Janša je prepričan, da bi Janković prihranil veliko časa, če bi imeli jasnejša pravila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janša je prepričan, da bi Janković prihranil veliko časa, če bi imeli jasnejša pravila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Imamo izkrivljen proporcionalni sistem, ki zavaja volivce in volivke.

Janez Janša
Gregor Virant
Če želi nekdo iz katere koli poslanske skupine podpreti mandatarja v nasprotju s sklepi stranke, ima do tega vso pravico. Poslanec je predstavnik vsega ljudstva in glasuje svobodno. Ampak prav je, da to javno pove vsej slovenski javnosti, ne pa, da se igramo neke podtalne igrice," je zatrdil Virant. Foto: BoBo

Govorilo se je o konkretnih imenih Puckov, izdajalcev, prebežnikov in tako naprej. Pojavljali so se zelo eksplicitno izraženi sumi korupcije, recimo v zvezi z našim poslancem Vogrinom, in predstavljajte si, kako se počutijo ljudje pod takim pritiskom. To je nesprejemljivo, popolnoma nesprejemljivo in zato jaz razumem odločitev poslancev, da so z neprevzemom glasovnice jasno pokazali, da niso podkupljeni, da niso skorumpirani.

Virant
Karl Erjavec
Erjavec pred drugim krogom glasovanja od Jankovića pričakuje, da bo konkretno predstavil imeni teh "dodatnih dveh poslancev". Foto: BoBo

Nekako sem po današnjem dogajanju še bolj prepričan, da smo ravnali prav.

Virant
Janko Veber
Veber je po lastnih trditvah videl glasovnico Boruta Pahorja, ki je glasoval za Jankovića. Foto: BoBo

Takšne igrice nikamor ne peljejo, da se posamezne poslance poskuša prikazati kot fantome.

Radovan Žerjav
Janković ni dobil podpore poslancev
Janša: Koalicije ne sestavljamo pred kamerami

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je po sestanku, ki je potekal v prostorih poslanske skupine SLS-a, dejal še, da domneva, da se bo po današnjih dogodkih nadaljevalo iskanje alternative. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa je dodal, da so na sestanku le analizirali nastali položaj.

"Dogovor SDS, LGV, SLS in N.Si: Jutri skupen predlog koalicijske pogodbe pošljemo Desus in SD z vabilom za širše usklajevanje. Čas priganja," je SDS po sestanku sporočil prek Twitterja.

SDS bo o tem, kako naprej, odločal v četrtek
Predsednik SDS-a Janez Janša je na novinarski konferenci po seji DZ-ja poudaril, da je SDS 23. decembra strankam poslal predlog rezervne koalicijske pogodbe, ki bi se aktivirala, če bi se zgodilo to, kar se danes dejansko je. Tista ponudba SDS-a, kot pravi, še vedno velja. Po njegovih besedah so se na pobudo nekaterih strank neformalno pogovarjali o tej potencialni koalicijski pogodbi, ki je vsebinsko že usklajena in so jo štiri stranke tudi že parafirale, ni pa še formalizirana.
"Prvič v zgodovini samostojne Slovenije se je zgodilo, da kandidat za mandatarja ni dobil večine glasov," je spomnil Janša. "Imeli bomo drugi krog glasovanja. Če ta ne bo uspešen, sledijo predčasne volitve, razen če z navadno večino dobimo vlado, ki ne bi bila trdna in ki si je Slovenija v tem kriznem času ne more privoščiti. Realno imamo samo še en poskus," je opozoril prvak SDS-a.
Jutri ima SDS sejo izvršnega odbora, na kateri bodo po Janševih besedah ocenili položaj in formalno odločali, kako naprej. Izpostavil je, da SDS do današnjega odločanja ni potegnil nobene formalne poteze, ki bi vplivala na odločanje drugih parlamentarnih strank. "Ni naša navada, da koalicijo sestavljamo pred kamerami, tega tudi ne bomo počeli, zato prosim za razumevanje," je dodal.
Kot pravi Janša, štiri stranke nimajo dovolj glasov, da bi tvorile trdno vlado, zato bodo potrebna pogajanja tudi z drugimi strankami. O tem, katere stranke bodo potencialno še povabljene na pogajanja, ni več odvisno samo od SDS-a, ampak tudi od drugih strank, ki so že parafirale pogodbo. Ker časa ni veliko, bodo s pogovori znotraj teh štirih strank verjetno nadaljevali že jutri.
Janša za večinski volilni sistem
"Časa za neke resne in dokončne rešitve je manj kot 14 dni, kar je postopek po ustavi. Poslušali smo tudi mnenje predsednika republike, ki je izrazil mnenje, kot da se vse začenja na novo. Opozarjam, da čas, ki je pred nami, ni ponavljanje postopka in razreda, ampak da je to zadnji resen poskus pred ponovnimi volitvami. Ali si jih Slovenija lahko privošči, je drugo vprašanje, kot je drugo vprašanje, ali bi dobili bolj resen oz. stabilen rezultat glede na volilni sistem, ki ga imamo," je izpostavil ter ob tem kot boljšega, učinkovitejšega izpostavil večinski volilni sistem.

Janša je o tem, da predsednik republike še zmeraj podpira Jankovića, dejal, da je to pravica predsednika, da pa ni več edini predlagatelj in tudi ne najmočnejši. "Zagotovo je igra končana, če predlog za mandatarja dobi absolutno večino podpisov vseh poslancev," je pojasnil in dodal, da SDS ne bo tvegal in da predloga za mandatarstvo, dokler koalicijska pogodba ne bo podpisana, ne bo vlagal.

