Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 68 glasov Ocenite to novico!
Srečanje
Gre za prvi tovrstni razgovor, do katerega je treba imeti razumevanje, da verjetno še ne bo prinesel nekaterih jasnih odločitev ali rešitev. Foto: BoBo
VIDEO
Srečanje Cerarja in Plenkovića

Dodaj v

Cerar po pogovoru s Plenkovićem: Ostala sva vsak na svoji strani

Različna pričakovanja
12. julij 2017 ob 07:54,
zadnji poseg: 12. julij 2017 ob 16:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po pogovoru s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je slovenski premier Miro Cerar dejal, da sta glede izhodnih stališč ostala vsak na svoji strani. Plenković pa je poudaril, da ne obžaluje, da so njegovi predhodniki izstopili iz arbitražnega sporazuma.

Premierja sta dialog začela v Vili Podrožnik, kjer sta se najprej pogovorila na štiri oči, in sicer kar v parku tega protokolarnega objekta. Pogovore sta nadaljevala ob delovnem kosilu, novinarje pa sta na konferenci nagovorila v predsedniški palači. Slovenski predsednik vlade je tam dejal, da je arbitražna sodba nov pozitiven mejnik v odnosih med državama. Poudaril je, da je odločba dokončna in zavezujoča za obe državi, z njo pa je rešeno mejno vprašanje, ki je dolgo bremenilo sosedi. S hrvaškim kolegom imata različne poglede glede implementacije sodbe, sam pa je vztrajal pri stališču, da je treba odločitev uresničiti.

Spomnil je, da je spoštovanje arbitražne odločbe podprla tudi Evropska komisija, ki je imela pomembno vlogo v pogajanjih o arbitražnem sporazumu. Sklenitev sporazuma je Hrvaški omogočila članstvo v EU-ju, je opomnil Cerar.

Pri pozivu Evropske komisije po njegovih besedah ne gre za vprašanje pristojnosti Bruslja ali izražanje podpore Sloveniji, temveč za zavzemanje za temeljne vrednote EU-ja in spoštovanje prevzetih mednarodnih obveznosti, posebej za spoštovanje odločb mednarodnih sodišč.

V arbitražni sodbi po njegovem mnenju ni ne zmagovalcev ne poražencev. Slovenija je po njegovih besedah pripravljena skupaj narediti korake s Hrvaško za implementacijo sodbe. "Slovenija je na te korake pripravljena, pripravljeni smo na dialog, kar smo danes v sodelovanju s hrvaško stranjo tudi dokazali," je dejal Cerar. Izrazil je upanje, da se bo dialog nadaljeval in v razumnem času pripeljal do ustreznih rešitev.

Cerar je še poudaril, da je zdaj, ko je meja določena, zelo pomembno, da obe državi spoštujeta mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče. "Izvajanje jurisdikcije v skladu z arbitražno razsodbo je najboljše zagotovilo, da se izognemo napetostim ali izzivanju določenih incidentov," je dejal.

Pri spoštovanju arbitražne razsodbe gre po njegovih besedah za izraz spoštovanja mednarodnega prava ter zgled za mirno in argumentirano reševanje odprtih vprašanj. "To je pomembno ne le za Hrvaško in Slovenijo, temveč tudi za širšo regijo in Evropo kot celoto, kajti vladavina prava je ena temeljnih civilizacijskih pridobitev in ključna evropska vrednota in je tudi zanesljiv garant miroljubnega sobivanja," je poudaril slovenski premier.

Plenković Cerarja povabil v Zagreb
Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je ponovil znana stališča Hrvaške glede arbitraže in se zavzel za dialog s Slovenijo o vseh odprtih vprašanjih. Cerarja je povabil, naj septembra obišče Zagreb, kjer bosta nadaljevala pogovore o odprtih vprašanjih.

"Za nas je bil na žalost arbitražni postopek nepovratno kontaminiran in korumpiran zaradi delovanja slovenske agentke in slovenskega sodnika," je ponovil Plenković in dodal, da je Hrvaška v ta proces vstopila v dobri veri z željo, da se reši odprto mejno vprašanje.

Kot je vztrajal, za Hrvaško arbitražna razsodba ni zavezujoča in je ne nameravajo uresničiti. "Smo pa pripravljeni na pogovore s Slovenijo na politični, strokovni in diplomatski ravni, da bi odprli prostor za rešitev vprašanja meje na kopnem in na morju," je predlagal. Ob tem je dejal, da si ne želijo nobenih enostranskih potez ne na slovenski ne na hrvaški strani.

