Vlada namerava iz kupnin poplačati dolgove in zagnati razvojne projekte. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vlada namerava iz kupnin poplačati dolgove in zagnati razvojne projekte. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Koalicija uskladila seznam podjetij za prodajo


Po besedah vlade bo prodaja posameznih naložb v rokah komisije, ki jo bo imenoval finančni minister. Računsko sodišče bo lahko nadziralo izvedbo posameznih prodaj. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se bo lahko v prodajni postopek vključila kadar koli.
Na podlagi lastne pobude, prijave pravne ali fizične osebe ali na zahtevo drugih državnih organov lahko KPK uvede postopek zaradi "suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov, omejitvi poslovanja ali o lobiranju ali zaradi ocene in odprave posamičnih ali sistemskih korupcijskih tveganj ali kršitev etike in integritete javnega sektorja".
Denar bi šel tudi za nakup novega državnega premoženja
Izkupiček prodaj se bo delil glede na lastniški delež v posamezni naložbi, denar, ki pripada državi, pa bo šel za poplačilo dolgov, z zakonom določene razvojne projekte, nakup "novega stvarnega ali finančnega premoženja države z namenom spodbujanja gospodarstva" ali za kritje stroškov prodaj. Kad, Sod, MZ, DSU in PDP bodo kupnino uporabili za pokrivanje zakonskih obveznosti, so se odločili na vladi.
S prodajo bo država težila k trem ciljem, in sicer: doseganju najvišje tržne vrednosti prodajane naložbe, dokapitalizaciji družb z zmanjšanjem deleža države in pridobitvijo svežega kapitala ter dokapitalizaciji podjetij s hkratnim umikom države. Prodaja pa bo potekala prek ene izmed štirih metod: javne ponudbe, javne dražbe, javnega zbiranja ponudb in ponudbe vrednostnih papirjev.

Koalicija uskladila seznam podjetij za prodajo