Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 21 glasov Ocenite to novico!
false
Premier Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič sta prisotnim zatrdila, da bo pristojno ministrstvo že v letošnjem letu poskusilo zagotoviti nujna dodatna sredstva za znanost. Foto: BoBo
VIDEO
Sprejem znanstvenikov pri...

Dodaj v

Vlada je znanost opredelila za svoje prednostno področje

Srečanje s predstavniki s področja znanosti in visokega šolstva
24. julij 2017 ob 21:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada se zaveda izjemnega pomena znanosti za razvoj družbe in je znanost opredelila za svoje prednostno področje, so po srečanju s predstavniki s področja znanosti in visokega šolstva sporočili iz kabineta premierja Cerarja.

Sredstva za znanost v letu 2015 je vlada primerjalno povečala za 5,6 odstotka, na zadnji seji pa se je zavezala, da bo področju znanosti v letu 2018 namenila še dodatnih 18 oziroma 20 milijonov evrov sredstev, so po sestanku navedli v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja.

Premier in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič sta prisotnim zatrdila, da bo pristojno ministrstvo že v letošnjem letu poskusilo zagotoviti nujna dodatna sredstva za znanost. Cerar je ob tem opozoril, da si je za povečanje sredstev močno prizadeval tudi osebno, saj se zaveda, da je "vsaka investicija v znanost tudi investicija v napredek, investicija v mlade in investicija v družbo znanja".

Zakonske spremembe
Cerar je spomnil, da vlada spreminja tudi zakonodajo na tem področju. Prenovljeni zakon o visokem šolstvu po njegovi oceni zagotavlja sistemsko financiranje visokega šolstva glede na rast bruto domačega proizvoda. Podobno rešitev bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport umestilo tudi v predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki bo pripravljen jeseni, so še zapisali v Cerarjevem kabinetu.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je že pred srečanjem ocenil, da se razmere za raziskovalno delo že nekaj let izrazito slabšajo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 24.07.2017 ob 22:10
Mejduš, Miro bo vse probleme v Sloveniji rešil v zadnjem letu pred volitvami.
cairns
# 24.07.2017 ob 22:31
Premier Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič sta prisotnim zatrdila, da bo pristojno ministrstvo že v letošnjem letu poskusilo zagotoviti nujna dodatna sredstva za znanost.

To je verjetno nov izraz za izpačila dodatka za stalno pripravljenost.

Brenčeča Maja si še male grabežljive rokice.
Miham
# 24.07.2017 ob 23:13
saj se zaveda, da je "vsaka investicija v znanost tudi investicija v napredek, investicija v mlade in investicija v družbo znanja".

največ bi naredil, če bi se lotil odpravljanja koritništva

namreč, ker v Sloveniji velja: tisti ki znajo ne smejo, tisti ki smejo pa ne znajo
se vsako leto v tujino s trebuhom za kruhom poda 1/3 mlade generacije,
in ni treba biti znanstvenik, da je jasno, da gredo tisti, ki največ znajo in v tujini najdejo delo

ampak, kako bi se on lahko lotil koritništva, če pa po "čistem naključju" zmagal na volitvah s 3 mesece staro stranko (sestavljeno iz izkušenih preverjenih kadrov ;) ...
veza
# 24.07.2017 ob 23:17
Največja znanost sedanjega časa je znati cuzati javni denar!
semaino
# 24.07.2017 ob 23:45
Vlada je znanost opredelila za svoje prednostno področje.

To je ze eno sestintrideseto (beri: 36.) prednostno podrocje vlade Mira Cerarja.

Medtem, ko zdaj v bolnicah rokavice kupujejo dokaj ekonomicno vseh ostalih 39.000 izdelkov preplacujemo. Prednostno preplacujemo, ker tudi to je prednostno podrocje Mira Cerarja. Samo kot primer.
SamoRes
# 25.07.2017 ob 06:39
Več dodatkov za pripravljenost in višje plače preplačanih profesorjev, ki odpredavajo par ur, dodatno pa med delovnim časom in v javni infrastrukturi delajo za zasebni trg in lastne žepe.
8 urni delovnik naj velja za vse, prepove pa naj se hkratno delo v zasebnem šolstvu, tako kot tudi v zdravstvu, ko zdravniki plačani iz davkoplačevalskega denarja delajo še v zasebnih ambulantah.
HOR
# 25.07.2017 ob 00:02
Če bodo obstoječo okostenelo znanstveno strukturo samo napolnili z nekaj denarja, po vzoru na zdravstvo, ne pa primerno reorganizirali, potem to ne bo nek velik napredek znanosti, pač pa smo boljše plače in malo boljši pogoji za delo, kar je sicer dokaj bolje, kot nič., še zdaleč pa ne dovolj za primeren izkoristek potenciala in izzive časa...
u qratz
# 25.07.2017 ob 05:46
vse vlade dosedaj so dobro podpirale znanost basanja svojih žepov
Clovek
# 25.07.2017 ob 00:13
Velik del slovenske znanosti dela članke, v katerih tekmuje v objavljanju bazičnih raziskav za multinacionalke, ki znajo iz tega narediti tehnologijo, da nam jo potem prodajajo. Tako je domače gospodarstvo trikrat izkoriščeno: prvič, ko poberejo davke za akademske plače, drugič, ker ima otežen dostop do strokovnjakov za lastne raziskave in mora kadre izobraževsti samo, in tretjič, ko kupuje tehnologije, katerih bazične raziskave je financirala slovenska država.

