Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 22 glasov Ocenite to novico!
Slovenija, Hrvaška, arbitraža
Slovenija je poudarila, da bo razsodbo arbitražnega sodišča implementirala, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj je izstopila iz postopka arbitraže. Foto: BoBo
VIDEO
Vlada imenovala delovni s...

Dodaj v

Vlada mora v pol leta pripraviti vse potrebno za implementacijo arbitražne sodbe

Vlada se je seznanila z informacijo glede arbitražne razsodbe
13. julij 2017 ob 16:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je povedala, da se je vlada seznanila z informacijo o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, končno poročilo pa potrjuje, da je sodišče svojo nalogo opravilo.

Informacija, ki jo je pripravila projektna enota MZZ-ja in temelji na delovnem prevodu razsodbe, vsebuje povzetek končne razsodbe, ki so mu priloženi delovni zemljevidi celotne meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi ter delni delovni prevod razsodbe, so sporočili z vlade.

Vlada bo informacijo zdaj posredovala odboru DZ-ja za zunanjo politiko, je še povedala Kozlovičeva.

Vlada je v skladu z arbitražnim sporazumom dolžna v šestih mesecih pripraviti vse potrebno za implementacijo sodbe in to, kot je dejala generalna sekretarka, že izvaja.

Kmalu bo stekla priprava ustrezne zakonodaje
Oblikovani sta bili dve delovni skupini, ena za pripravo vsega potrebnega za implementacijo in druga za izris kart v razmerju 1 proti 5000, na podlagi katerih bodo evidentirali državno mejo v katastru oziroma bodo določili potek mejne črte na terenu, je pojasnila.

Stekla bo tudi priprava ustrezne zakonodaje, in sicer 52 predpisov, od tega devet zakonov, ki bo jeseni vložena v DZ.

Kozlovičeva je dodala, da so prek upravnih enot v stiku z državljani na obmejnem območju in z njimi opravljajo razgovore, pri tem pa je posebej poudarila, da se glede državljanstva za ljudi ne spreminja nič.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
OMNIC
# 13.07.2017 ob 17:29
Seveda je prav, da naši ne glede na hrvaško obnašanje pripravijo vse potrebno, tudi razne podrobnosti, da se nam ne bo moglo oporekati, da nismo delovali v skladu z AS. Hrvati naj pa bodo vedno bolj živčni.
peacebok
# 13.07.2017 ob 18:23
Čim prej prosim. Potem pa zaključimo to zgodbo.
21.12.2012
# 13.07.2017 ob 18:23
Spet kost za glodanje naslenjih x let.
Serpente
# 13.07.2017 ob 19:19
OK, pripravljamo zakonodajo za implementacijo arbitraznega sporazuma, organiziramo bilateralne pogovore, gostimo celo vojsko gostov iz hrvaske (kar je diplomatsko popolnoma sprejemljivo), AMPAK:
Nikjer do danes nisem nikjer zasledil stavka, ki bi nam povedal kaj se bo zgodilo, ce se hrvati ne bodo drzali sporazuma (ceprav ze vsi danes vemo, da se ga ne bodo!) po preteku 6. mesecev?
peacebok
# 13.07.2017 ob 18:25
Najhuje pa je, ko je na tem forumu toliko mednarodnih pravnikov kot nikjer na svetu. Vsi vedo kaj je po mednarodnem pravu naše in kaj ni.
fiston
# 13.07.2017 ob 20:09
Ma ta implementacija bo samo na papirju, je treba zakone spremeniti.... Tukaj so naši geniji.

Podobno kot imamo eno najboljših zakonodaj o prepreprečevanju pranja denarja..., samo v praksi pa potem to zgleda ala NLB...
Ljubiljančan
# 13.07.2017 ob 20:03
Politiki so si zmislili izraz "implementacija", da jim ne bo treba sodbe uresničiti oz. udejaniti.
fiston
# 13.07.2017 ob 19:56
Ma zaboli mene, jaz sem vse od slovenskega sodišča spoštoval, pa ni bilo nič od tega, dokler sam nisem juriša naredil, samo sem jih počakal, ker sem se na koncu pritožil, ker so brez veze odpovedali izvršbo (no plačati sem jo moral). Bila je pa stvar taka. Oni je imel izvršbo eno uro prej kot jaz, tako da bi jaz zamudil in potem bi lahko spet čakal, čakal... Ko sem to ugotovil, pa so v manj kot eni uri izvršbo odpovedali (kaka brznina, vse šlo po faxu pa je bila ura gor, tako da vem koliko je trajalo. Od onega odvetnik poslal na sodišče in sodišče naprej izvršitelju... (50 minut razlike). No potem sem se pritožil, da so brez veze odpovedali in dal vse pismene dokaze. Potem sem čakal 30 dni da dobim odgovor, pa ni bilo nič. Potem mi je počil film in sem naredil juriš in sodišču poslal pismo, da sem sam poštimal in naj se j..... , pa če hočejo naj me preganjajo, imam dosti na papirju, kako se je sodišče šlo kriminal in kriminalci meni ne bodo sodili niti slučajno, lahko samo še na njih kak juriš udarim.

