Na Kotnikovi ulici sta potekala dva protestna shoda, saj so se zbrali tako podporniki kot tudi nasprotniki nastanitve prebežnikov. Foto: Borut Živulović/BoBo
Na Kotnikovi ulici sta potekala dva protestna shoda, saj so se zbrali tako podporniki kot tudi nasprotniki nastanitve prebežnikov. Foto: Borut Živulović/BoBo

Po oceni vlade so udeleženci shodov izražali svoje poglede, kritike, ideje in mnenja na dokaj miren način. Pravica do mirnega zbiranja je ustavno zagotovljena, so še zapisali v vladi in dodali, da na shodih ni dovoljeno nošenje orožja, eksplozivnih snovi, pirotehničnih izdelkov in nevarnih predmetov.

Tanka je namreč zanimalo stališče vlade do zamaskiranih in, tako Tanko, oboroženih posameznikov na shodih na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Vlada na to odgovarja, da prisotnost zamaskiranih posameznikov na shodih ni prepovedana in da policisti pri varovanju na Kotnikovi ulici niso zaznali kršitev, je pa policija po koncu shodov začela ugotavljati morebitne prekrške ali celo kazniva dejanja.

Vlada: Naloga policije je tudi preprečevanje
Poslanec SDS-a Andrej Čuš pa je vlado obvestil, da je policija na domu obiskala in zaslišala posameznike, ki so na družbenih omrežjih pisali kritično o migrantski krizi, kar ocenjuje kot nedopusten napad na državljane.

Na Čuševo navedbo pa vlada odgovarja, da med naloge policije sodijo tudi preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov. Policisti pri tem uporabljajo različne dejavnosti, omejitve pri teh dejavnostih pa so natančno in restriktivno določene. Določena so tudi pooblastila, ki jih policija pri opravljanju svojih nalog lahko uporablja.