Slovenija

Poudarki

  • Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo, da Kovačiču trenutna zakonska ureditev referendumskega spora zaradi neustavnih pravnih praznin preprečuje odločitev o pritožbi.
Vili Kovačič
Vili Kovačič je na vrhovnem sodišču izpodbijal poročilo Državne volilne komisije. Foto: BoBo

Dodaj v

Vrhovno sodišče v ustavno presojo poslalo zakon o referendumu

Za ta korak so se odločili med obravnavo pritožbe Vilija Kovačiča
12. december 2017 ob 21:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vrhovno sodišče je vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji, saj meni, da sta zakona protiustavna in ju ne more obravnavati pri pritožbi Vilija Kovačiča zoper poročilo Državne volilne komisije.

Vili Kovačič se je zoper poročilo DVK-ja pritožil novembra, saj so se po njegovem mnenju zgodile nepravilnosti, ki so vplivale na poštenost referendumskega postopka in s tem tudi na izid, ki ga v celoti izpodbija. Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru na vrhovnem sodišču izpodbija tudi sklep vlade, s katerim je ta imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji ter zoper sklep, s katerim je dodelila 97.000 evrov denarja iz proračuna za potrebe vladne strani na referendumu.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, je stališče ustavnega sodišča, da morajo biti predmet presoje v referendumskem sporu pred vrhovnim sodiščem vse morebitne nepravilnosti, ki bi lahko ali so vplivale na poštenost postopka in njegov izid, med njimi tudi kršitve pravil referendumske kampanje, vključno z njenim financiranjem.

Vrhovno sodišče se strinja z nujnostjo učinkovitega sodnega varstva pravic, ki so varovane na podlagi ustavne in zakonske ureditve referenduma, so zapisali in dodali, da so zato v predmetnem sporu sledili ustavni dolžnosti, prekinili postopek odločanja in vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakonov.

Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo, da Kovačiču trenutna zakonska ureditev referendumskega spora zaradi neustavnih pravnih praznin preprečuje odločitev o pritožbi v referendumskem sporu.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 13.12.2017 ob 20:38
Ta ustavna presoja ne bo spremenila nič, pa tudi če se razpiše nov referendum.
Državljani so spregledali, da je bil namen zgolj škodovanje LKP in državi.
Zato bi tudi ponovljeni referendum padel.
Ne glede na to je Kovačič, svoj (verjetno prej SDSov) namen škodovanja dosegel. Najmanj kar je, se bo projekt zavlekel, a zna se zgoditi da zaradi tega zavlačevanja ne dobimo EU sredstev, ali pa bodo ta precej manjša.
Kot običajno kjer je SDS zraven......., tam je škoda!
veza
# 13.12.2017 ob 10:28
masterjoze
# 13.12.2017 ob 08:45

