Slovenija

Poudarki

  • Namesto njega naj bi kandidirala Vasilka Sancin
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 74 glasov Ocenite to novico!
Boštjan M. Zupančič
Nekdanji sodnik na ESČP-ju razume, da mu je minister Erjavec odrekel podporo. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Karl Erjavec
Erjavec je izrazil nezadovoljstvo nad izjavami Zupančiča. Foto: AP
Vasilka Sancin
Vlada za zdaj še ni uradno podprla kandidature Vasilke Sancin - kljub Erjavčevim napovedim. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada umaknila podporo kandidaturi Zupančiča za odbor ZN-a za človekove pravice

Redna seja vlade
31. avgust 2017 ob 18:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je umaknila podporo kandidaturi Boštjana M. Zupančiča za mesto v odboru Združenih narodov za človekove pravice zaradi njegovih zapisov na digitalnih družbenih omrežjih.

Vlada se je za to odločila zaradi zapisov glede enakopravnosti spolov in pravice do splava oz. pravic žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. "Omenjena stališča Boštjana M. Zupančiča ne odražajo stališč te vlade in so v neskladju z zavezanostjo Republike Slovenije k varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, še posebej na področju pravic žensk in enakosti med spoloma, ki predstavljata pomembno prednostno področje delovanja Slovenije, kot tudi z okvirom delovanja odbora ZN-a za človekove pravice," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je kandidaturo nekdanjega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice in slovenskega ustavnega sodnika Zupančiča potrdila na seji 8. junija letos.

Pika na i naj bi bila Zupančičeva izjava, s katero je nekdanjo prvo francosko zdravstveno ministrico in nekdanjo francosko ustavno sodnico Simone Veil ob njeni smrti konec junija označil za največjo morilko vseh časov, ker je v Franciji uvedla pravico do splava.

Te njegove ugotovitve so že ob objavi naletele na kritike, tudi zaradi netočnosti. A Zupančič jim je odgovarjal, da je njegovo stališče "staro že najmanj 40 let", vendar pa da kot sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice te presoje ni mogel objaviti.

Namesto njega Vasilka Sancin
Konec julija je bil deležen kritik, da žali ženske in tudi Jude. Sledili so pozivi nekaterih nevladnih organizacij, naj vlada umakne podporo njegovi kandidaturi za članstvo v odboru ZN-a za človekove pravice. Temu pozivu pa je na začetku meseca sledil zunanji minister Karl Erjavec in napovedal, da naj bi umaknili podporo Zupančiču in podprli kandidaturo predstojnice katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilke Sancin, ki se je ob Zupančiču še edina prijavila na razpis.

Vlada je tokrat glede na sporočilo za javnost storila zgolj prvi korak, umaknila podporo Zupančiču, ni se pa odločila za zamenjavo kandidature.

"Ena temeljnih prepoznavnih strateških usmeritev Slovenije v mednarodni skupnosti je progresivno zagovarjanje človekovih pravic, dostojanstva, tolerance in enakopravnosti. Tudi v skladu s tem se vlada zavzema, da se v mednarodna telesa s področja varstva človekovih pravic predlaga osebe, ki lahko v teh telesih predstavljajo in zagovarjajo nadaljnji razvoj človekovih pravic in temeljnih svoboščin," so poudarili v sporočilu za javnost.

Izpostavili so še, da prepoved diskriminacije glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino (14. člen ustave), spoštovanje človekovega dostojanstva (21. člen ustave) ter pravica staršev do svobodnega odločanja o rojstvu otrok (55. člen ustave) spadajo med temeljne pravice slovenskega ustavnega reda.

"Ustaljeno razumevanje interpretacije 55. člena ustave, kot izhaja tudi iz zapisov dela komisije za ustavna vprašanja in obrazloženega ustavnega besedila, ki je bilo sprejeto v državnem zboru, ženskam priznava tudi pravico do umetne in svobodne prekinitve nosečnosti," so še dodali.

Kaj počne omenjeni odbor
Gre sicer za kandidaturo v odbor za človekove pravice (CCPR), mednarodno telo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzoruje izvajanje Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki predstavlja pomemben del mednarodnega sistema varovanja človekovih pravic.