Važno je, da se mi ne gremo zaničevanega kapitalizma. To umazano strokovno delo prepustimo drugim.
ciracara
# 24.07.2017 ob 23:39
Mah za v Sloveniji delat rabiš srednjo šolo. In nato naridš 2 al 3 letn faks ob delu.

Služb ali posluha za univerzitetne ljudi ni.
gesan
# 25.07.2017 ob 09:49
Vlada je znanost opredelila za svoje prednostno področje
............................
Pri nas je "znanost" to, da je sfalilo cca 100 milijard družbenega premoženja, odgovornosti pa še vedno nikjer skoraj nobene, razen pri tistih, ,ki so jih s tem pokradli do kosti!
SKing
# 25.07.2017 ob 10:29
Večina profesorjev, ki dela za "gospodarstvo", v resnici to dela za javne inštitucije, državna podjetja in tajkunizirane firme. Za prave podjetnike vsaj družboslovci ne delajo, ker podjetniki niso neumni, da bi plačevali nekaj, kar ne rabijo, kar pa rabijo, pa jim profesorji ne morejo dati.

Torej - na področju družboslovja je znanost v ... (vemo kje). Za naravoslovje pa naj kdo drug pove, na to se ne spoznam dovolj.
SKing
# 25.07.2017 ob 10:25
Znanost je seveda pomemba, a v Sloveniji se je kar malo sfižila. Za moje poglede bi moral biti znanstvenik nekdo, ki to opravlja s srcem in dejansko želi nekaj novega "izumiti" oz. odkriti. Verjamem, da je dosti takšnih znanstvenikov v Sloveniji, predvsem na področju naravoslovja.

Žal v družboslovju, ki ga kar dobro poznam, po navadi temu ni tako. Delajo se raziskave zaradi raziskav, ki ne koristijo niti znanosti, še manj gospodarstvu. Tudi menim, da pravi znanstvenik nikdar ne bi smel iti v politiko, če pa že, pa bi moralo veljati napisano zakon, da če znanstvenik zapusti znanstvene vode za več kot dve leti, nima več možnosti oditi v znanost. Seveda razen v primeru hujše bolezni, za to seveda ne smemo nikogar kaznovati, a saj vemo kaj je poanta tega.

Menim tudi, da bi znanost morala opravljati raziskave na teme, ki jih predlaga gospodarstvo, saj bi s tem olajšala gospodarstvu marsikatero odločitev - vendar naj bodo to raziskave, ki so v okviru znanstvenih inštitucij, ne pa da nekdo, ki že itak ima dobro plačo (v znanosti plače niso tako slabe, poznam situacijo), potem dela zraven še neke raziskave za podjetja.
janezi
# 26.07.2017 ob 15:57
Kaj govoričijo in kaj je res pokaže statistika...BESEDE...BESEDE...BESEDE...
BESEDE
Sparks
# 25.07.2017 ob 11:29
Glede na to, kako uničujejo državo bi človek pomislil, da je njihovo prednostno področje umetnost, na katere nivo so povzdignili krajo družbene lastnine!
darko56
# 28.07.2017 ob 15:30
čist tako neobvezno. koliko bralcev pozna oddajo na programu ARS, Podobe znanja. to je prava slika slovenske znanosti. vsak petek ob 16.30 z voditeljem Štefanom Kutešem..,
Sparks
# 25.07.2017 ob 11:29
Glede na to, kako uničujejo državo bi človek pomislil, da je njihovo prednostno področje umetnost, na katere nivo so povzdignili krajo družbene lastnine!
Aeda
# 24.07.2017 ob 23:33
@veza, kako ste pametni! Znanost in umetnost boste rešili brez javnega denarja, ali kako ste mislili s svojim komentarjem brez ene same utemeljitve?
nocoment78
# 24.07.2017 ob 23:59
zadn cajt da JJ pride na ablast
Kazalo