Bravo Vili!
Večino zakonodaje o refetendumih je itak protiustavnr


lahko res, a zakaj ni nihče predlagal ustavne predoje, predvsem SDS, ki vse vedo, kaj so čakali?
šurda
# 13.12.2017 ob 10:28
Ljubitelji resnice SDS-a so se prebudili ! Zakaj ste na
cedilu pustili Vilija Kovačiča ??? Pred referendumom
ga je JAVNO podprla SDS na čelu z Ljubom Žnidarjem
ta isti Ljubo Žnidar SDS se ga je potem JAVO odrekel
ko je videl izid referenduma, kako tipično za SDS
največje zdraharje v Republiki Sloveniji !
šurda
# 13.12.2017 ob 08:11
Lep pozdrav prav vsem na MMC-ju !
E "moj" Vili Kovačič, kaj tebi ljuba duša NI JASNO ? si zahteval
referendum ??? SI, in tudi dobil si ga, če ti volja ljudstva ni po
godu pa ti res ne more pomagati več nihče !
Da bo udarec res popolen se te je odrekla tudi SDS in takoj ko
so videli izid referenduma !
mataj
# 13.12.2017 ob 12:30
US bo Vilija zopet postavilo tja, kamor spada. Predvidevam rezultat 6:3!
AM
# 13.12.2017 ob 09:49
Le kaj bo storilo "rumeno" ustavno sodišče ?
veza
# 12.12.2017 ob 22:08
Pa ne more odločat US retroaktivno, kaj bodo razveljavili referendum, Marija Terezija, pridi nazaj in razsvetli Slovence, Kranjce, kot si jim ti pravila!
veza
# 13.12.2017 ob 08:29
In še nekaj, sedanja trasa ima gradbeno dovoljenje od leta 2014, zemlijišča so odkupljena, EU denar za izgradnjo pristopnih tras čaka, tu pa se eni gredo visoko politiko, a bomo sedaj čakali naše sodne mline enih pet let, da se odločijo in da bomo začeli graditi , pa kaj vam je...
nonparel
# 13.12.2017 ob 06:46
Zdraharji in spet to nesrečno rumenomodro US. To je Slovenija danes. Enkrat se sklicujejo na to, da je treba voljo ljudstva spoštovat, če pa ta volja ljudstva ni po njihovem okusu, pa je to voljo ljudstva seveda potrebno izpodbijat. A se potem še lahko čudimo, da se ljudje izseljujejo iz te države. Siti so že vsega skupaj.
garmond
# 13.12.2017 ob 10:59
@pobrisan
Dotična oseba na sodišču ni spoštovala pravnega reda in predpisov, ki veljajo za vse. Ali si ta oseba domišlja da je on nekaj več kot drugi, nedotakljiva, in da zakoni in predpisi zanj ne veljajo. On je torej prvorazredni, mi navadni državljani pa drugorazredni. Nas lahko preverijo in preiščejo, njega pa se ne bi smelo?
Verjetno je šlo še za eno provokacijo esdeesovih privržencev, tokrat iz pravne stroke.
Simko123
# 15.12.2017 ob 12:01
Samo kaj čmo..

Vili je pogumen človek., kdo od Vas bi si upal nastopiti sam proti celi državi?
Ne se čudit, če bo čez dve leti naslov Vilija našli v jarku, preiskava poteka. In tako se bo zgodba končala.
LetherHosen
# 14.12.2017 ob 20:40
Zadeva je zanimiva zaradi treh stvari, ki jih novinar ni razdelal oziroma raziskal do konca:

1. da ima možnost država tožiti g. Kovačiča za povzročanje škode v primeru, da se izkaže, da je njegova pritožba neupravičena ;-)
2. da bo v primeru zmage g. Kovačiča država morala vrniti 100 Mio EUR nepovratnih sredstev EU ter še cca 40 Mio EUR EU denarja ;-)
3. še večja zabava pa lahko sledi, če bi slučajno prišlo do razveljavitve tega referenduma, potem bi lahko retroaktivno razveljavili tudi referendum o družinskem zakoniku in še nekaj referendumov, ki jih je povzročila desnica ;-)

V glavnem bo verjetno končni rezultat tega manevra cca 200 Mio EUR izgubljenih sredstev, ki jih bo desnica, če zmaga na naslednjih volitvah naprtila tako in tako davkoplačevalcem, ker je slučajno zoprna zadeva, da se slučajno ustavi projekt, ki ga je slučajno podprla EU ;-)
Blaž Babič
# 14.12.2017 ob 12:49
Če si v vse to tako prepričan, zakaj si potem v anonimi? :)
Blaž Babič
# 13.12.2017 ob 11:17
meteor = Vladislav Stres

Zanj sem napisal naslednji8 blog: Vladislav Stres - amater, egotrip ali agent?
veza
# 13.12.2017 ob 10:24
ZETAC
# 13.12.2017 ob 10:11

Če odmislim vse ostalo v zvezi z referendumom razen tega, da si je vlada sama sebi nakazala denar za referendumsko kampanijo,

ja, a bilo je zakonito, čeprav neumno in nikogar niso s tem prepričali, šlo je za 90.000 evrov, če smo natančni
pobrisan
# 13.12.2017 ob 10:12
MMC, lahko bi kaj napisali o nedavnem dogodku na Vrhovnem sodišču. O njem se poroča že na več portalih..... Pismo so podpisali Izr.prof.dr. Andraž Teršek, Izr.prof.dr. Matej Avbelj in Izr.prof.dr. Jernej Letnar Černič.

