Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 10 glasov Ocenite to novico!
Volilna skrinjica
Z novelo zakona o lokalnih volitvah želijo poenostaviti izvedbo volitev županov, občinskih svetnikov in članov četrtnih, krajevnih ali vaških skupnosti. Ob določitvi stalnega termina rednih lokalnih volitev pa predlagajo tudi zmanjšanje števila volilnih organov. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada predlaga, da bi bile lokalne volitve vsakič drugo novembrsko nedeljo

Redne lokalne volitve se vedno opravijo hkrati za vse občine na isti datum
14. september 2017 ob 12:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o lokalnih volitvah, ki določa stalen termin lokalnih volitev, in sicer drugo nedeljo v novembru.

Po šestih rednih lokalnih volitvah vlada namreč ugotavlja, da se zaradi načina določanja datuma glasovanja ta po koledarju vseskozi pomika na zgodnejši termin. Tako bi to spremenili in fiksirali datum volitev na drugo novembrsko nedeljo. Morebitni drugi krog volitev za župana pa bi potekal 14 dni po prvem krogu. Do zdaj je namreč drugi krog rednih volitev najpozneje v 21 dneh razpisala Državna volilna komisija.

Z novelo zakona o lokalnih volitvah želijo poenostaviti izvedbo volitev županov, občinskih svetnikov in članov četrtnih, krajevnih ali vaških skupnosti. Ob določitvi stalnega termina rednih lokalnih volitev predlagajo tudi zmanjšanje števila volilnih organov.

Novela podrobneje ureja tudi volilno pravico tujcev v ožje dele lokalnih skupnosti, odpravlja se v praksi neizkoriščena zakonska možnost izvedbe volitev v svete ožjih delov lokalnih skupnosti na dve leti. Predlagane spremembe naj z vidika države neposredno ne bi imele pomembnejših dodatnih učinkov na javnofinančne prihodke. Bodo pa zaradi zmanjšanja števila volilnih organov imele ugodne finančne posledice za občinske proračune, navaja predlagatelj v obrazložitvi.

Redne lokalne volitve se sicer vedno opravijo hkrati za vse občine na isti datum, v primeru nadomestnih in predčasnih volitev pa mandat izvoljenih traja vedno le do izteka mandata, ki je začel teči s potrditvijo mandatov po rednih lokalnih volitvah.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 14.09.2017 ob 12:36
Torej na Martinovo nedeljo?

Pa ja, saj te volitve nasploh, lokalne pa še toliko bolj, so itak en navaden cirkus, pa je dobro takrat združiti Martinovanje (beri: opijanje) z glasovanjem, kateri vaški norček bo vodil svoj košček države.
Anar Hija
# 14.09.2017 ob 15:43
Novonacifašistična vlada Mira Cerarja in njegovih pajdašev iz novonacifašistične stranke SD je imela na mizi sorazmeren in smiseln predlog, da bi se delo v volilnih odborih poslej plačevalo zgolj tistim, kateri ne presegajo praga minimalnega osebnega dohodka, ostalim pa bi se delo v odborih in komisijah štelo kot častno.
S tem bi se povečal interes strank, da v svoje kvote delegirajo čim več socialno ogroženih brezposelnih oseb, hkrati bi se te osebe na koristen način vključevalo v družbo. Poleg tega bi bil strošek volitev in referendumov bolj upravičen in bi šel denar v prave roke, revni ga ne bi dobili temveč bi dobili priložnost, da si ga zaslužijo.
Pluralnost volilnih odborov in komisij ne bi bila ogrožena, saj so med revnimi tako levi kot desni, pripadniki različnih strank.

Ošabna in naduta oblast Mira Cerarja je predlog gladko ignorirala.

Nacifašizem v vsem svojem sijaju.
To in naslednje podobne oblasti je potrebno zrušiti. Vladavina prava za navadne državljane ne velja več, vse je dovoljeno.

Na juriš, tovariši! Levi in desni! Na juriš, narod!

#UPOR
malibumbar
# 14.09.2017 ob 13:03
Jaz bi vse referendume dal na poletje (recimo julij ali avggust), ko pol države ni doma ali pa je pijan od lokalnih prireditev ;)
johan-kg
# 14.09.2017 ob 15:20
Volitve sploh ne bi smele biti na nedeljo. Oziroma, če na dan volitev, velja volilni molk za vse , potem ne bi smele, po cerkvah, biti maše. Oziroma šele ko se volišča zapro.