Predlagal je, da bi na dnevni red naslednjega srečanja s Cerarjem uvrstili "katalog" vseh odprtih vprašanj, ki že vrsto let bremenijo državi, in jih poskušali rešiti. Glede na to, da sta Slovenija in Hrvaška pomembni gospodarski partnerici in sodelujeta na številnih področjih, "želimo v ospredje postaviti tisto, kar nas povezuje, in tisto, na čemer lahko gradimo naše odnose", je še dejal hrvaški premier.

Sa. J., B. R., Al. Ma.
Cerar, Plenković
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 12.07.2017 ob 08:19
Kakor sem razumel Plenkoviča,je izjavil,da se ne bo pogovarjal o arbitraži.
Torej lahko zaključita že pri vstopu v državo,pa še za jest mu ne bo treba dati
samogledam
# 12.07.2017 ob 08:01
Nase sporocilo Hrvaski javnosti je jasno, inteligentni ljudje iscejo resitev z dogovorom ! Slovenija je bila in ostaja pomorska Drzava, od kar se voda pretaka vJadranskem morju.
designprologo
# 12.07.2017 ob 10:10
Zakaj si Hrvaška že zasluži vstop v Schengensko območje??
mmeeddoo
# 12.07.2017 ob 09:26
Ne razumem kaj se imamo za pogovarjat? Sodba je tukaj in kaj bi sedaj? Ali jo upoštevajo ali pa dobijo kazen. Kazen pa naj izreče EU, če stoji za svojo sodbo.

... oni bi se pa nekaj pogovarjal samo zato, da se začne pogovarjat in to ima celo za dosežek?
pepar
# 12.07.2017 ob 09:10
Nekatere države so podprle arbitražo,tudi unija jo je in na tem bo tudi ostalo.
Če ni konkretnih sankcij in pritiskov,lahko hrvati tale položaj vlečejo še sto let.
Danes bodo malo vsak po svoje in to je to.
Hrvaški delegaciji bi lahko brez sramu zaračunali turistično takso,tako kot jo zaračunamo vsem turistom pač.
dopisnik
# 12.07.2017 ob 08:32
Cerarju se niti ne sanja kaj naj sploh stori.

P.S.: Priznam,. tudi meni se ne. Samo jaz nisem PV. :)))
mile952
# 12.07.2017 ob 10:37
Mislim, da bi moral Cerar odpovedati sestanek, če se Plenković noče pogovarjati o implementaciji arbitražne odločitve. O čem se naj sploh pogovarjajo?
Haloo
# 12.07.2017 ob 08:03
Izmenjava vljudnostnih fraz, bo za Hrvaško, še ena točka+
garmond
# 12.07.2017 ob 10:33
Tako kot je rekel Cerar, pogovarjali se bomo samo o uveljavitvi arbitražnega sporazuma.
Ne vem kaj ta Plenkovič sanja o nekem pogovarjanju in dogovarjanju o odprtih vprašanjih med državama. Arbitraža je zaprto vprašanje. AMEN!
tomppa46
# 12.07.2017 ob 10:38
KAKŠEN DIALOG???

S hrčki dialog ni možen!!!

ARBITRAŽO JE POTREBNO SPOŠTOVATI!
garmond
# 12.07.2017 ob 10:39
@Henrik, daj nehajte bluzit. Državi se sicer tudi po arbitraži lahko dogovorita drugače, ampak samo v primeru, če sta za to obe državi, sicer velja še naprej odločitev arbitražnega sodišča.
Vidim, da podporniki Janše, bolj podpirate pri arbitraži Hrvaško kot Slovenijo. Domoljubje pa tako.
Applecore
# 12.07.2017 ob 10:35
Kar počasi, saj se še nič ne mudi. Imamo namreč še 5 mesecev in pol za implementacijo arbitražne odločbe. Lahko smo mirni in potrpežljivi, kajti Hrvatom bo vedno bolj tekla voda v grlo.

Seveda je pomembno, da se o tem s Hrvati pogovarjamo: ne nazadnje nam arbitražni sporazum omogoča, da v okviru implementacije samega sporazuma izvedemo manjše popravke meje (denimo, da meja ne poteka čez hiše in dvorišča).