Fizični napad na vrhovnega sodnika
veza
# 13.12.2017 ob 07:55
meteor
# 13.12.2017 ob 04:16

če je sedanji veljavni zakon o referendumu neustaven, ga je treba spremeniti, a kdo pravi, da so ga na vladi kršili, ali celo kršili ustavo, če so se ravnali po sedaj veljavnem zakonu.
Pa ne moreš razveljaviti referendum za nazaj.
Drugi tir se lahko gradi tudi brez zakona, samo z vladno uredbo, kaj se vsi zaganjate v ta zakon, ki je bil sprejet, da bi bilo vse bolj transparentno, problem so druge podrobnosti, recimo, ni izvedenih dovolj geoloških raziskav, in Dragonja je postal direktor podjetja "drugi tir", te zadeve so sporne.
božo1
# 13.12.2017 ob 05:47
na vrhovnem sodišču, je stališče ustavnega sodišča
in OBLAST LJUDSTVA, ter varovanje te ablasti!

Ljudstvo je pooblastilo izvajanje svoje oblasti, kot to veleva "prava demokracija", nato po pravilih iste, ljudstvo na enak način "odloči" (z 54:46) o neki stvari, proti kateri je tisti del ljudstva, ki ne priznava pravilo 50-1% je manj kot 50+1%.

In tosedaj ni zadosti, da bi si natočili čistega vina, ker bi naj 90.000 eurov "prevagalo". Mene ni prepričala vladna(bolj smešna) kampanija, bolj vili kovačič na 25 let podlage o "niču" v deželi pravnega črkobralstva.
meteor
# 13.12.2017 ob 04:16
POHVALA IN PRIPOMBA
RTVS: "Vili Kovačič se je zoper poročilo DVK-ja pritožil novembra, saj so se po njegovem mnenju zgodile nepravilnosti, ki so vplivale na poštenost referendumskega postopka in s tem tudi na izid, ki ga v celoti izpodbija. Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru na vrhovnem sodišču izpodbija tudi sklep vlade, s katerim je ta imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji ter zoper sklep, s katerim je dodelila 97.000 evrov denarja iz proračuna za potrebe vladne strani na referendumu."

NAJPREJ ČESITKA VSEM. Sedaj pa pripomba. Če bi bil Vili Kovačič resneje pošten do javnosti, bi povedal, da so pritožbo oblikovali ter finalizirali drugi in da jo je več in manj samo podpisal ter vložil. Torej da so pri tem (najvertneje) sodelovali tudi taki s strokovnimi in pravnimi znanji, kar je edino prav in dobro. Vrhovnemu sodišču gre zahvala za treznost in končno je sodna veja oblasti začela delovati. Zakonodajna ne sme kršiti splošnih ustavnih in sistemskih meril.
Poseben zakon o Drugem tiru za 27 km proge v predpise vnaša nered, saj morajo imeti prednost celovite rešitve in je treba zakonsko urejati celotno železniško infrastrukturo. V Sloveniji imamo 1.200 km prog in če bi pisali zakone za vsake 30 km posebej ne pridemo nikamor. Pardon pridemo v KAOS, torej današnje stanje. Javne razprave o Zakonu ni nikoli bilo, pa še mnenja na osnutek zakona smo lahko državljani dajali samo 3 delovne dneve kar je glede na materijo nezakonito. Samofinanciranje vladne kampanje Vlade RS proti referendumski iniciativi je perverzija prve vrste, saj je neuravnoteženost lastnih pojasnjevanj proti drug strani, ki je javnost seznanjala z napakami zakona, bila še bolj v neravnotežju.

Ker sem se z problematiko ukvarjal od samega začetka in prenehal s prihodom Vilija v prve vrste, še spodnji blogi, ki sem jih napisal na to temo.


