Vlada želi na račun nižjih plač in pokojnin pridobiti novih 50 milijonov evrov. Foto: BoBo
Vlada želi na račun nižjih plač in pokojnin pridobiti novih 50 milijonov evrov. Foto: BoBo

S to drobno spremembo pričakuje vlada kar 30 milijonov evrov več dohodnine, seveda na račun nižjih plač prebivalcev. Z zakonom se mudi, saj mora vlada spremembo uveljaviti do konca novembra. Minister za finance Uroš Čufer namreč nove zneske olajšav in dohodninsko lestvico objavi decembra, za uskladitev pa uporabi novembrske podatke o inflaciji. Zato mora sprememba začeti veljati do konca prihodnjega meseca, sicer pade v vodo 30 milijonov, ki so že v predlogu proračuna za prihodnje leto.

Odbor za finance se bo zato sestal kar pozno zvečer, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar. Za omenjenih 30 milijonov pa bodo znižane neto plače. Prejemniki minimalne plače bodo ob 20 evrov na leto, ljudje z dvema povprečnima plačama pa ob dobrih 330 evrov na leto.

Na slabšem bodo tudi dnevni delovni migranti
Vendar pa spremembe dohodnine ne odpravljajo samo samodejnega usklajevanja, brišejo tudi posebno olajšavo za dnevne delovne migrante, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da ta olajšava ni skladna z ustavo. Tako bodo tisti, ki se vsak dan vozijo na delo v tujino, plačali povprečno 1.700 evrov več dohodnine oziroma bodo imeli na leto v povprečju za toliko nižje neto prejemke.

Nižje pokojnine in plače za starejše
Vladne stranke so se poleg tega med proračunskimi pogajanji dogovorile, da ukinejo tudi tako imenovano seniorsko olajšavo, ki pripada starejšim od 65 let. Ustreznega dopolnila še niso vložile, pričakovati pa je, da ga bodo do začetka odbora DZ-ja. Ukinitev te olajšave sicer pomeni, da se bo meja neobdavčene pokojnine znižala na 1.095 evrov.

Zdaj lahko upokojenci, starejši od 65 let, z upoštevanjem seniorske olajšave prejmejo do 1.332 evrov neobdavčene pokojnine. Seniorska olajšava sicer velja za vse, tudi zaposlene po 65. letu, in tudi njim bodo zato plače ustrezno znižane. Vlada računa, da bo tako zbrala dodatnih 17 milijonov, skupno pa bodo vse spremembe pomenile dobrih 50 dodatnih milijonov v proračunu.