Virant bo počakal pobude drugih
Po Virantovih besedah bo stranka v prihodnjih dneh imela pasivno vlogo. Ravnanj predsednika republike ne komentirajo, počakali bodo na njegovo povabilo na posvetovanje in se nanj odzvali; prav tako bodo počakali na morebitno povabilo na pogajanja o desnosredinski koaliciji - sami ne bodo dali pobude. Virant je bil redkobeseden tudi o vsebini koalicijske pogodbe oz. koliko so predlogi Liste Virant vanjo že vključeni. Opozoril pa je na drug vidik.

Virant za javnost glasovanja o mandatarju
"Bodite pozorni na ta moment, ki ni nepomemben za politično higieno," je dejal. V tem času so se namreč dogajali številne špekulacije in ogromni pritiski na konkretne osebe, "govorilo se je o Puckih, izdajalcih, prebežnikih". Za Viranta je to absolutno nesprejemljivo. Zato razume odločitev poslancev, da so z neprevzemom glasovnice pokazali tudi svojo neskorumpiranost in nepodkupljenost. Virant se bo iz tega razloga zavzel za javnost glasovanja kot edini način za preprečitev "podmiznih igric in manipulacij".

"Situacija je izjemno resna"
Janko Veber (SD) je v odzivu na izide glasovanja dejal: "Situacija izjemno resna. Slovenija je še vedno brez vlade s polnimi pooblastili, zato tudi od SD-ja to terja temeljit premislek, kako naprej."

"Slovenija ne more delovati v takšnih razmerah, z nepopolnim vladanjem in v nepopolnem delovanju DZ-ja. To nam ne koristi niti na zunanjepolitičnem niti na notranjepolitičnem področju. To moramo resno analizirati," je pozval. Ker je bilo glasovanje tajno, izidov ni želel komentirati. "Poslanci so se pač odločali po svoji vesti," je dejal. Zatrdil pa je, da so vsi poslanci SD-ja glasovali za Jankovića. Kot pravi, je na željo predsednika SD-ja in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja tudi sam videl njegovo glasovnico, na kateri je obkrožil Jankovića.

Erjavec: DeSUS glasoval enotno
Po besedah predsednika DeSUS-a Karla Erjavca je vseh šest njihovih poslancev podprlo mandatarja. Ker pa je Jankoviću "zaupal", da res ima zagotovljeno podporo 45. in 46. poslanca, bi v morebitnem drugem krogu glasovanja o istem kandidatu za mandatarja od njega zahteval, naj mu jasno pove, kdo točno ga podpira. Na tej podlagi se bo DeSUS odločil o podpori. Kot je poudaril, si "ne moremo več privoščiti", da bi poslanci glasovali o mandatarju brez zagotovljene podpore.

"Janšo lahko predlagajo tudi poslanci"
"Delno je presenečenje, ampak nekako smo slutili, da Janković ne bo izvoljen," pa je dejala Ljudmila Novak (NSi), ki je poudarila, da poslanci njene stranke niso glasovali, ker niso želeli, da bi jih sumili, da so oni tisti, ki so glasovali drugače, kot so obljubili. Pojasnila je tudi, da če predsednik republike morebiti ne bi predlagal za mandatarja Janeza Janše, lahko to storijo tudi poslanci. "Verjetno niso glasovali vsi tako, kot so obljubili. Pravica poslancev je, da glasujejo po svoji vesti in prepričanju," je še dodala.

"To zagotovo ni konec sveta, pričakujemo drugi krog," je nepotrditev Jankovića komentiral predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Zatrdil je, da poslanci SLS-a glasovnic niso oddali, ker je bil pritisk medijev nanje prevelik in niso želeli biti tisti, ki bi se za nekom skrivali. Želeli so, da je glasovanje jasno in čisto, brez trohice suma. Poleg tega je bil pritisk predvsem medijev na poslance SLS-a prevelik. Podobno kot Virant na vprašanje, kdaj bo predlagan najverjetnejši drugi mandatar predsednik SDS-a Janez Janša, pa Žerjav odgovarja, da tega še ne vedo in bodo še videli.

Glede na izide glasovanja (Jankovića je podprlo 42 poslancev) se ugiba, katera od obljubljenih 44 poslancev nista glasovala za Jankovića. Franc Jurša (DeSUS) je zatrdil, da je v skladu s sklepom stranke podprl Jankovića.

Imamo izkrivljen proporcionalni sistem, ki zavaja volivce in volivke.

Janez Janša

Govorilo se je o konkretnih imenih Puckov, izdajalcev, prebežnikov in tako naprej. Pojavljali so se zelo eksplicitno izraženi sumi korupcije, recimo v zvezi z našim poslancem Vogrinom, in predstavljajte si, kako se počutijo ljudje pod takim pritiskom. To je nesprejemljivo, popolnoma nesprejemljivo in zato jaz razumem odločitev poslancev, da so z neprevzemom glasovnice jasno pokazali, da niso podkupljeni, da niso skorumpirani.

Virant

Nekako sem po današnjem dogajanju še bolj prepričan, da smo ravnali prav.

Virant

Takšne igrice nikamor ne peljejo, da se posamezne poslance poskuša prikazati kot fantome.

Radovan Žerjav
Janković ni dobil podpore poslancev
Janša: Koalicije ne sestavljamo pred kamerami