vsakem nakupu obvestiti.

Ustavne spremembe
Dotaknil se je tudi napovedanih predlogov ustavnih sprememb. Pojasnil je, da so poslanske skupine pretekli teden predstavile svoje predloge ustavnih sprememb. Prihodnji teden pa naj bi se Virant sešel s predsedniki parlamentarnih strank, da bi ugotovili, kateri predlogi bi dobili dvotretjinsko podporo, potrebno za spremembo ustave. Prepričan je namreč, da o predlaganih spremembah, ki že na začetku ne bi uživale dvotretjinske podpore, sploh ne bi več razpravljali.