Vlada Republike Slovenije pravkar odloča, kaj bodo njene prednostne naloge. Foto: BoBo
Vlada Republike Slovenije pravkar odloča, kaj bodo njene prednostne naloge. Foto: BoBo

A če denarja ni, ga ni. Ne morem izsiljevati preostalih ministrstev, saj tudi vsem drugim manjka denar.

Dejan Židan, minister za kmetijstvo
Irena Majcen in Dejan Židan
Irena Majcen odgovora, ali ima dovolj denarja za lastne prioritete, ni dala. Židan je jasno povedal, da ne. Foto: BoBo
Česa se bo vlada lotila prednostno?

Tako so se člani vlade odločili na tokratnem delovnem posvetu, je sporočil Urad vlade za komuniciranje. Drug drugemu so ministri predstavili svoje konkretne načrte in projekte ter razpravljali o merilih za izbiro tistih projektov, ki bodo imeli izvedbeno prednost tako letos kot v prihodnjih letih.

Prioritete svojega resorja sta novinarjem pojasnila le minister za kmetijstvo in prvak SD-a Dejan Židan ter ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, drugi so se medijem izognili.

Okolje in prostor
Prednostne naloge na resorju Majcnove so: načrt upravljanja z vodami, zmanjševanje birokratskih ovir pri postopkih pridobivanja gradbenih in drugih dovoljenj ter obravnava zahtevkov za pridobivanje kohezijskih sredstev za občine. Na vprašanje, ali imajo za izvajanje nalog dovolj denarja, konkretno ni odgovorila.

Kmetijske prioritete
Židan si na svojem ministrstvu želi drugačnega finančnega razreza, vendar pa je zagotovil, da bodo prioritetne zadeve pravočasno izplačevali. Da bi lahko v celoti izvajali naloge, ki jih ocenjuje kot najpomembnejše, bi si po njegovih besedah želeli vsaj še 10 oz. 15 milijonov evrov, nujno pa tri milijone evrov. "A če denarja ni, ga ni. Ne morem izsiljevati preostalih ministrstev, saj tudi vsem drugim manjka denar," je dejal Židan.

Na ministrstvu za kmetijstvo želijo v prvi vrsti omogočiti, da bodo lahko posamezniki od marca do maja vložili vloge za subvencije, pri čemer bi izplačila znašala 210 milijonov evrov. Urediti želijo sistem agrarnih skupnosti in definirati tudi slovenski ribiški program. Ta bo vreden 27 milijonov evrov, vezan pa bo predvsem na evropska sredstva, je pojasnil minister.

Ob vseh naštetih prioritetah se po njegovem mnenju vsi zavedajo, da je osnova za določitev prednostnih nalog koalicijski sporazum.

Prodaja državnega premoženja
Ob tem je Židan komentiral tudi pripravo strategije za upravljanje državnega premoženja oz. privatizacijo, ki v preteklih dneh razdvaja koalicijske partnerje. "Strategija je takšna prioriteta, da niti ne more biti napisana na listah posameznih ministrov," je pripomnil. Koalicijski partnerji so po njegovih besedah v torek dobili obljubo, da jim bo osnutek strategije predstavljen prihodnji teden. To bo dodatna priložnost za to, da se ne bodo pogovarjali le o privatizaciji, pač pa o dobrem upravljanju državnega premoženja, je menil.

Prihaja rebalans ...
Odgovor, kje bodo ministrstva rezala stroške, je tako pričakovati prihodnji teden. Vlada bo osnutek rebalansa proračuna za letošnje leto obravnavala 22. januarja, razpravo pa zaključila konec meseca, ko bo dokument tudi poslala v DZ. Ministrska ekipa želi namreč na začetku marca že delovati v skladu s sprejetim rebalansom, zato ga bo DZ verjetno sprejemal na izredni seji februarja, je novinarjem pojasnil Židan.

... in morda ustavna obtožba
Če proračun za leto 2015 ne bo oblikovan v skladu z v ustavo zapisanim fiskalnim pravilom, stranka SDS napoveduje ustavno obtožbo vlade in pobudo za ustavno presojo zakona o izvrševanju proračuna.





A če denarja ni, ga ni. Ne morem izsiljevati preostalih ministrstev, saj tudi vsem drugim manjka denar.

Dejan Židan, minister za kmetijstvo
Česa se bo vlada lotila prednostno?