Slovenske občine po razvitosti. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske občine po razvitosti. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar
Cerar naj bi predstavnikom občin obljubil, da enostranih potez vlada ne bo vlekla. Foto: BoBo

Do morebitnega dogovora se bodo v torek opredelila predsedstva vseh treh združenj občin, pridružil naj bi se jim tudi premier Miro Cerar. Kot je po tokratnem sestanku pojasnil finančni minister Dušan Mramor, so bili pogovori zelo konstruktivni in sta strani zelo zbližali stališča glede višine finančnih sredstev za občine.
Razhajajo se še pri višini povprečnine in pri investicijskih sredstvih, a bodo po Mramorjevih besedah zagotovo poskušali doseči dogovor. Ker pogajalska skupina predstavnikov občin danes ni imela mandata, da bi pogajanja zaključila, se bodo vodstva združenj občin o tem pogovarjala v torek.

Nižanje povprečnine
Leo Kremžar iz Skupnosti občin Slovenije je pojasnil, da je bil njihov zadnji predlog, za katerega imajo mandat, povprečnina v višini 525 evrov, vlada pa je ponujala manj. Po besedah predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja je ta znesek med 510 in 520 evri. Smrdelj pričakuje, da bi lahko dosegli kompromis pri višini 515 evrov povprečnine in dvomi, da bi predstavniki občin pristali na nižji znesek. Še vedno pa je odprto vprašanje sofinanciranja naložb, saj je trenutni vladni predlog za občine nesprejemljiv.

Cerar: Enostranskih odločitev ne bo
Če predsedstva združenj občin v torek kompromisnega predloga ne bodo podprla, dogovora med vlado in občinami ne bo, saj časa za to ne bo več, je pojasnil Kremžar, ki pričakuje, da se jim bo vendarle uspelo dogovoriti. Ob tem je spomnil, da jim je premier Cerar že na prvem srečanju zelo jasno obljubil, da vlada ne bo sprejemala enostranskih odločitev.

Na današnjih pogajanjih so po Mramorjevih besedah pogovore razširili tudi na reševanje težav, ki jih imajo občine v celem letu, denimo pri nepremičninskem zakonu in tudi pri drugih sistemskih spremembah, ki bi olajšale delo občinam. Pregledali so vse ukrepe, tako tiste, ki bodo v interventnem zakonu, kot tista področja, ki bodo predmet obravnave v 20 delovnih skupinah.

Manj nalog in stroškov za občine
Vlada je namreč v četrtek v okviru priprave rebalansa državnega proračuna določila področja, kjer bo poskušala najti možnosti za prihranke občin. Pri tem je določila 20 področij, kjer bo poskušala poiskati sistemske spremembe, ki bodo občinam omogočile znižati stroške.

Ker gre pri povprečnini za sredstva, ki jih občine dobijo za izvajanje zakonskih nalog, v združenjih občin ves čas vztrajajo, da je nižanje povprečnine možno le ob hkratnem nižanju stroškov za delovanje občin. V usklajevanjih z ministrstvi je zato nastal predlog zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, ki naj bi le-tem prinesel prihranke na različnih področjih, vlada pa naj bi ga sprejela v četrtek.