Države članice tega pakta - skupno jih je 169 - redno poročajo temu odboru, kako izvajajo določila pakta, torej kako spoštujejo državljanske in politične pravice posameznikov, od pravice do življenja, svobode veroizpovedi do svobode govora in poštenega sojenja. Države svoja poročila oddajajo na štiri leta, odbor pa na koncu izda svoje ugotovitve in priporočila. Slovenija je doslej tovrstno poročala trikrat.

Odbor sestavlja 18 priznanih pravnih strokovnjakov, ki naj bi imeli visoke moralne lastnosti in priznano strokovnost na področju človekovih pravic. Delujejo osebno in niso predstavniki držav, ki so jih predlagale na ta položaj. Sestajajo se predvidoma trikrat letno v Ženevi.

Izvolijo jih vse članice pakta. Njihov mandat je štirileten, ob ponovni kandidaturi pa imajo možnost ponovne izvolitve.

Edini dosedanji slovenski član v tem odboru je bil v letih 1997 in 1998 Danilo Türk, poznejši slovenski predsednik.

Volitve v ta odbor potekajo na dve leti, in sicer za polovico članov. Naslednje so predvidene za 14. junij 2018, države pa naj bi kandidature podale do decembra letos. Na zadnjih volitvah junija 2016 se je za devet mest v odboru potegovalo 24 kandidatov. Med njimi ni bilo kandidata iz Slovenije.

Odbor za človekove pravice je sicer eden izmed desetih podobnih odborov, ki nadzorujejo izvajanje ključnih mednarodnih pogodb in konvencij na področju varovanja človekovih pravic - med njimi so npr. tudi odbor proti mučenju, odbor za odpravo diskriminacije žensk, odbor za pravice otroka, pa tudi odbor za migrantske delavce.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Diliges
# 31.08.2017 ob 18:42
Ogledalo je huda stvar. Eni namreč svojega odseva ne prenesejo. To mora biti kar boleče.
ti-ne
# 31.08.2017 ob 19:17
ajvard

# 31.08.2017 ob 18:24
tako je prav, Slovenija mora jasno pokazati, da je na liniji s Saudsko Arabijo, in učinkovito sankcionira svobodo izražanja!

...::::::::::::::::::::::::::::::::

Več kot očitno je, da je gospod BMZ glede vprašanja žensk na liniji S Arabije.
Sussudio
# 31.08.2017 ob 18:38
Zanimivo kako je levica v tem oziru skrajni zagovornik amerikanizacije družbe.
Joker
# 31.08.2017 ob 20:23
boroč,

In kje so tu pravice moških, saj je otrok tudi njihov.

Kako pa lahko moški ve, da je zarodek (bodoči otrok) njegov?
Še posebej najbrž velja to pravico uveljavljati v primeru, ko je bila ženska posiljena, a ne?
Sicer pa otroke rojevajo ženske in o rojstvu lahko odločajo samostojno. Če je moški normalen, tudi splava ne bo.
Obstajajo pa tudi primeri, kjer moški od ženske zahtevajo splav , takrat je pa vse v redu.
sth.
# 31.08.2017 ob 18:40
Zanimivo mi je, kako je del desnice tega človeka kar čez noč vzel za svojega. BMZ je bivši kader SD, član KPJ, obžaloval je odcepitev od Jugoslavije (v intervjuju v Mladini leta 2008 - dostopno na spletu) itd. itd.

Sploh pa mi ni jasno, kako lahko tako načitan človek tako verjame v razne teorije zarot, da ne govorim o smiselnosti njegovih pravnih argumentacij.
ti-ne
# 01.09.2017 ob 01:08
svyatoslav

# 31.08.2017 ob 23:11

Splav ni nič drugega kot umor nerojenih otrok, to pa je Božji greh,

:::::::::::::::::::::::::

Znanost pravi drugače!
Nobenega dokaza ni, da Bog obstaja, še manj kaj je Bog rekel o splavu.
Joker
# 31.08.2017 ob 21:21
KapoReđime,

zaradi svobode izražanja njegovi zapisi še vedno ostajajo na digitalnih družbenih omrežjih.
Nič svobode izražanja ni bilo kršene.
STANE
# 31.08.2017 ob 20:05
Vlada se je za to odločila zaradi zapisov glede enakopravnosti spolov in pravice do splava oz. pravic žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok.