Eto tako se to dela, če pametuješ ni nič od tega in naj zdaj ne jamrajo, ker meni se gladko malo j..... kaj majmuni delajo.
luckyss
# 13.07.2017 ob 19:51
lepo, da imate s čim "futrati" ovce...banda pa medtem še vedno krade..
sputnik51
# 13.07.2017 ob 19:43
Naši levičarji so zapravili veliko denarja za to arbitražo, ki pa jo Hrvatje ne sprejemajo. Naši levaki še naprej z glavo skozi zid in čakajo, da jim bo Evropa dala to kar je odločilo sodišče. Jok brate, nič od tega. Naši levičarji ne razumejo ali nočejo razumet. Napaka se je zgodila tej levičarski srenji z Kahlom na čelu, ki so bili naivni in so še tudi sedaj. Nasedli so z prissluhi, naša Sova ni bila na delu in zgodilo se je to.S tem so zapravili vse in tudi svojo kredibilnost. Naj se spokajo vsi skupaj nekam z Kahlom na čelu. Od levičarja ne pričakuj nikoli nič državnotvornega, tako da jim je nazadnje figo mar za našo državo.
dopisnik
# 13.07.2017 ob 19:03
O tistem, kar pa Hrvati de facto kontrolirajo (polovico Piranskega zaliva, gozdiček pod Snežnikom in romskio naselje v Podturnu) pa je škoda besed.

P.S.: Pri slednjem bi mogoče celo malce zamižali na eno oko. :)))))))))))))))))
bb33
# 13.07.2017 ob 17:24
Draga zadeva za nič.
gkamin
# 14.07.2017 ob 00:06
Koliko stavite, da bodo naši "zamudili" rok?
mirror
# 13.07.2017 ob 20:04
Če Hrvaška zavrača AS, potem tudi nam ni treba ničesar storiti glede sklepa sodbe AS. Naša vlada naj pusti stvari kot so in naj ostane tako kot je že bilo. Trdinov vrh potem ostane na naši strani, saj Hrvati ne sprejemajo sodbe. Samo še tega se manjka, da bi se mi umaknili s ozemlja, ki je prisojeno Hrvaški, katera pa ne priznava te sodbe. Samo osel bi to storil. Diplomatske stike pa omejiti na minimum saj se s takimi sosedi itak ni nikoli dalo nič dogovoriti.
milko54
# 13.07.2017 ob 18:03
Slovenci pridni bodo seveda vse pripravili. Toda to je račun brez Hrvatov. Saj jim nič ne moremo. Sklicevanje na pravo in EU pa so mokre sanje. Kajti vse skupaj je neka ogabna zakulisna igra. Arbitraža je bila potrebna samo zato, da Slovenci nismo delali težav pri vključevanju Hrvatske v EU. Potem pa bi jo bilo najbolje pozabiti. Evropa namreč potrebuje našo sosedo, kot branik pred muslimani. To je znano že od turških vpadov naprej.Zato ne bo, razen tam pa tam kakšne verbalne podpore Sloveniji, storila nič. Kar na oni strani Kolpe zelo dobro vedo in se temu primerno šopirijo. Če bomo hoteli rešiti mejni problem bomo morali pač neskončno dolgo plesati s hudičem
amigo
# 17.07.2017 ob 09:12
Ne vem zakaj naši mediji niso šli v romsko naselje Lončarevo pri Podturnu in napravili reportažo o naših novih državljanih. Sicer nihče ne ve koliko jih je, a to za Cerarjevo vlado ne bo problem. Vsekakor jih je več kot jih dobijo Hrvati. Vsaj tu smo zmagali.
amigo
# 14.07.2017 ob 08:53
Slovenija je popolnoma neverodostojna saj ne spoštuje odločitev lastnega parlamenta. Če ne dobimo teritorialnega stika z odprtim morjem je za nas razsodba neveljavna. Tega TERITORIALNEGA STIKA nismo dobili in je razsodba za nas neveljavna. Včeraj sem poslušal hrvaški radio in hrvaški pravniki in novinarji se čudijo, kako slovenski politiki in novinarji lažejo ljudstvu.
gkamin
# 14.07.2017 ob 00:08
to pa so lewaki!
Jupiter17
# 13.07.2017 ob 19:20
3. alineja 24.a člena podzakonskega akta o implementaciji arbitražne sodbe:

- vsak državljan R Slovenije, ki obišče Hrvaško priobalno območje, je dolžan napolniti 20 steklenic Hrvatskog mora ter v roku 8 dni po prihodu v Slovenijo zajeto tekočino dostaviti v Piranski zaliv.

Posledično je ob rednem izvajanju te domovinske alineje v roku 2 let pričakovati povečanje Piranskega zaliva nekje do Umaga, ter teritorialni dostop do odprtega morja.