Arbitražni sporazum pa seveda tudi omogoča, da državi sporazumno skleneta drugačen dogovor o meji; dokler pa se obe strani s tem ne strinjata, velja meja, ki jo je določila arbitraža. Hrvati so se zato znašli v rahlem precepu: po eni strani je rezultat arbitraže zanje precej ugoden, a hkrati ne morejo in nočejo nasprotovati odločitvi sabora, da arbitraža nima nobenega pomena več. Zato bodo poskusili Sloveniji ponuditi bilateralni dogovor, ki bo vsebinsko povzel arbitražno odločbo, z nekaj kozmetičnimi popravki. Cerar sme tak predlog Hrvaške seveda sprejeti samo pod pogojem, da je ta za Slovenijo občutno boljši od arbitražne razsodbe: torej da določa neposreden teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem tako, da slovensko teritorialno morje meji na mednarodne vode.
Če torej Plenković Cerarju ponudi sporazum, po katerem bi znamenito območje stika postal kondominij (skupno območje teritorialnega morja) Slovenije in Hrvaške ter bi prebivalci Razkrižja pripadli Sloveniji, bi bilo povsem razumno tak dogovor sprejeti. V nasprotnem primeru je treba vztrajati pri razsodbi arbitražnega sodišča!
vranek
# 12.07.2017 ob 12:00
Virunum, Hrvaska je revna zaostala drzava, le korak od bankrota. Bilo to tebi všeč ali ne.
Hrvasko podezelje je na ravni Bolgarije in Romunije. Hrvatom gre hudo za nohte in brez EU sredstev crknejo kljub nadutim politikom. V bistvu zaradi njih.
smajček
# 12.07.2017 ob 09:52
Pregovarjanja izgledajo nekako tako, da Hrvati izvlečejo preko umetne prijaznosti od nas podatke.. in te potem odlično uporabijo proti nam, da dosežejo svoje ali pa da vsaj mešajo štrene in kljubujejo.. naši pa se potem počutijo ko kljukci.. sej, če maš Erjavca za ministra tak veš, da si obsojen na propad... :)
Applecore
# 12.07.2017 ob 10:38
Hrvati že vse od odločitve sabora o odstopu od arbitraže poudarjajo, da je mejno vprašanje treba rešiti bilateralno. Ampak kljub temu, da je drugačen bilateralni dogovor obeh držav bil mogoč tako pred razglasitvijo razsodbe kot je mogoč tudi sedaj, Hrvati še niso poslali nobenega konkretnega predloga o rešitvi mejnega vprašanja, ali se morda motim? Očitno je, da jim odgovarja, da se mejno vprašanje ne reši.
no more bolero71
# 12.07.2017 ob 14:44
Redko gdaj se javim,ampak zdele mi je pa ta članek dvignu tlak,jaz res nevem kaj se gremo,če se noče pogovarjat o arbitraži,enostavno ustaneš in ga pošleš domou,to je to
-----------------------------------
najprej je treba lepo povabiti človeka in mu dati besedo,da pove jasno svoje stališče...
in to v Ljubljani...

to je odlična diplomatska poteza...
mi s tem kažemo aktivno in demokratično pripravljenost glede arbitraže...
tako se to dela in to so evropska merila...in to EU ceni...

ne moreš kar takoj hrbet obrnit,´´kanone´´ napolnit in po medijih tulit čez mejo...in po svetu...

ničesar mi s tem ne izgubljamo ampak kažemo našo diplomatsko zrelost...
za ostre odzive bo še čas...
pinko_palinko
# 12.07.2017 ob 18:02
Težka bo...
Malo ozadja. Plenkyju arbitraža ne predstavlja težave ampak darilo iz neba! Prave težave ima doma. Lani se je iz HR v Nemčijo in Irsko izselilo caa. 60 000 Hrvatov. Prebivalstvo Slavonije se je prepolovilo. Gospodarstvo razpada/je razpadlo. Delo je mogoče dobiti le v turizmu, seveda le v sezoni.
Razkol med SDP in HDZ je mnogo hujši kot med našo levico in desnico.
EDINO kar kar sosede povezuje, je zunanji sovražnik.
Zato, ponavljam, je arbitraža za HR vlado božje darilo iz neba in "časten boj proti zunanjemu sovražiku" vse kar vladajoča garnitura lahko ponudi volilcem.
fafaron
# 12.07.2017 ob 13:24
O arbitraži se ne pogovarja. Njeno razsodbo se IZVAJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mirror
# 12.07.2017 ob 11:11
Vse možnosti medsebojnega dialoga so bile izčrpane, zato je zadevo prevzelo arbitražno sodišče, ki je odločilo tako, kot je. Nov dialog z našo državo je samo hrvaški poskus izničenja lastne krivde zaradi odstopa. Naš premier se ne sme pustit zapeljati v nove pregovore o tej zadevi, ker bo izničil ves dosedanji mednarodni trud. Če se bo Cerar začel spet pogovarjati o mejnih problemih, bo izpadlo tako, kot da arbitražnega sojenja in izreka sodbe sploh ni bilo in bomo mi izpadli kot neverodostojna država.
ddrm
# 12.07.2017 ob 13:25
Erjavec je imel prav. Kaj hudiča je treba hrvate vabit v Slovenijo? Naj javijo, ko bodo za implementacijo, do takrat pa ne niti tega balkanca spustit preko meje.

