Ločevanje odpadkov se izplača, z dobropisom svojim uporabnikom sporoča Snaga. Foto: BoBo
Ločevanje odpadkov se izplača, z dobropisom svojim uporabnikom sporoča Snaga. Foto: BoBo
Končni obračun in poračun storitev ravnanja z odpadki za leto 2014 bo Snaga pripravila v začetku leta 2015. Še prej mora pripraviti revidirane računovodske izkaze za leto 2014 in končne podatke o količinah odpadkov v preteklem letu, sporočajo v Snagi. Foto: BoBo

Kot so sporočili v Snagi, sta glavna razloga za dobropis "močno povečan delež ločeno zbranih odpadkov in posledično manjši delež odloženih odpadkov." To, ob racionalnem poslovanju podjetja, dodajajo, pa pomeni manjše stroške za Snago, kar omogoča delni poračun storitve ravnanja z odpadki v letu 2014.

Snaga je uporabnikom poslala račun za december, ob tem pa še dobropis v isti višini. Kot pojasnjujejo v Snagi, izdajo računa in dobropisa hkrati nalagajo davčni predpisi in slovenski računovodski standardi. Ker je bila decembrska storitev ravnanja z odpadki opravljena, tako mora biti tudi obračunana.

V Snagi se ob tem zahvaljujejo županu Mestne občine Ljubljana in županom primestnih občin Brezovica, Dol pri Ljubljani, Dobrova – Polhov Gradec, Horjul, Medvode, Škofljica, Velike Lašče, Ig in Vodice, ker so podprli takojšnji delni poračun storitve ravnanja z odpadki v letu 2014.

Slovenska mesta primerljiva s tujimi
Kot so še pojasnili v Snagi, v vseh desetih občinah, kjer skrbijo za ravnanje z odpadki, ločeno zberejo dobrih 60 odstotkov odpadkov, ta delež pa zadnja leta raste. Tako so primerljivo velika mesta na področju ločenega zbiranja bodisi slabša bodisi primerljiva s temi občinami.

Ob tem je Ljubljana evropska prestolnica z največjim deležem ločeno zbranih odpadkov in prvo glavno mesto v EU-ju, ki je stopilo na pot k družbi Zero Waste.

V Snagi si prizadevajo, da bodo njihovi uporabniki do leta 2025 zbrali najmanj tri četrtine ločeno zbranih odpadkov, povzročili manj kot 60 kilogramov preostanka odpadkov na prebivalca in odložili manj kot 30 kilogramov na prebivalca.

V podjetju bi še radi, da bi bil delež ločevanja v večstanovanjskih stavbah višji oziroma da bi začeli ločevati tudi tisti občani, ki tega še ne počnejo, in da bi bilo med odpadki manj zavržene hrane, ki pogosto pristane v črnih zabojnikih.