SDS je po raziskavi Vox populi v vodstvu. Foto: BoBo
SDS je po raziskavi Vox populi v vodstvu. Foto: BoBo

Agencija Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko raziskavo, v kateri je bilo anketiranih 700 oseb, izvedla med 21. in 23. majem.

V raziskavi, ki jo za POP TV in Dnevnik pripravlja agencija Ninamedia, bi SDS volilo 16,6 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je SD s 14,8 odstotka, nato pa sledijo PS (9,5 odstotka), SLS (3,6 odstotka), DeSUS (3,4 odstotka), NSi (1,8 odstotka) in DL (1,6 odstotka). Kar 19,2 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo, 28 odstotkov vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo.

Če bi torej bile volitve v nedeljo, bi SDS v državnem zboru zasedel 31 sedežev, SD 27 in PS 17. Preostanek bi si razdelila SLS (sedem sedežev) in DeSUS (šest sedežev). DL in NSi bi izpadla iz parlamenta.

Več tistih, ki vlado ocenjujejo kot neuspešno
Aprila je delo vlade kot uspešno ocenilo 34 odstotkov vprašanih, maja pa dva odstotka manj. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 59,3 odstotka anketiranih, kar je precejšen porast glede na prejšnji mesec. Aprila je bilo namreč z vlado nezadovoljnih 44 odstotkov vprašanih. Zmanjšalo pa se je število anketirancev, ki so na vprašanje o uspešnosti vlade odgovorili z "ne vem". V zadnji anketi jih je to storilo 8 odstotkov, v prejšnji pa 21.

Izmed zadnjih treh kriznih vlad je imel glede na primerjave ocen o uspešnosti po dobrih dveh mesecih vladanja največ zaupanja Borut Pahor. Vlado, ki jo je vodil, je februarja 2009 kot neuspešno ocenilo skoraj 40 odstotkov vprašanih v raziskavi Vox populi, medtem ko je za Janševo vlado aprila lani 62 odstotkov vprašanih bilo mnenja, da ne dela uspešno. Ta odstotek se je sicer bistveno zvišal mesec dni pozneje, ko je bil sprejet zakon za uravnoteženje javnih financ.

Na vrhu Pahor, na dnu Janković
Merjenje priljubljenosti slovenskih politikov medtem ni prineslo večjih presenečenj in premikov. Na vrhu lestvice priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki pa je bil tokrat ocenjen nekoliko slabše kot aprila. Sledijo evropski komisar Janez Potočnik, predsednica vlade Alenka Bratušek, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan in poslanec SDS-a Andrej Vizjak.

Na šestem mestu je prvak DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec, za njim se uvršča evropski poslanec Lojze Peterle, osmo mesto pa pripada ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu, ki mu je podpora maja nekoliko narasla. Prvaku SD-ja Igorju Lukšiču je na 11. mestu podpora nekoliko padla. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak se po priljubljenosti uvršča na 17. mesto, prvak SDS-a Janez Janša na 18. mesto lestvice, sledi pa ljubljanski župan Zoran Janković.

Agencija Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko raziskavo, v kateri je bilo anketiranih 700 oseb, izvedla med 21. in 23. majem.