Predsednik upa, da bo njegova nova knjiga dosegla čim več družin. Foto: EPA
Predsednik upa, da bo njegova nova knjiga dosegla čim več družin. Foto: EPA
Bistvo sveta
Predsednik republike Janez Drnovšek še ne ve, kdaj bo izšla njegova naslednja knjiga, za zdaj pa je na voljo Bistvo sveta. Foto: Mladinska knjiga

Drnovšek, ki je na zadnjem dnevu knjižnega sejma v Ljubljani podpisoval svojo novo knjigo Bistvo sveta, je dejal, da so bila opozorila varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka umestna. Vendar pa se sprašuje, ali je bilo treba na naše težave z Romi takoj opozoriti tudi evropske institucije. Slednje naj bi bile tako ali tako preveč obložene z različnimi problemi vseh članic EU-ja. Največji napor za rešitev nastale situacije je treba po njegovem mnenju vložiti doma, ne pa ga kar takoj prelagati na Evropo.

Predsednik je poudaril, da nestrpnost ni rešitev. "Če pridemo do tega, da smo najprej, recimo, Srbi, Slovenci, Hrvati ali kaj drugega, potem se bomo zelo hitro znašli v težavah, v vojni. To se je že pokazalo navsezadnje v nekdanji Jugoslaviji, ko so ljudje pozabili, da so ljudje in so bili potem samo še Srbi ali Hrvatje ali kaj drugega in se med sabo pobijali do neskončnosti," je še dejal Drnovšek.

Drnovšek še razmišlja, če se bo tudi v Sloveniji odpovedal honorarju za svojo novo knjigo. To je namreč že storil na Hrvaškem, in sicer "zato da bi bila knjiga malo cenejša in bolj dostopna ljudem", ter v Bosni in Hercegovini, kjer ga je namenil otrokom iz Srebrenice. Drnovšek meni, da bralci v njegovih knjigah lahko "najdejo samopozitiven pristop, kako izboljšati sebe in odnose z drugimi ljudmi ter kako na koncu izboljšati svet." Kot dokaz, da predsednik ne cilja le na domače, slovensko bralstvo, je knjiga najprej izšla v nemščini. Od srede novembra je namreč na voljo pod naslovom Vom Wesen der Welt. Novembra so na Hrvaškem razprodali tudi 2.500 izvodov Misli o životu i svesnosti, predsednikove prve knjige.