Gospod tej pravici očitno oporeka in jo celo imenuje umor,kar je v nasprotju z našo zakonodajo,zato je čisto pravilno in logično,da ne more zastopat našo državo.
Drugače je pa njegovo mnenje izraženo in ne vidim,kje so njemu kršene človekove pravice.
Sussudio
# 31.08.2017 ob 18:43
sth.
ja saj kaj pa je bila SFRJ? V večini zadev bolj toga in kozervativna od zahodnega sveta.
Rusija na tej poti tudi danes nadaljuje in zavrača svobodo kot si jo interpretira zahodni svet.
Zanimivo kako slovenska levica sovraži zahod ampak po drugi strani pa slepo sledi zahodni kapitalistični levici.
Ples
# 01.09.2017 ob 00:34
Pomislite za hip, BMZ pa seveda prvi, da reinkarnacija mogoče dejansko obstaja ... In da je možno, da se v naslednjem življenju rodite kot ženska v neki varianti Čaušeškujeve države ...

Ne bi glih, a ne?
DeepBlue
# 31.08.2017 ob 20:50
Kakšna pokončnost je to, da je služboval kot sodnik ESČP-ja, kjer je prikrival svoja stališča? Osebno sem zavrnil kandidaturo za župana, ker se nisem strinjal s programom stranke, ki me je hotela kandidirati, čeprav nisem bil njen član in so v stranki z mojimi stališči bili predhodno seznanjeni.
@twwwter
# 31.08.2017 ob 23:07
smeško 562:

očitno tudi ti sodiš v tiste demaskulinizirane generacije. Kolikor vem, so v tistem rovu našli tudi - moška trupla, mar ne?
cairns
# 31.08.2017 ob 22:49
Vlada umaknila podporo kandidaturi Zupančiča za odbor ZN-a za človekove pravice

Škoda. Zupančič bi se krasno ujel s predstavnikom iz Savdske Arabije saj imata enaka stališča o manjvrednih bitjih ki se jim reče ŽENSKA.
jCoob
# 31.08.2017 ob 22:40
svyatoslav

Boštjan M. Zupančič je eden redkih primerov izobražebnca z visoko moralno držo, kar pa ne diši politikom.

če druge, tudi že preminule, ozmerja z morilci.. oprosti, prosim, pokaži mi tu visoko moralno držo izobraženca!!..
Bubbles
# 31.08.2017 ob 21:21
po moje je BMZ-i to naredil namenoma....bi vi hoteli delati pod takšnim šefom? https://www.rtvslo.si/svet/ko-nafta-povozi-svoboscine-savdska-arabija-na-kljucni-polozaj-za-clovekove-pravice-pri-zn-u/374620
bistri08
# 31.08.2017 ob 19:28
Premalo levičarja za naše skrajne levičarje.
Stara zgodba zaostalih ljudi in njihovih vnukov.
TOZD
# 31.08.2017 ob 18:57
Vlada je umaknila podporo kandidaturi Boštjana M. Zupančiča za mesto v odboru Združenih narodov za človekove pravice zaradi njegovih zapisov na digitalnih družbenih omrežjih.

Čisto preveč neposreden za mainstream politikanstvo, na katerega narod naivno pada.
Pohojen
# 31.08.2017 ob 23:52
Svyatoslav 23:11
Če ti Bog vzame 10 letnega otroka, je to njegov greh?
Torej nisem prepričan v Božji greh, če je otrok nezaželen,
ali pa primoran od lakote umreti. Nekdo zapiše, da je to
Božji greh. Vsaka ženska ima pokoro, ko odpravi nerojen
plod, enako kot jo ima, če rodi otroka v lakoto.
Ali lahko prepovemo Bogu, da nam vzame otroka?
Pohojen
# 31.08.2017 ob 22:12
Mavricmarko 22:03
Vsi razmišljamo, toda ne vsi s svojo glavo. Postavi
se v situacijo ko ženska izve, da bodočem otroku ne
bo imela kaj dati v usta, ali bi bil pripravljen gledati
takega otroka, ki umira zaradi lakote? Razmišljati
s tujo glavo je veliko lažje kot s svojo. Omejeni
ljudje najdejo le omejene rešitve.
Vongobongo
# 31.08.2017 ob 22:05
pace