He, he, caplač, kdaj si pa ti bil nazadnje v cerkvi?
abria
# 14.09.2017 ob 13:54
Potrebujemo še referendumski dan,
npr. , prav tako vsako drugo novembrsko nedeljo vsako leto.
Zakaj pa ne ? Koga moti ? Komu Škoduje ?
Prišparamo, prihranimo na stroških za davkoplačevalce.
Ljudstvo mora imeti oblast in oblast mora poslušat ter ubogat ljudstvo, ne pa obratno.
mx1rc8
# 14.09.2017 ob 13:16
veliki promotor blockchaina Koprivnikar naj vzpostavi e-volitve. pa da bomo res vsaj nekje famozna zelena digitalna oaza EU :)
vojislav-novak
# 14.09.2017 ob 14:18
Kaj pa če bi postavili pravilo, da se vsi referendumi izvedejo ob naslednjih rednih volitvah? Na ta način bi praktično izničili stroške referendumov, ker bi bilo osebje tako ali tako najeto že za volitve.

Tako funkcionirajo referendumi v ZDA in prav dobro jim gre. Do volitev se nabere nekaj referendumov, večina jih je lokalnih, nekaj državnih in sem ter tja tudi kakšen na zvezni ravni, ampak ti referendumi ne požrejo davkoplačevalcem nič dodatnega denarja in nič dodatnega časa; kdor pride na colitve, glasuje še na vseh referendumih. Poleg nizkih stroškov to referendumom zagotovi tudi razmeroma visoko udeležbo.

V tem posnemajmo Američane!
Alchemist
# 14.09.2017 ob 13:46
Premalo ambiciozne spremembe. Mislim da bi bilo treba poseči v odnos med občinskimi sveti in župani. Župani so si marsikje občinske svete podredili, ti so postali navadni glasovalni stroji brez vpliva. Župane bi morali voliti občinski sveti, tako bi tem dali precej večjo veljavo in okrepili demokratičnost upravljanja občin. Nekateri lokalni šerifi so že kar nadležni.
anny22
# 14.09.2017 ob 12:50
Jaz sem za. Žal ni možno enako narediti za predsedniške in parlamentarne.
Pepino
# 14.09.2017 ob 17:22
Dobra ideja. Mandati so dovolj dolgi, da se naredi, kar je obljubljeno in to tudi oceni. Od začetka se ve, kdaj se polagajo računi in ni nobenega prostora več za manipuliranje in brezvezno onaniranje politike vedno znova okrog datuma volitev itd. A sploh lahko kdo najde kakšen trezen argument proti temu?
RJSlo
# 14.09.2017 ob 17:19
P. S. Plus optično povezavo. Pa ne Telekomovo, ker so za en ...
RJSlo
# 14.09.2017 ob 17:19
No ja. Najprej začnite z uvajanjem e - volitev. Kje je zdaj tisti slogan "računalnik v vsako gospodinjstvo"? Imajo vsa slovenska gospodinjstva računalnike? Najprej naj država nabavi za vsa gospodinjstva nove PC-je, potem pa lahko debatiramo naprej.
kislec
# 14.09.2017 ob 17:05
Volitve in referendume na Martinovo nedeljo - in uzakoniti preveritev prisebnosti volivcev z alkotestom (limit kot po CPP)
Alchemist
# 14.09.2017 ob 16:13
aj pa če bi postavili pravilo, da se vsi referendumi izvedejo ob naslednjih rednih volitvah? Na ta način bi praktično izničili stroške referendumov, ker bi bilo osebje tako ali tako najeto že za volitve.

Strah je v tem, da bi se tako lahko predolgo blokirali zakoni, ki so predmet referendumskega odločanja, so pa lahko nujno potrebni. Smiselno bi bilo uvesti štiri dni v letu (vsake tri mesece en), kjer bi lahko nato izvedli vse volitve in referendume. 3 mesece ni pretirano dolga doba za nek referendum, to bi se dalo že počakat.
lovec25
# 14.09.2017 ob 14:15
Z novelo zakona o lokalnih volitvah želijo poenostaviti izvedbo volitev županov, občinskih svetnikov in članov četrtnih, krajevnih ali vaških skupnosti. Ob določitvi stalnega termina rednih lokalnih volitev predlagajo tudi zmanjšanje števila volilnih organov.
Tukaj je ta malo bosa. Edine volitve v katerih se volijo tri veje oblasti : župani, Mestni in občinski sveti ter četrtne in volitve v krajevne svete. Edino na teh volitvah imaš 15 kanditatov za župana in kakih 22 list in strank tako na MS in OS ter MČ in KS. NA te volitve pride skoraj največ ljudi, zdaj bi pa še radi zmanjšali voline odbore v mestih to ne gre skupaj.
lovec25
# 14.09.2017 ob 14:09
Alchemist
takoj podpišem
Mirko Tipka
# 14.09.2017 ob 13:06
ni problema.. se bomo pa mi (ljudstvo) odločalo, kako naprej... pa pričakujem, da bo parlament prazren in nobenega poslanca ter stranke več... smo z njimi preveč denarja zapravili v nič.
pkorosec
# 14.09.2017 ob 14:26
a bi se tudi o drugih predlogih zakona spregovorili? :)
Recimo onega o katerem pisejo pri Financah, vi pa nic?
Kazalo