Po Virantovih besedah je Pahor človek konstruktivne drže in ni vnaprej proti vladnim predlogom, zaradi česar ga med drugim tudi osebno podpira pri kandidaturi za predsednika države. Foto: EPA
Po Virantovih besedah je Pahor človek konstruktivne drže in ni vnaprej proti vladnim predlogom, zaradi česar ga med drugim tudi osebno podpira pri kandidaturi za predsednika države. Foto: EPA
Igor Lukšič in Borut Pahor
Virant meni, da bo z menjavo v vodstvu SD-ja konstruktivnosti od opozicije še manj. Foto: BoBo

"Med strankami je premalo povezovanja," je na prvem večeru Državljanske liste v Ljubljani poudaril predsednik DL-ja Gregor Virant. Državljanska lista je po njegovih besedah odigrala povezovalno vlogo tudi glede predlogov ustavnih sprememb, o katerih so se dogovarjali predstavniki parlamentarnih strank. To, da so se na koncu nekateri premislili, kaže na osnovno težavo, saj v politiki nekateri menijo, da morajo biti proti nečemu, ker je to predlagal nekdo drug, pravi Virant.

Po njegovih besedah se vse bolj zdi, da se kakšne resne ustavne spremembe v tem mandatu ne bodo zgodile. To je po njegovem mnenju še en dokaz, da je v slovenski politiki premalo volje za sodelovanje in preveč prestižnih igric.

Virant: Pahor je nosilec zmerne politike
Po Virantovih besedah je Pahor človek konstruktivne drže in ni vnaprej proti vladnim predlogom, zaradi česar ga med drugim tudi osebno podpira pri kandidaturi za predsednika države. Če v DL-ju ne bodo imeli svojega kandidata, je še kako smiselno, da podprejo Pahorja, ker je nosilec zmerne politike, ki je v Sloveniji primanjkuje, meni Virant.

Na vprašanje iz občinstva, zakaj podpira Pahorja, ki mu je v času predsedovanja vlada razpadla, je Virant odgovoril, da se strinja, da Pahor ni bil dober predsednik vlade, vendar podpira njegova stališča.

Dobro sodelovanje z vlado potrjujeta tudi Pličanič in Šušteršič
Virant je sicer predstavil tudi dozdajšnje delo stranke v koaliciji. Kot pravi, nimajo vedno enakih stališč, vendar usklajevanja v nasprotju s prejšnjim mandatom opravijo za zaprtimi vrati. Da z vlado dobro sodelujejo, sta poleg Viranta poudarila tudi ministra iz kvote Državljanske liste Senko Pličanič in Janez Šušteršič.

Kot pravi Pličanič, svoje energije pri delu na ministrstvu za pravosodje in javno upravo ne bo usmerjal v ponovno spreminjanje predpisov, temveč v implementacijo tistega, kar je že v predpisih. Ena izmed prioritet je po njegovih besedah povezana z učinkovitejšim delovanjem sodstva.

Minister za finance pa je poudaril predvsem pomen sodelovanja. Kot pravi, je takrat, ko so kamere izklopljene, tudi v parlamentu "vendarle mogoče kakšno stvar razložiti".