A ti se mas za istega kot veliko muslimanov v revnih drzavah, kjer delajo otroke in nemorejo za njih skrbet? V Evropi smo prsli naprej z tem razmisljanjem, otroke si ljudje omislijo , ko lahko skrbijo za njih. In ce je ekonomija slaba, veliko ljudi noce pahnit svojega otroka v revscino. Pa sj mas primere v Sloveniji, kjer ima krscanska druzina veliko otrok , a nemorejo za njih skrbet. In posledica je da moramo ostali skrbet za njihove otroke. A razumes kaj ti probam razlozit?
mavricmarko
# 31.08.2017 ob 22:03
A Erjavec je avtoriteta, ki se lahko izreka glede..."človekovih pravic, dostojanstva, tolerance in enakopravnosti"..., ta stari, zmuzljivi intrigant? Ali pa ta naša nedostojna vlada, ki dela sramoto sami sebi in nam?
Bolj imam občutek, da so jim izjave BMZja prav prišle. Ljudje, ki mislijo, niso zaželjeni v tako popolnih sistemih. Bog ne daj, da bi kdo sploh kaj razmislil o vsebini teh izjav (oz. saj je v bistvu ena sama) ali o kakšnem stevilu, povezanem s tem.
Valuk_
# 31.08.2017 ob 20:36
Tipu se je res čist odpeljalo.

Čim bolj se distancirat res od takih. Mogoče ga pa vzame kdo za svetovalca. Odlično bi se ujel s kakim Trumpom, Pution, Orbanom ali Erdoganom.
HOR
# 31.08.2017 ob 19:12
V tem primeru je BMZ v bistvu samo krsil predpise obnasanja za zahtevano delovno mesto in se tako izkazal za neustreznega, kar ima za posledico odpoved zaposlitve.
Glede tega ni ne prvi ne zadnji v SLO, ki se mu je to zgodilo. In seveda je to obicajen postopek, ne pa krsenje kakrsnihkoli pravic.
Vse ostalo je politiziranje...
Pinta999
# 31.08.2017 ob 18:43
in ne, ni mu kratena pravica do izražanja, lahko si misli in govori karkoli, ampak ne more s takimi nazadnjaškimi idejami predstavljati države
ajvard
# 31.08.2017 ob 18:27
Vlada je umaknila podporo kandidaturi Boštjana M. Zupančiča za mesto v odboru Združenih narodov za človekove pravice zaradi njegovih zapisov na digitalnih družabnih omrežjih.

tako deluje učinkovita država. komu mar reference, komu mar strokovnost...če človek izrazi svoje mnenje, v poljudni obliki, na družabnem omrežju, ga je potrebno disciplinirati.

Neža Kogovšek se strinja! ovajajmo, sankcionirajmo svobodo misli in izražanja!

tulimo vsi v siti rog, gremo ovce zdaj!
DeepBlue
# 01.09.2017 ob 13:12
@ sisoruen

Vedno sem bil prepričan da mora biti sodnik ali razsodnik v katerikoli stvari nepristranski, ne le dajati videza nepristranskosti ...
DeepBlue
# 01.09.2017 ob 09:58
@ sisoruen

',,, da je dajal videz nepristranskosti ...' In to je za vas 'pokončen človek', 'moralna avtoriteta,' ... OJOJOJ... Očitno ni važno kakšen je, glavno da je naš ...
Pohojen
# 31.08.2017 ob 23:39
Pace
Samo sem proti prepovedi splava nasploh. Imeti
otroka mora biti svobodna odločitev vsakega para,
še bolje, vsake ženske. Če družba uniči vsako
željo po rojevanju, pa je to prisila in ne svoboda.
Pohojen
# 31.08.2017 ob 23:26
Vongobongo 23:01
Če pa otroke rodijo, jih nobena politika ne varujejo več !
Zakaj, ker človek ni bistven problem temveč le lastnina.
Vongobongo
# 31.08.2017 ob 23:19
pace

Sj se strinjam ;) Sam prepoved splava nebo resila ta problem. To da nam govorijo da moramo uvazat ljudi , je ubistvu prikrivanje da treba ekonomijo in trg zrihtat. Tema ki se zelo malo politikov sploh upa dotaknit ;)
vnk
# 31.08.2017 ob 21:01
Ma dej, po drugi strani pa je vlada porinila eno iz Mirovnega Inštituta na neko pozicijo v Svetu Evrope, pač vsaka stran poriva svoje in izrabi izgovor za torpediranje nasprotnega.