Naj se Nemčija ukvarja z njimi. Lepo vsak dan, redno govorit, kako Hrvaška noče arbitraže in to je to. Njim bo škodilo in prej kot slej se bodo premislili, saj jim bo EU na drug način dala jasno vedet, da takšne pokvarjene države kot je hrvaška ne bi radi imeli med svojo elito.
Krucefix
# 12.07.2017 ob 11:29
Če se ne bosta pogovarjala o arbitraži, se bosta najbrž o IZSTOPU HRVAŠKE IZ EU...
MZ
# 12.07.2017 ob 10:27
Je rezultat arbitraže zavezujoč za obe državi ali gre samo za priporočilo? Ker če je to zgolj priporočilo, je to enako kot nič - edino Hrvaška bo uveljavila točke, ki so ji v prid in nato verjetno še naprej zahtevala tisto, kar meni, da ji pripada.

Očitno naši politiki ne vedo, da tole ni več Avstroogrska ali pa SFRJ, kjer je močno centralno vodstvo skrbelo za posamezne dele države. Zdaj se moramo pač boriti sami - računati na neko zunanjo podporo, ki bo okarala Hrvate, je dokaj naivno.
kapljač
# 12.07.2017 ob 17:36
Zablokiral Hrvate kjer se da , tudi Teran bo potrebno še rešiti ne samo ozemlja . Pa hrvaški dolg slovenskim z podjetjem , Spet so v Bruslju, glede Terana v drugo , glasovali proti slovenskim interesom .
Kot je res , da razen Bogoviča se seje ni udeležil nobeden drug slovenski evro poslanec. Sploh več ne veš koga ti v Evropi zastopajo. Hrvaških je na seji mrgolelo.
Kot je Hrvaško morje polno " slovenskih turistov".
ni maitre
# 12.07.2017 ob 14:17
...kjer se bosta najprej pogovorila na štiri oči...
Kaj se imata vidva caplja za pogovarjat na štiri oči! Vidva caplja sta v službi ljudstva, kar pomeni, da bi morali vsi ti pogovori potekati pod budnim očesom ljudstva in se skrbno beležit...Brez skrivanja za zaprtimi vrati, igric kdo ima večjega in medijskih spinov...
Chope
# 12.07.2017 ob 14:12
Uvesti strožji pregled vozil in oseb na vstopu v Slovenijo s smeri juga za vse neevropejce. Se bodo hitro omehčali, ko bo kolona do Zagreba. Šengen to od nas zahteva, še pritožiti se ne morejo.
designprologo
# 12.07.2017 ob 10:09
Pomembno je, da se PREMAKNEMO NAPREJ!
Hrvaška pa lahko s svojimi sosedami še 100 let vzdržuje status quo.

Za Slovenijo je zgodba o razmejitvi končana!
Začela se je zgodba o implementaciji!
Ovca
# 12.07.2017 ob 17:33
Jst mislim da je čas za temeljito prenovo avtoceste pred mejnimi prehodi na Hrvaško!
johc
# 12.07.2017 ob 16:30
zakaj sta se sploh srečala...zapravljanje časa in denarja
pisoJ zorbotit
# 12.07.2017 ob 15:14
Cerar po pogovoru s Plenkovićem: Ostala sva vsak na svoji strani

vauuuu, ne bi uganu
arbikimi
# 12.07.2017 ob 14:32
Redko gdaj se javim,ampak zdele mi je pa ta članek dvignu tlak,jaz res nevem kaj se gremo,če se noče pogovarjat o arbitraži,enostavno ustaneš in ga pošleš domou,to je to
bob
# 12.07.2017 ob 13:36
Obisk brez veze, čemu sploh služi?! Škoda časa...
Virunum
# 12.07.2017 ob 12:49
@vranek...

