Vlada združuje zavode na področju zdravstva. Foto: BoBo
Vlada združuje zavode na področju zdravstva. Foto: BoBo

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je cilj predloga racionalnejša organiziranost dejavnosti javnega zavoda. Vlada napoveduje reorganizacijo Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije in devetih območnih zavodov za zdravstveno varstvo, ki se združujejo v dva javna zdravstvena zavoda – Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki bo opravljal dejavnost javnega zdravja, ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo združeval vse dejavnosti IVZ-ja in območnih zavodov za zdravstveno varstvo, ki pomenijo jedrno dejavnost javnega zdravja, financirajo pa se iz državnega proračuna, sredstev Zavoda za zdravstveno varstvo in drugih virov ter se ne nanašajo na laboratorijske oziroma storitvene dejavnosti.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano pa bo združeval vse laboratorije IVZ-ja in zavodov za zdravstveno varstvo. Opravljal bo storitve za potrebe države, predvsem za potrebe spremljanja in uradnih in inšpekcijskih nadzorov zdravstvenega inšpektorata, inšpektorata za kmetijstvo in okolje, ministrstva za zdravje ter ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Vlada računa na pomoč trga
A nacionalni laboratorij bo na voljo tudi trgu. Po zakonu bi se proste kapacitete ponudile naročnikom na prostem trgu, s čimer naj bi zagotovili znižanje stroškov na posamezno analizo, ki jih plačuje država. Vlada pravi, da bo z ustanovitvijo dveh zavodov prihranila 1,5 milijona evrov na leto, ob tem pa pravi, da želi z omejenimi sredstvi doseči kakovostno javno zdravstvo v okviru "javne službe ob doseganju maksimalnih koristi in zadovoljstva uporabnikov".

Vlada je poslala predlog novele zakona v parlamentarno obravnavo po rednem postopku.

Strah pred odpuščanjem in opozorila na neusklajevanje
Na julijski nujni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki jo je zahtevala Pozitivna Slovenija, je večina povabljenih direktorjev področnih zavodov za zdravstveno varstvo vladnemu predlogu ostro nasprotovala. Opozorili so, da so predlagane rešitve nepremišljene, znane pa naj ne bi bile niti posledice takšne združitve.

Združevanje naj bi prineslo odpuščanja, direktorji pa vladi očitajo tudi poskus centralizacije. Opozarjajo še, da priprava zakona ni potekala v sodelovanju z zavodi.

B. V.