"Ena temeljnih prepoznavnih strateških usmeritev Slovenije v mednarodni skupnosti je progresivno zagovarjanje človekovih pravic, dostojanstva, tolerance in enakopravnosti. Tudi v skladu s tem se vlada zavzema, da se v mednarodna telesa s področja varstva človekovih pravic predlaga osebe, ki lahko v teh telesih predstavljajo in zagovarjajo nadaljnji razvoj človekovih pravic in temeljnih svoboščin," so poudarili v sporočilu za javnost.

Dej... komaj čakam volitve. Enga bebca na desni bom volil za spremembo, samo da mi teh hipijevskih kekcev ne bo teba več poslušat.
Vongobongo
# 31.08.2017 ob 20:31
boroč

Prepoved splava je recimo nazadnjaska ideja ;) itd..
zigag
# 01.09.2017 ob 18:11
Sisoruen in ostali, ki imate izkušnjo svojega brisanega komentarja. Jaz sem sinoci zapisal zgolj, da je podobna novica tej že bila objavljena. Tokrat pa pripenjam tudi link http://www.rtvslo.si/slovenija/bostjan-m-zupancic-zaradi-zapisa-na-facebooku-izgubil-podporo-vlade/429307#comments
A me je admin izbrisal. Dodal sem še nekaj dejstev o BMZ, ki so javno znana, a očitno svoboda govora nič ne velja.

Poslal sem ponovno komentar, a tudi takrat je bil izbrisan. Resnično se sprašujem kaj neki je v glavi tega moderatorja, ki se očitno poslužuje metod o katerih so mi pravili stari starši in starši kako so živeli nekoč, ko nisi smel določenih stvari povedati. A sedaj smo leta 2017 ljudje in zanima me, cemu placujem javno rtv, ce javnemu interesu nasprotuje!?

Prosim, zamislite se, tu imamo govora o svodobi govora v tem članku, hkrati pa ravno slednje javni medij ne omogoca skozi tako zadevo kot je spletno komentiranje!
fafaron
# 01.09.2017 ob 00:15
K O N Č N O
Pohojen
# 31.08.2017 ob 23:03
Največji problem je: ALI SE ŽENSKA SME BATI ROJEVANJA?
Tega pa ji nihče ne more prepovedati !! Nekateri pa bi?
jCoob
# 31.08.2017 ob 22:57
Bubbles

po po moje je BMZ-i to naredil namenoma....bi vi hoteli delati pod takšnim šefom? https://www.rtvslo.si/svet/ko-nafta-povozi-svoboscine-savdska-arabija-na-kljucni-polozaj-za-clovekove-pravice-pri-zn-u/374620
- - - - - - - - - - - - -
zakaj se je potem sploh prijavil?
Vongobongo
# 31.08.2017 ob 22:48
@twwwter

" B.M.Zupančič je preveč nekonvencionalen in premalo "politično korekten" "

A mislis to da skrivas svoje mnenje da obdrzis sluzbo?
Vongobongo
# 31.08.2017 ob 22:38
sisoruen

" Res je, da je moral biti med mandatom sodnika v Strasbourgu tiho, da je dajal videz nepristranskosti"

" Skratka, če je bil on problem, zakaj so ga sploh predlagali,"

Sj si ze sam povedu, ker je skrival kaj si misli.
Vongobongo
# 31.08.2017 ob 22:13
pace

" Osem milijonov dvesto tisoč v dobi toliko možnosti kontracepcije? To je zate napredno? "

Ja , ker ocitno neves da kontracepcija ni 100%. Razen ce si zenska z operacijo zapre jajcnike, ali tip svoja jajca ;)
Sejvernik
# 31.08.2017 ob 22:00
Izjemno delo izjemne vlade. In enotnost!
Me zanima, koliko jih je v njej, ki na tiho pritrjujejo Zupančičevim besedam.
Pohojen
# 31.08.2017 ob 21:59
Na koncu pa le ženske lahko odločajo o rojstvih, saj
splavi bodo opravljeni, če ne legalno, pa ilegalno.
Pri takem "ubijanju" otrok in ljudi, je splav najmanjši
greh. Zato sta nerealno prepovedovanje splava in pa
prisila na rojstvo REALNO popolno NESMISELNA.
kapljač
# 31.08.2017 ob 21:53
Profesorjev nikoli ne bi smeli spustit v politiko.
Mateo
# 31.08.2017 ob 19:41
Zavzemati se za človekove pravice pomeni tudi zavzemati se za svobodo govora.
sisoruen
# 01.09.2017 ob 15:03
"Vedno sem bil prepričan da mora biti sodnik ali razsodnik v katerikoli stvari nepristranski, ne le dajati videza nepristranskosti ..."