Krpana za župana !
dopisnik
# 13.07.2017 ob 18:57
Če bomo v naš pravni red enostransko zapisali, da je meja tam kot jo je določilo arbitražno sodišče, bodo Hrvati upravičeno 'zasedli' področja, ki smo se jim de iure odpovedali. Še tožit jih ne bomo mogli, saj ne bodo naša!
gremyus
# 13.07.2017 ob 18:32
Stisnimo hrvate do konca. Dobesedno so nas izsilil za vstop v EU. Če arbitraža ne velja, tudi EU za njih ne velja. Mi smo moral upoštevat tudi razsodbo tako NLB-ja kot nuklearke. Smo šli k mali mački po črki zakona. Hrčki so šli amerosom jokcat za nuklearko. Ti boščki revčki... Jasno, amerosi so zavezniki, saj so jim v oluji, kljub embargu na orožje, metali dol cela skladišča orožja. Američan in hrvat. Eno in isto: hinavsko, zahrbtno. Bomo pa še mi mal pojokcal Haagu. Ni popuščanja. Ne več.
raknac navi
# 14.07.2017 ob 09:25
Daj nehajte ze nabijat o levicarski krivdi. Spomin na nivoju cloveske ribice. A namenoma ali zaradi neznanja je popolnoma vseeno. Trst so nam pobral vasi ameri in sirčevi anglezi. Piranski zaliv sta pa zapravila stratega JJ in Bavcar. Se je bilo treba pac s prodajo orozja ukvarjat.
bb33
# 14.07.2017 ob 03:58
pa glede premika omenjenih vojakov noben ne bo prodajal, da je to težko in potreba po spremembi zakona, v vojski se izda ukaz in se zadeva izpelje, v konkretnem primeru bi se izdal ukaz za premik na lokacijo par metrov stran. Če bi bil interes na naši strani...... kot pravim, tudi mi nismo dosledni in je nekako nesmiselno "grdo" gledati sosede.....
bb33
# 14.07.2017 ob 03:51
@vranek
Alj res muslite, da bo vlada v naprej povedala hrvatom kaj bo počela. Gre tudi brez hrvativ imamo sodbo.strinjam se s Karlom. S temk na jugu nič pogovarjanja to je umazano v svoji nesramnosti do konca. Bolj so revni bolj so naduti!

Očitno ti ni dosti jasno, to je dvostranska zadeva. In NE, ne moremo sami tega narest. Tudi na skrivaj ne, kot sam namiguješ, sicer pa bodimo iskreni do sebe, tudi mi še nismo izdali ukaza za premik tistih 7 vojakov na trdinovem vrhu v kontejner par metrov stran na naši strani.... pa bi to lahko izvedli takoj po arbitraži..... tudi mi nismo najbol dosledni.... če smo že fer.... ? ane ?
vranek
# 14.07.2017 ob 01:43
Alj res muslite, da bo vlada v naprej povedala hrvatom kaj bo počela. Gre tudi brez hrvativ imamo sodbo.strinjam se s Karlom. S temk na jugu nič pogovarjanja to je umazano v svoji nesramnosti do konca. Bolj so revni bolj so naduti!
21.12.2012
# 14.07.2017 ob 01:23
Fiston

O čem ti to?
direstraits
# 13.07.2017 ob 22:41
Cerarjeva izdajalsko neodločna vlada, vnaprej ponuja ozemlje Hrvatarjem. Kaj takega južnjakom niti na misel ne pride.
Zares katastrofalna politika od te nesposobne vlade.
Jajaja
# 13.07.2017 ob 22:10
Mogoče tukaj
dopisnik
# 13.07.2017 ob 18:51
Kozlovička spet kozle strelja. Edino kar sami, brez Hrvatov, lahko storimo, je da se umaknemo tam, kjer smo 'izgubili'. To pa je velika večina spornih področij na kopnem! O tem, da se bodo Hrvati umaknili tam, kjer so oni 'izgubili', naprimer v Piranskem zalivu, pa lahko samo sanjamo.
malasraka
# 13.07.2017 ob 18:04
Pravilna poteza!
despi
# 13.07.2017 ob 16:58
Nemogoče pri nas
bb33
# 14.07.2017 ob 00:18
če se motim s številko 0... me popravite....
bb33
# 14.07.2017 ob 00:18
bodimo odkriti... številke ? (; pomagam ? 0 mi pa..... tale arbitraža je preusmerjanje pozornosti.....
Nikolaj
# 13.07.2017 ob 22:36
Zelo preprosto. Če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne sodbe:
- naj se zaprejo meje s Hrvaško
-naj se predlaga,da se HR izključi iz EU
Lupo
# 13.07.2017 ob 17:27
Vlada mora v pol leta pripraviti vse potrebno za implementacijo arbitražne sodbe

Lepo je prebrat da nekaj v drzavi funkcionira!
wowoo
# 13.07.2017 ob 18:00
Kaj bomo implementirali ??? To kar je bilo naše smo, z arbitražo izgubili , to kar pa smo z arbitražo dobili, pa je bilo že itak naše !!! Halo ...
GUESS
# 13.07.2017 ob 17:26
Vlada je v skladu z arbitražnim sporazumom dolžna v šestih mesecih pripraviti vse potrebno za implementacijo sodbe
Hmmm. Vse potrebno? Ali bo vlekla Zagrebčane za ušesa k mizi? Bo Borut poslal šopek Kolindi? Bo Erjavec poslal Plenkoviću gajbo terana?
Kazalo