PROBLEM DVOTIRNOSTI ALI KAKO SEDETI NA DVEH STOLIH HKRATI?

SAMO POPOLNI CEPEC SE NE NAUČI NIČESAR
DRUGI TIR NA REZILU ODLOČEVALSKEGA NOŽA VLADA RS NA SLEPEM TIRU (Koper – Divača)
PROTI ŠKODLJIVIM ODLOČITVAM O DRŽAVNIH INVESTICIJAH – DRUGI TIR
MINISTER GAŠPERŠČ SLEDI AGENDI PRODAJE LUKE KOPER IN INFRASTRUKTURE

DRUGI TIR LUKE KOPER - ZAPLETI, ZAVAJANJA IN NOVA REŠITEV
DRUGI TIR KOT PRILOŽNOST ZA PRODAJO VSEGA ALI ZA GOSPODARSKI PREBOJ
DRUGI TIR LUKE KOPER in REŠITEV ZAPLETOV
Vojanov79
# 12.12.2017 ob 23:54
Na koncu pa ponovno nihce ni kriv, tako kot v primeru nezakonite kraje denarja delavcem migrantom.

Glede Brgleza in pravne zascite pravic pobudnikov tudi nic. Kot da se ni nic zgodilo, ko je predsednik DZ samovoljno ocenil “zlorabo” pravice.

Banana republika, ko lahko politiki delajo kar hocejo.

Zato ReSET!
Miham
# 12.12.2017 ob 21:46
Vili ne se dat!
Blaž Babič
# 13.12.2017 ob 16:00
Pametne in dobronamerne pravno-razmišljujoče tako ali tako zanimajo samo še odklonilna ločena mnenja Jakliča in Šorlija.

Z njimi si bodo/bomo lahko pomagali na ESČP :)
brezposelni
# 13.12.2017 ob 10:59
Kaj človeku vse uspe, če se potrudi. Zlatega tira ne bo, Novič bo izpuščen ...
veza
# 13.12.2017 ob 10:26
pobrisan
# 13.12.2017 ob 10:12

daj, ne se smešit, če ta Jan ni počakal na pregled policista ali varnostnika, grozno...
šurda
# 13.12.2017 ob 09:28
majsterjoze
13.12.2017 ob 08:31
Bravo Vili!
Večino zakonodaje o referendumih je itak protiustavnr

--------------------------------------------------------------------------
Torej po tvojem mnenju treba razveljaviti prav vse dosedanje
referendume ?? Vam blizu SDS-a res ni nobene pomoči več !
brezposelni
# 13.12.2017 ob 11:03
Vsi jokajo, da so referendumi predragi, pozabljajo pa, da bi morali biti internetni.
brezposelni
# 13.12.2017 ob 11:01
masterjoze

# 13.12.2017 ob 08:45
Bravo Vili!
Večino zakonodaje o refetendumih je itak protiustavnr


Ne vem kako je protiustavne, vem pa da hočejo večjo udeležbo, kot je na predsedniških volitvah!!!
ZETAC
# 13.12.2017 ob 10:11
Če odmislim vse ostalo v zvezi z referendumom razen tega, da si je vlada sama sebi nakazala denar za referendumsko kampanijo, bi morali zazvoniti alarmni zvonci pri vseh, ne samo pravnih "strokovnjakih", tu mislim predvsem na novinarje in našo največjo javno medijsko hišo, ki se tako rada hvali z neko nepristranskostjo in objektivnostjo, v resnici pa je le privesek vladajočega režima
kapljač
# 12.12.2017 ob 21:59
Vili, sej bo! Neki pa v teh letih moraš delat, da ti ne bo preveč dolg čas. Pri desnih se lahko nakrićiš in napoješ , do mile volje, vse zastonj. V upokojenskemu domu, bi si namreč , moral plačat pir sam.
masterjoze
# 13.12.2017 ob 08:45
Bravo Vili!
Večino zakonodaje o refetendumih je itak protiustavnr
Kazalo