Vsekakor, gospodarsko so Hrvatje slabi in sistemsko neurejeni, vendar to je del sredozemske miselnosti (enako kot Grčija, Španija, Italija, podoben mentalni sklop)... Toda, to jim nikoli ni škodovalo glede ozemlja, od hrvaških kraljev, preko položaja med Ogrsko, Benetkami in Avstrijo, do časa Juge in danes... Mi smo za tujce ful pridni, naredimo vse kar Švaba, Avstrijec ali Anglež reče (hvala bogu, da je tako, zato nam BDP raste - samo pustimo izvoznike naj delajo dokler je povpraševanja po štancanju in iztiskanju okovja in plastike), med sabo pa si krademo, lažemo, nabijamo lastni ego na votli podlagi in zganjamo vrhunsko hinavščino....
garmond
# 12.07.2017 ob 11:29
@amigo
logika, ti ni ravno močna.

Mislim, da to prej drži za tebe. Kaj te zdaj bluziš, da ni bilo dogovora. Tako Slovenija, kot Hrvaška, sta se dogovorili in zavezali s podpisi, da bosta mejni spor razrešili z arbitražo in da bosta spoštovali in udejanili odločbo arbitražnega sodišča. Hrvati pa se zdaj, po njihovi stari navadi spet na vse mogoče načine izmikajo, da ne bi naredili tisto, kar morajo in kar so dolžni narediti, naši "domoljubi" pa še jih podpirate pri tem. Če ne mislijo spoštovati mednarodno pravnih odločb, katerim so se prej zavezali, jim je treba pokazati vrata iz EU. Ker takšni v njo ne sodijo.
crniovcar
# 12.07.2017 ob 11:02
In res...kaj imamo za dialogirat? Če meni določi sodišče, da moram neki plačat, tukaj VEČ NI NOBENEGA DIALOGA!!! Kaj je zdej to? Nova moda? V stilu...ok, sodišče je odločilo, ma sedaj se moremo malo pogovorit... Bljak,... vse skupaj je eno samo sranje
kotzi
# 12.07.2017 ob 20:41
zakaj je ze prisel potem v slovenijo Plenkovic...ce smo vedel kako bo..spet kr neki...skoda denarja..hrane..pijace za Plenkovica
cairns
# 12.07.2017 ob 20:40
Dvostranski pogovori so popoln nesmisel. Erjavec ima popolnoma prav. Ne uzgubljajmo več časa in ne dajajmo Hrvatom priročnih izgovorov da se državi lahko sporazumeta bilateralno.
Slovenija naj začne postavljati mejne kamne na podlagi odločbe AS.
Med postavljanjem mejnih oznak pa naj dela posnamejo s kamero. Očitno Hrvati najbolj bežijo ravno pred kamerami, ker bi jih posnetki kompromitirali.
svabo
# 12.07.2017 ob 15:57
Prijatelji se ne pogovarjajo eden mimo drugega. Torej Hrvaška pač ni prijateljska država. Že v duhu spoštovanja do državljanov je prav, da politično vodstvo Slovenije začne naslavljati probleme s pravilnimi poimenovanji. Še toliko bolj, ker če že premier nima pomislekov blebetati neumnosti, potem naj vsaj v spoštovanju neha govoriti o prijateljih iz Hrvaške. Ali je potrebno Hrvaško proglasiti za sovražno državo. Ne. Potrebno jo je pa poimenovati, kot neveredostojno in nesposobno delovati v skladu z mednarodnim pravom. Ta dejstva so pa tudi pravi argumenti, ob razgovorih z našimi tujimi partnerji. Še toliko bolj se pa to poudarja ob vseh naslednjih projektih, ko bo Hrvaška potrebovala soglasje Slovenije.
Je pa dragi Borut Pahor te Kosorca nategnila kot Kolinda nategne prvega tajnika ki mimo pride.
Nategnila te je "usput"
svabo
# 12.07.2017 ob 15:03
Navdušen sem preprosto nad komentarji. Očitno mamo na tisoče prostovoljcev, ki komaj čakajo, da gredo v vojno s Hrvaško...... Torej je vojna rešitev?
dule5
# 12.07.2017 ob 15:01
odpoklicat veleposlanika in prekinit diplomatske stike
paver
# 12.07.2017 ob 14:44
Lolek in Bolek.
reorah
# 12.07.2017 ob 14:12
Človek bi se pogovarjal o odprtih vprašanjih?!!! O njih smo se pogovarjali celih 26 let. In še zmeraj so bila odprta. Sploh nimamo več kaj dodati. Ker je šele Evropa ta vprašanja lahko zaprla. Ne nas jugat, gospod Plenković. Smo v Evropi in ne več na Balkanu. Pika.
alah
# 12.07.2017 ob 12:24
Predvidevam, da bo to srečanje za nas uradno dokumentiran dokaz poizkusa skupne uresničitve arbitraže. Čez nekaj let bodo sledile različne tožbe s strani Slovenije, recimo za ekonomsko odškodnino za ribolov na območju slovenskega morja, ipd. Vsaj jaz si tako razlagam to taktiko postopne in počasne vzpostavitve arbitražnega sporazuma...
Churchill W.
# 12.07.2017 ob 11:09
Izjava za medije po končanem sestanku:

"Zmenila sva se da se nisva nič zmenila."

Kar se meje tiče, se lahko M. Cerar pogovarja s svojim hrvaškim kolegom izključno in samo kako se bo arbitražna odločitev/sodba udejanila in papirja na terenu.
V kolikor pa želi HR rešiti to na bilateral način, naj v roku 5 mesecev pripravi kaj ponuja in kako vidi rešitev. Slovenija tak predlog lahko sprejme izključno in samo v primeru, da je za nas boljši kot odločitev AS. Karkoli drugega bi bila vsaj iz mojega zornega kota izdaja.

In da ne pozabim, prav vsak slovenski politik in slovenski poslanec v EU, je dokler HR ne sprejme odločitve AS dolžan in zavezan s tujimi sogovorniki na vseh ravneh poudarjati, da je eden izmed temeljev EU kot tudi demokracije PRAVO. IN kot takega, ga je vsaka demokratična država, sploh pa če je članica EU dolžna spoštovati.
V kolikor EU ne bo pritisnil na svojo članico, da mora spoštovati načela prava, potem je jasno da deluje celoten sistem enako kot branjevka na tržnici - kdo da več!
bordimat
# 12.07.2017 ob 18:16
V takšnih primerih me je kar malo sram biti Slovenc. Spet smo v podrejenem položaju, naivno hrepeneli po dialogu, jim dovolili,da pred kamero in mikrofonom lepo o nas govorijo, za hrbtom pa sekire in motike!

Bleh, kdo sploh hoče take sosede!
zigag
# 12.07.2017 ob 16:26
Pa kaj je to neko objemanje na prvi sliki? Fuj, na bruhanje mi gre, ko vidim to hinavscino!
4ndr3j
# 12.07.2017 ob 15:24
Hrvaški predsednik vlade: "Imamo še naslednja odprta vprašanja..."
Slovenski predsednik vlade: "O odprtih vprašanjih se lahko pogovarjamo po uveljavitvi arbitražnega sporazuma..."

Tako enostavno je to...
Volkosvinj
# 12.07.2017 ob 12:13
Edina stvar, ki se jo Cerar lahko "pogovarja" s Plenkovičem je kdaj se bo začela sodba uveljavljati. Zahtevati bi moral časovni okvir in nič drugega...damo jim rok, sicer začnem enostransko izvajati nadzor nad območji in konc. Enkrat v zgodovini moramo pokazati jajca!
kapljač
# 12.07.2017 ob 11:48
Če se Plenkovič ne bo hotel pogovarjati o arbitraži, slovenska stran lahko reče ," smo poskusili, ne gre s Hrvati na milo, bomo morali na žajfo".
igor555
# 12.07.2017 ob 11:09
Obstajajo instrumenti, kako bo mednarodna skupnost prisilila Hrvaško v sprejetje arbitraže.!
Kar spomnimo se, kako je bilo z "ekloško ribolovno cono"...?
ZETAC
# 12.07.2017 ob 08:43
Hrvati ne bodo nikoli izpustili iz rok polovice piranskega zaliva, bodo pa pobrali to, kar jim po arbitraži pripada na kopnem, pa si je to do sedaj lastila Slovenija. Tisti, ki se zanašajo na neko podporo Evrope, so pa veliki naivneži, čas je pač zamujen, najprej neumnosti povojnih SLO komunistov, ki so podarili lep kos našega ozemlja Hrvatom, dokončno pa je stvar zafurala Pahorjeva levičarska vlada.
Kazalo