Obetajo se spremembe referendumske ureditve. Foto: BoBo
Obetajo se spremembe referendumske ureditve. Foto: BoBo

Virant je po srečanju z vodji poslanskih skupin tako presodil, da imajo potrebno ustavno večino za ustavne spremembe referendumske ureditve. V PS-ju si bodo še vzeli čas za razmislek. Glasovi celotne koalicije in SD bi že zadostovali za sprejetje ustavne spremembe tudi brez podpore največje opozicijske stranke.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je dejal, da je treba resno razmisliti o predlaganih rešitvah. Kot pomembno dejstvo je izpostavil odločitev ustavnega sodišča glede zahtev za referendum o zakonu o slabi banki in zakonu o državnem holdingu. "Ne glede na to, ali ustavo spreminjamo ali ne, je referendum v tej državi težko izvesti," je dejal in dejal, da se "nam zato v resnici nikamor več ne mudi".

Virant še predvideva, da bodo prihodnji teden na ustavni komisiji ustavno spremembo podprli in jo poslali v odločanje DZ-ju.

Spremembe gredo v smer, da se iz referenduma naredi "resen institut neposredne demokracije", je dejal Virant. Po njegovem je referendum danes namreč predvsem sredstvo za medsebojna politična obračunavanja. Predlog izraža stališča strokovne skupine in upošteva pripombe in zahteve SD-ja glede omejitve referendumskega odločanja o človekovih pravicah in svoboščinah.