Lahovnik meni, da Mura kot največja tekstilna tovarna v Evropi enostavne ne more takšna obstati. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnik meni, da Mura kot največja tekstilna tovarna v Evropi enostavne ne more takšna obstati. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarski minister je tudi pojasnil, da lahko država vstopi v Muro v prvi fazi s konverzijo terjatev Soda, v nadaljevanju pa bi se Mura prenesla na družbo za prestrukturiranje. Foto: MMC RTV SLO
Država bo reševala Muro

Lahovnik je poudaril, da bo potrebno prestrukturiranje, saj Mura taka, kot je danes, ko je s 3.300 zaposlenimi največja tekstilna tovarna v Evropi, enostavno ne more obstati.

"Pri reševanju Mure gre za podoben pristop, kot so ga izvedli v ZDA, kjer je predsednik Obama jasno povedal, da bo država vstopila v General Motors, samo če se tisti lastniki, ki nimajo interesov vlagati v podjetje, umaknejo po primerno nizki, realni ceni. In to smo povedali tudi pri nas," je še dodal minister.

Lahovnik: V prvi fazi konverzija terjatev Soda
Kot je pojasnil, lahko država vstopi v Muro v prvi fazi s konverzijo terjatev Soda, v nadaljevanju pa bi se Mura prenesla na družbo za prestrukturiranje. A namen te sanacije po Lahovnikovih besedah ni sanirati lastnikov ali nekatere upnikov, ampak ohraniti zdravo jedro podjetja in mu pomagati k prestrukturiranju, presežnim zaposlenim pa poiskati možnosti v okviru programov prestrukturiranja, s katerimi razpolaga ministrstvo za delo.

Minister je ob tem poudaril, da ni zagotovila za uspeh, sploh pa ne v teh razmerah. "A če danes 3.300 ljudi v Prekmurju čez noč izgubi službo, se jih ne da čez noč prekvalificirati v nekaj drugega. Treba pa se je zavedati, da bo za del zaposlenih treba poiskati druge možnosti."

Kovač: Prevzem Mure solidna rešitev
Predavatelj na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in predsednik Kadrovsko akreditacijskega sveta Bogomir Kovač je v dejal, da je državni prevzem Mure "solidna rešitev v tem obdobju". Kot alternativno strategijo Kovač vidi možnost, da bi čim hitreje poiskali prave lastnike. Podoben scenarij je bil pred meseci narejen za Sladkogorsko Palomo, kjer naj bi država odigrala aktivno sanacijsko vlogo in hkrati aktivno iskala nove potencialne lastnike.

Kovač je tudi dodal, da v Muri zasebna lastniška struktura ni opravila svojega dela. Meni, da je treba nekaj radikalno spremeniti v upravljavsko-vodstveni strukturi, kar je pogoj, da se lahko kar koli premakne. Opozoril je tudi, da se bo sedanje slabo obdobje še poglabljalo, saj ima Mura težave na trgu.

B. K.

Država bo reševala Muro