Na vladi pripravljajo postavitev novih temeljev državne informatizacije. Foto: EPA
Na vladi pripravljajo postavitev novih temeljev državne informatizacije. Foto: EPA
Za nakup IT-opreme in storitev je država pred dvema letoma odštela 86 milijonov evrov. Foto: BoBo

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so pojasnili, da je vlada konec januarja potrdila izhodišča za prenovo informatike, najpozneje do konca aprila pa bo MNZ vladi predložil načrt prenove. Prenova naj bi prinesla strateško reorganizacijo in vsakemu delu državne uprave omogočila, da na novo postavi temelje za svoje delovanje na področju informacijskih tehnologij, so zapisali na MNZ-ju.
Ključna cilja bosta znižanje stroškov in posodobitev sistemov državne uprave, poleg tega pa želijo odpraviti odvisnost od tako imenovanih dvornih dobaviteljev IT-opreme in storitev. Za tovrstne stroške je država leta 2012 odštela 86 milijonov evrov: za najem opreme osem, za nakup slabih 34, za vzdrževanje slabih 36 in za druge storitve še dodatnih osem milijonov evrov.

Podatki ministrstva kažejo, da so se kljub temu skupni stroški leta 2012 v primerjavi z letom pred tem znižali za 13 odstotkov, predvsem na račun skoraj 25 odstotkov nižjega zneska za nakup opreme. Na ministrstvu poudarjajo tudi, da se med viri za nakup IT-opreme in storitev povečuje delež evropskih sredstev. Ta so predlani znašala slabih devet milijonov, kar je tretjino več kot leta 2011.

Brezplačna programska oprema ni bila uvedena
Na ministrstvu so sicer že pred časom razmišljali tudi o uvedbi odprtokodnih informacijskih rešitev in leta 2011 je bila izvedena tudi študija uvajanja odprtokodne programske opreme, ki je podprla uvajanje tovrstnih rešitev. A nato prehod ni bil izveden, nadaljnje delo pri prehodu na odprto kodo pa so opustili.

Trenutno tako posebnih načrtov za uporabo odprte kode v javni upravi ni, a poskušajo brezplačne odprtokodne rešitve uporabljati, če so funkcionalno ustrezne, so pojasnili. S koncem letošnjega leta se sicer izteče krovna pogodba med MNZ-jem in Microsoftom za nakup programske opreme. V sklopu te je bilo od februarja 2012 do februarja 2014 na ministrstvu, upravnih enotah in policiji za nakup programske opreme porabljenih 660.000 evrov.