Zbrisan komentar, ki je vseboval citat ustavnega sodišča, ki sokomentatorju in vsem ostalim razloži razliko med dejansko nepristranskostjo sodnika/sodišča in videzom nepristranskosti?!

Moderator, se ti je sfuzlalo? :) A celo ustavno sodišče na tem portalu nima več besede? :)

Še enkrat:

Nepristranskost sodnikov kot nosilcev sodne funkcije na posameznih sodiščih pa je treba ocenjevati ne le po njenih učinkih (npr. po odsotnosti kršitev procesnih pravic ene izmed strank, po vplivu (ne)pristranskosti na odločitev o glavni stvari), temveč tudi po zunanjem izrazu, namreč kako lahko pristranskost oziroma nepristranskost sodnikov razumejo stranke v postopku in tudi kako se razume v očeh javnosti. Ni dovolj, da sodišče v postopku ravna in odloča nepristransko; sodišče mora biti sestavljeno tako, da ne obstajajo nikakršne okoliščine, ki bi vzbujale dvom o videzu nepristranskosti sodnikov. - Ustavno sodišče
Vongobongo
# 01.09.2017 ob 10:51
boroč

A to da otroku nudis revscino in lakoto , ter da si odvisen od ostalih da otrok prezivi, ker ga ti nemores prezivljat, pa je ok?
Vongobongo
# 01.09.2017 ob 10:49
prizemljen

To je vzrok za manjse stevilo otrok. Mal povprasi mlade zakaj se neodlocijo za otroka.
Vongobongo
# 01.09.2017 ob 08:56
prizemljen

" Dejstvo je, da število rojstev upada z naraščanjem blagostanja. Torej revščina ni (poglavitni) vzrok. "

Aja zato si mladi nemorejo privoscit stanovanja, res veliko blagostanje. Mal si poglej situacijo na trgu preden govoris o blagostanju ;) Pa ta mantra o popredmetenju otrok, je kr neki. Kvecemu se to koncno izgublja.
@twwwter
# 31.08.2017 ob 23:52
svyatoslav: "...Splav ni nič drugega kot umor nerojenih otrok, to pa je Božji greh, zato se je profesor Zupančič pravilno izrazil z "morilci otrok".
Zanimivo katera skupina še podpira splave."

Nisem dobil vtisa, da je BMZ kategorično proti splavu, če povzema neko desetletja staro mnenje o tisti Francozinji v nekih vrednostnih primerjavah. Tudi ne, da bi kaj takega izrekel na njenem grobu?
Pri tem "morjenju" nerojenih otrok pa me osebno moti, da je pa z morjenjem rojenih vse v najlepšem redu. Vsaj pri večini "believerjev".
pace
# 31.08.2017 ob 23:13
@Vongobongo 22:36
Pri tistem podatku o 8 mio gre za Francijo, ne za vso Evropo.
pace
# 31.08.2017 ob 23:10
@Vongobongo, @Pohojen
Saj o odgovornem starševstvu, da se sami odločajo o rojstvu svojih otrok, urejeni spolnosti v stabilnih partnerskih zvezah, vse to soglašam.
Vendar, če nam danes ideologi globalizma dopovedujejo, da moramo zato uvažati Arabce in Afričane, ker da se evropsko prebivalstvo stara, izumira, potem je očitno, da so same evropske države (takšna ideologija je začela vladati) zavozile v svojem odnosu do družine in rojevanja otrok vsaj v takšnem številu, da se prebivalstvo nekega naroda normalno obnavlja, ne pa v prevelikem številu, kar je problem kje drugje, ne pri nas. V Evropi je tudi vedno veliko parov, ki so pripravljeni posvojiti kakšnega otroka, veliko jih je tudi, ki z veseljem vzamejo kakšnega otroka v rejo, kar so vse možnosti za socialno šibkejše člane družbe.
Kazalo