Karl Erjavec svojemu poslancu verjame, kljub temu pa o tem razpravljajo tudi na izvršnem odboru DeSUS-a. Foto: BoBo
Karl Erjavec svojemu poslancu verjame, kljub temu pa o tem razpravljajo tudi na izvršnem odboru DeSUS-a. Foto: BoBo
Ivan Simčič
Razlog za odpust iz slovenske vojske naj bi bilo prav sporno spričevalo. Foto: MMC RTV SLO
Branko Marinič
Branko Marinič zatrjuje, da ni kriv ponarejanja listin, kljub temu pa mu vabila na obravnavo za zdaj še niso vročili. Foto: BoBo
DeSUS podpira Simčiča

Izvršni odbor DeSUS-a je razpravljal o sumu, da je Ivan Simčič v času, ko je bil zaposlen v Slovenski vojski, predložil domnevno ponarejeno spričevalo. Erjavec je po seji dejal, da je Simčič pokazal kopijo spričevala, saj je original na Morsu, in da Simčičevim besedam verjame.

Kopije Erjavec ni želel pokazati novinarjem, je pa dejal, da se mediji ukvarjajo s primerom izpred 20 let, ko "zastara že večina najtežjih kaznivih dejanj", pri tem pa poudaril, da tega v Simčičevem primeru ni bilo.

Erjavec je še prepričan, da gre za gonjo proti DeSUS-u, ker "nekatere skupine niso zadovoljne s tem, da je DeSUS v koaliciji" in bi želele, da bi se politična kriza nadaljevala do naslednjih predčasnih volitev.

Simčič je znova dejal, da spričevalo ni ponarejeno in da so ga iz slovenske vojske odpustili zaradi varnostnega zadržka, ki naj bi bil povezan z dokazili o izobrazbi. DeSUS bo prek odvetnikov od Morsa skušal pridobiti tudi izvirno listino poslanca Ivana Simčiča o zaključeni srednji šoli.

Mariničev izpit iz nemščine
Simčič je že drugi poslanec državnega zbora , ki je osumljen goljufanja pri pridobivanju izobrazbe. Prvi je Branko Marinič, ki mu zaradi suma ponarejanja listin sodijo na kranjskem sodišču in ga v četrtek ni bilo na obravnavo.

Medtem ko je Mariničev primer star že skoraj sedem let, je sum, da je novi poslanec DeSUS-a Ivan Simčič v času, ko je bil zaposlen v Slovenski vojski, predložil domnevno ponarejeno spričevalo, v javnosti odjeknil šele nedavno.

Simčičevo srednješolsko spričevalo ...
Ivan Simčič naj bi po poročanju medijev ponaredil srednješolsko spričevalo in zato izgubil službo v Slovenski vojski, v kateri je sicer delal 15 let. Simčič je navedbe zanikal, odpust pa pripisuje drugim dejavnikom. Predsednik Karl Erjavec pa je pred dnevi dejal, da "Simčiču verjame" in da je dejstvo, da ima zaključeno Filozofsko fakulteto. Kakšna spričevala je imel pred 20 leti, pa ne ve, je poročal STA.

Državni sekretar v kabinetu premierja Janez Ujčič (DeSUS) je med sejo novinarjem dejal, da Simčiču verjame in da "seveda ostaja poslanec".

... in Mariničev izpit iz nemščine
Branko Marinič
(SDS) je, kot je znano, obdolžen ponarejanja listin. Izpit iz nemščine naj bi namreč namesto njega opravljal nekdo drug. Po pisanju časnika Dnevnik je domnevno goljufijo odkrila profesorica na Fakulteti za organizacijske vede, ki je posumila, da fotografija v indeksu študenta ni enaka tisti na vpisnem listu in da izpit opravlja nekdo drug.

Postopek proti Mariniču je začela že protikorupcijska komisija, leta 2010 pa je kranjsko sodišče, ki je odločalo po posebnem skrajšanem postopku, odločilo, da je Marinič kriv. Marinič se je pritožil, zato je bila razpisana glavna obravnava, ki pa se je Marinič že dvakrat ni udeležil. Vabil mu niso mogli vročiti ne na domu ne na njegovem delovnem mestu v državnem zboru. Marinič sicer krivdo zanika.

Skrb, da bi primer zaradi domnevnega Mariničevega izmikanja zastaral, je odveč, je za časnik Dnevnik dejala predsednica kranjskega sodišča Mateja Jereb, saj je zastaralni rok 10 let. Naslednja obravnava naj bi bila 19. aprila.

Kaj se zgodi, ko poslanec odstopi ali izgubi funkcijo
Če je poslanec pravnomočno obsojen kaznivega dejanja, nadaljnje postopke ureja zakon. Poslancu namreč funkcija po zakonu o poslancih med drugim preneha, "če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev" (tako se je zgodilo Srečku Prijatelju), lahko pa s funkcije odstopi tudi sam.

Če poslancu iz kakršnega koli razloga funkcija poslanca preneha, ga nadomesti drug poslanec. Če je funkcijo opravljal več kot šest mesecev, "postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat," določa zakon. Če je delo poslanca opravljal manj časa, pa se izvedejo nadomestne volitve.

Predsednik države mora nadomestne volitve razpisati najkasneje v petnajstih dneh po ugotovitvi državnega zbora, da je poslancu prenehal mandat. Nadomestne volitve se opravijo v volilni enoti, v kateri je bil izvoljen poslanec, ki mu je mandat prenehal, izvoljen pa je tisti kandidat, ki je dobil največ glasov.

DeSUS podpira Simčiča